Topic: BostadsZonens Blogg

Tips och råd till dig som ska flytta

Du har väntat länge på den här dagen! Dagen då du ska flytta till ett helt nytt hem. Det är ett stort steg för många och något att verkligen se fram emot. Men hur förbereder man sig bäst inför dagen D? Dagen kan lätt bli hektiskt och stressfylld, speciellt om man inte har planerat den ordentligt. Läs vidare i den här artikeln och ta del av tips och råd för att göra tiden inför flytten och själva flyttdagen så hanterbar och effektiv som möjligt.
Skrivet av vår interna copywriter. Last updated: 15. October 2024
Share article to a friend

Börja tidigt och få en bra överblick

Börjar du planera några veckor innan flyttdagen kan du enklare få en överblick och på så vis vara så förberedd och strukturerad som möjligt. Du behöver köpa eller låna Flyttkartonger, du måste ha bestämt dig för om du klarar av flytten själv eller om du behöver hyra en flyttbil eller ta hjälp av en flyttfirma. Du kan i lugn och ro städa bland dina saker och reda ut bland tillhörigheter. Kanske har du saker som med fördel kan slängas innan det hinner packas ned och ta upp onödigt utrymme i lådor och transport. Många gånger kanske du skjuter fram sådant till annat tillfälle. Men det är lika bra att ta tag i det snarast.

Boka rätt transport för dig

Det kan vara lite av en djungel att ta reda på vad som är bäst transport för dig och din flytt. Generellt kan man säga att man kan nöja sig med ett flyttsläp om man ska flytta till ett rum eller i en mindre lägenhet och en flyttbil om man ska flytta till en normalstor lägenhet eller hus. Flyttbil och flyttsläp tillsammans kan vara en vinnande kombo. 

Om du bestämmer dig för att anlita en flyttfirma är det en bra idé att boka några veckor i förväg.

Se till att flyttlådorna inte är för tunga

För att förhindra ryggvärk och överbelastning för dig och din flytthjälp så är det viktigt att du inte packar dina flyttlådor för tungt. Om du till exempel ska tömma en bokhylla, lägg då 1-2 lager böcker i botten på flera lådor istället för en stor tung hög av böcker i endast en låda. Strö sedan över lite lättare prylar över lådorna för att fördela vikten så jämnt som möjligt. Detta borde dessutom se till att flyttlådornas botten inte lossnar. Det är också viktigt att du ser till att du säkrar allt som kan gå sönder under frakten. 

Jag skulle rekommendera att använda sängkläder, t-shirts och handdukar att slå in de ömtåliga sakerna i. Då sparar du både pengar på tidningspapper och tar samtidigt hand om miljön.

Ett annat litet tips är att skriva vad som finns nedpackat på ett synligt ställe på flyttlådorna, så att du vet vad som finns i dem och vart de är på väg. På så sätt kan du tala om för flyttarna eller de som hjälper dig att flytta vart det ska placeras ut.

Packa en liten väska med ”väsentligheter”

Packa en liten väska med saker du använder till vardags och som du behöver ha nära till hands. 

Det kan vara saker som:

  • Tandborste och tandkräm
  • Telefon- och datorladdare
  • Rena kläder 
  • Kontaktlinser
  • Mat eller snacks för att undvika blodsockerfall

Glöm inte adressändring etc!

Nu återstår inget annat än att komma ihåg att man ska anmäla flytt på olika ställen.

  • Anmäl din flytt till Skatteverket
  • Kanske behöver du byta både tandläkare och husläkare
  • Rapportera flytt till dina månatliga prenumerationer (det kan t.ex. vara dina kontaktlinser, tidningar, proteinpulver – eller vad du nu har fasta avtal med frakt.)