Topic: BostadsZonens Blogg

Tips & råd: Minska på elförbrukningen och kostnaderna

Lönar det sig egentligen att spara på elen? Svaret är ja! Många bäckar små blir en stor å - som ordspråket lyder. Små besparingar här och där kan faktiskt leda till avgörande besparingar som helt klart kommer att märkas på din elräkning (och även på vissas samvete). Vi har samlat en mängd tips och råd kring hur du kan börja spara på elen och även kostnaderna.
Skrivet av vår interna copywriter . Last updated: 22. August 2024
Share article to a friend

El är kanske inte världens skönaste ämne. Men när du, liksom jag, inser att du hellre vill spendera pengarna på resor eller läcker mat så finns det chans att dra ner på kostnaderna genom att sänka elräkningen. Om du följer våra råd och använder dem (eller några av dem) som en bra utgångspunkt i vardagen kan du spara mer pengar än du tror. Dessutom kan en lägre elförbrukning leda till att du minskar landets CO-2utsläpp. Faktum är att de privata hushållen står för ungefär en tredjedel av energiförbrukningen.

Här nedan ger vi ett par förslag på hur du enkelt kan spara på elen.

Fyll tvättmaskinen och diskmaskinen ordentligt

Om du fyller maskinerna lite mer än du brukar spar du både tid och pengar. Dels behöver du tvätta mindre och dels sparar du på elen – och vattnet.

Statistik visar att vi i genomsnitt tvättar 3–2 kg kläder varje gång trots att en vanlig tvättmaskin är ägnad för 5-6 kg eller 7-8 kg. Om du börjar använda tvättmedel för kallvatten kan du välja en lägre temperatur för tvättprogrammet - du kan till exempel tvätta på 20 grader i stället för 40 grader eller 30 grader i stället för 60 grader. Det samma gäller om du har turen att ha en diskmaskin – om du tvättar på lägre temperaturer använder du 10-20 % mindre ström.

Torka plaggen utomhus

Om vädret tillåter och möjligheten finns får du gärna torka dina kläder utomhus. Det finns två anledningar till att det är smartast att torka kläderna utomhus. För det första är det bättre för inneklimatet, men det är en helt annan historia, och vi har även skrivit en artikel om detta som du kan läsa här. Alternativt kan du torka kläderna i en torktumlare, men det är ingen bra idé eftersom detta förbrukar mycket el. Dessutom sliter torktumling extremt mycket på kläderna.

Undvik standby-läget och släck i stället

Det kanske verkar en aning jobbigt att stänga av alla tv-apparater, spelkonsoller, skärmar osv. men det finns mycket pengar att spara.

Byt ut de (gamla, fina) glödlamporna mot LED-lampor

Det finns i allmänhet inte så många glödlampor kvar i svenska hem vilket det finns flera orsaker till. För det första är de svårare att få tag på och för det andra har folk börjat inse att de kan dra ner på elräkningen genom att byta till LED-lampor eller A-lampor. Det som är positivt är att de håller mycket längre.

Matlagning

När du lagar mat finns det också möjlighet att dra ner på kostnaderna. Det finns två sätt att göra det på. Det ena är att byta ut den traditionella spisplattan mot en induktionshäll. Det är självklart inte gratis, men tack vare dess långa livslängd kommer det löna sig i längden. Det andra sättet är att inte värma upp fryst mat direkt i grytan, utan att först låta den tina upp under dagen. Du kan också spara på kostnaden genom att lägga lock på grytorna när du lagar maten eller genom att använda mindre vatten när du till exempel kokar ägg eller potatis.

Undersök dina elapparater

Elapparater står generellt för en stor del av din elräkning. Du kan därför med fördel gå igenom dem och byta ut de som är äldst och använder mest ström. De största bovarna som är värda att kolla upp är:

  • Radiatorer, golvvärme, handdukstorkare och hårfönar
  • TV och annan IT-relaterad elektronik
  • Gamla kylskåp och frysar
  • Torktumlare
  • El-apparater i standby-läge

Vi har nu gått igenom en rad olika råd och tips som du kan använda om du vill. Rom byggdes inte på en dag och det behöver inte din inställning till elförbrukning inte heller göra. Vi hoppas att du i alla fall fått lite inspiration på vad du kan göra och hur – i ditt eget tempo.

Bonusinfo: hur beräknas elkostnaderna i Sverige?

Vår elmarknad har varit avreglerad i många år. Det är inte många som vet att de själva kan välja vilken elleverantör de vill ha. Priserna kan därför variera kraftigt utifrån vem du har valt att köpa din el av. De beräknas också utifrån om du har valt fast eller rörligt pris.

Genom att köpa el till fast pris har du koll på priserna i förväg. Om du köper el till ett rörligt pris så kan det ändras från en timme till en annan. Idag är det faktiskt möjligt att köpa elektriska apparater som startar när elen är billigast och dessa är bland annat robotdammsugare, elbilar, diskmaskiner eller tvättmaskiner.

Om du vill undersöka mer om hur elpriserna fungerar så kan du gärna klicka dig in på Elskling.se där du kan se och jämföra kostnader.