Topic: BostadsZonens Blogg

Vad kostar det att flytta hemifrån?

Är det dags att flytta hemifrån? Du är inne för en spännande tid! Det kan vara skönt att veta hur mycket du behöver spara för att flytta hemifrån. Det är en bra idé att spara undan pengar och i den här artikeln kan du få en känsla för hur mycket du behöver spara och vad du behöver betala för vid flytt.
Skrivet av vår interna copywriter. Last updated: 12. October 2024
Share article to a friend

Hyra, deposition, förbetald hyra, inflyttningsbesiktning

Det finns vissa utgifter förknippade med att flytta in och bo i ett rum för uthyrning eller i en lägenhet för uthyrning som är oundvikliga. Du måste till exempel vara redo att betala en deposition eller förbetald hyra. Det kan variera mycket och det kan därför vara svårt att förbereda sig på exakt hur mycket du ska betala. Du kan lära dig mer om deposition och förbetald hyra i vårt kunskapsuniversum här. Det är till exempel bra att veta att hyresvärden inte får kräva mer än tre månaders hyra i förskottsbetald hyra.

Beroende på var du ska bo kan hyran variera. Om du ska bo i en hyresbostad i Stockholm är det vanligt att betala lite mer i hyra, medan det vanligtvis kan bli lite billigare att bo längre från stan. Du kan kolla bostadspriserna på vår hemsida, så att du får en känsla för vad du måste vara redo att betala i det område du helst bor.

Förskottsbetalning och andra fasta utgifter

Tänk på de fasta utgifterna du ska betala för; el, värme och vatten. Det är viktigt att ta med dem i budgeten och att undersöka förskottsbetalning när du letar lägenhet. Kanske är lägenheten billig, men är den gammal kan det kosta mycket att värma upp den. Det är därför bra att vara medveten om hur förbrukningen ska avräknas när du letar efter en hyresbostad. El ingår ofta inte i hyran.

Det finns även andra fasta kostnader som du får räkna med. Du vill förmodligen ha internet anslutet till din lägenhet. Det behöver inte vara så dyrt utan är en utgift man måste komma ihåg att budgetera för. Om du bor tillsammans med andra kan ni förstås dela på kostnaden.

Dessutom ska du betala för licens, mobilräkningen, tandläkarbesök etc. Det är en bra idé att göra en budget så att du får en överblick över vad dina utgifter blir vs. din inkomst.

Flytt

Det kostar att flytta. Du kan välja att göra det på olika sätt, men du kan inte undvika kostnader för att flytta dina saker från en plats till en annan. Du kan hyra en flyttbil eller en släpvagn. På vissa ställen kan du låna en släpvagn gratis. Du kan också välja den dyra lösningen och betala för en flyttfirma som gör jobbet åt dig. Väljer du den billiga lösningen med gratis släp, mamma och pappas bil och kompisarna som hjälper till, då kostar det inte så mycket. Kom bara ihåg att bjuda på pizza och förfriskningar som tack när flytten är klar.

Försäkring

När du ska flytta till ditt nya hem måste du skaffa en boendeförsäkring. Här är ditt bohag försäkrat vid stöld, brand eller liknande. Om du flyttar in hos en rumskompis kan du kolla om den personen har en boendeförsäkring. I så fall kommer det vanligtvis att täcka hela hushållet. Vissa försäkringsbolag täcker barn upp till 21 år, så dina föräldrars försäkring kan täcka dig lite längre. 

Gå på jakt och hitta den försäkring som passar dig och dina behov bäst.

Möbler, köksartiklar m.m.

Har du alla möbler du behöver? Kanske har du det, kanske har du inte det. Du kan behöva investera i nya eller varför inte begagnade möbler. Kanske kan du få några möbler från vänner, familj eller köpa dem billigt från en secondhandbutik - där du faktiskt kan hitta fina möbler i bra skick. Det kan också vara så att du vill ha dyra designmöbler – och ja, du kan nog räkna ut själv, då kanske det blir att spara ett tag framöver.

Det finns också en hel del köksartiklar som du troligtvis behöver när du flyttar. Du kanske flyttar med andra och då kan säkert alla bidra. Annars kan du önska dig köksartiklar i present eller köpa dem billigt på Ikea om du vill spara pengar. Det finns köksartiklar som är "trevliga att ha" och köksartiklar som är är mer ett måste. Du kommer att behöva en gryta, panna, glas, tallrikar, bestick och mycket mer. En mixer, juicepress eller mixer kan kanske vänta tills du har mer pengar vid ett senare tillfälle.

Budget

Det är alltid en bra idé att skapa en budget när du ska flytta. På så sätt kan du hålla koll på hur mycket dina fasta utgifter blir per månad och vad du "får" lägga på caféer, take-away eller en shoppingrunda. Du säkerställer att du inte hamnar på minus varje månad eller måste ta ett lån ju mer noggrann du är med budget och planering. 

Oförutsedda utgifter

Det är alltid bra att avsätta lite pengar för oväntade utgifter. Går din cykel sönder? Har du fått hål i tanden och får en dyrare räkning hos tandläkaren? Det är den typen av överraskning där det är skönt att ha pengar på kontot så att du kan betala för dig. 

Räkningar - betaltjänster

Du kan registrera dina fasta räkningar i en betaltjänst på mobilen. Det kan vara väldigt användbart och smidigt, och minska på en del press och stress. Du kan skapa ett budgetkonto i banken, från vilket pengarna för räkningar dras. Då har du också en bra överblick över de räkningar som kommer in årligen.

Gåvor, högtider

Jul och födelsedagar – kom ihåg de tillfällen då du måste spendera lite mer pengar än vanligt. Inför december kan du behöva budgetera för den årliga julklappsinhandlingen, så att du kan se till att ha råd med familjens julklappar. 

Lån för att flytta hemifrån

Det bästa är att undvika lån – åtminstone de dyra – ofta kallade ”snabblån”, som har en skyhög ränta. Du måste betala ränta och avgifter på lånet, vilket gör det dyrare för dig i slutändan. Det bästa lånet du kan ta är ett CSN-lån. Om du väljer att ta ett CSN-lån måste du göra en plan för hur och när du ska betala tillbaka. Låna inte till fickpengar utan ta ett SU-lån om du verkligen behöver det för utgifter du inte kan undvika att behöva stå för. En del väljer att ta ett SU-lån i slutet av sina studier. När du får ett fast jobb kan du betala tillbaka pengarna relativt snabbt. Men kom alltid ihåg att prata med någon om det och låna aldrig spontant. Det måste vara genomtänkt.

Om du är student och har ett jobb vid sidan av måste du vara medveten om hur mycket du kan tjäna utöver CSN.

Få tips på nätet!

Det finns massor av bra tips där ute på hur du kan spara och vad du måste betala för det ena och det andra. Vi hoppas att du lärde dig något av vår guide, även om det inte går att säga ett fast belopp du kommer att betala kring din flytt. När du har hittat området du vill bo i kan du kolla vad lägenheter i det området kostar. Då är du redan på god väg. Därefter kan du forma en budget, så att du får en bra överblick.