Hur hittar man en rumskompis och vilka regler är bra att ha?
Hitta rumskompis
Hos BostadsZonen kan du enkelt och tryggt hitta ett rum att hyra, själv hyra ut ett rym eller söka bland bostadssökande som, precis som du, letar efter rumskompisar.
Hyr ett rum
Om du letar efter ett rum att hyra av andra, som har ett eller flera lediga rum tillgängliga, se mer här och justera filtreringen av din sökning så att den passar just dina boendeönskemål.
Hyr ut ett rum
Det kan också vara så att du äger en bostad där du har ett eller flera rum som du önskar hyra ut till en inneboende. Om så är fallet kan du enkelt och tryggt skapa en bostadsannons här.
Läs även artikeln "Uthyrning av rum", och ta reda på mer om hur rumsuthyrning går till.
Sök efter din framtida rumskompis - hitta en hyresgäst snabbt, enkelt och gratis
Om du har ett rum som du vill hyra ut, men ännu inte lyckats hitta rätt rumskompis, så kan du bläddra bland bostadssökande här, som har skapat en annons och som söker just dig att dela bostad med.
Du kan enkelt sortera och söka bland de många bostadssökande som har skapat en annons som bostadssökande på BostadsZonen, och ta direktkontakt med de som matchar dina kriterier för en framtida rumskompis.
Rumskompis-regler: 10 bra tips för er som rumskompisar
Det är ett fantastiskt koncept att leva och bo ihop med andra människor. För att säkerställa att det blir en fantastisk upplevelse är det också viktigt att respektera varandras gränser, anpassa förväntningarna, lära sig att ta hänsyn och kompromissa. Det är sociala färdigheter du lär dig som du kan använda resten av ditt liv. Vi kan inte alltid få det precis som vi vill ha det, och det övar du tillsammans med en eller flera rumskamrater.
Avstämning kring förväntningar ger er en bra start
När ni ska bo tillsammans, oavsett om ni känner varandra i förväg eller inte, är det viktigt att prata om era förväntningar innan ni flyttar ihop. Om du förväntar dig att köket ska se superfint ut till vardags, men din rumskompis inte vill diska varje dag, uppstår det snabbt problem. Eller om du skulle vilja ha besök ofta, men din rumskompis vill ha lugn och ro, då kan detta också bli ett problem mellan er. Särskilt om besöken ofta slutar i fest, och den andre måste gå upp tidigt.
Därför är en avstämning kring era förväntningar avgörande – även för er som redan känner varandra. Det har hänt att vänskaper har brustit för att man har flyttat ihop. Om ni känner att ni är för olika i era sätt att leva är det måhända bättre att ni inte flyttar ihop och på så vis undviker att riskera er vänskap. Alla vänskaper lämpar sig inte för att bo nära varandra under ett och samma tak.
Genom att måla upp förväntningarna kan ni ta reda på om ni matchar varandra och på så sätt bli bra rumskamrater. Prata ihop er med varandra om vad ni förväntar er när det gäller städning, matlagning, besök, fester, sociala aktiviteter tillsammans och om ni ska låta varandra veta var ni är.
Städschema med tydliga regler
Det är viktigt att ha fasta och tydliga överenskommelser kring städning. Detta är en av anledningarna till att människor ibland flyttar ifrån varandra. Ladda ner vårt städschema och rumskompis kontrakt så kan ni hålla varandra uppdaterade om de avtal ni har gjort. Hur ofta ska köket städas? Hur ofta ska du ta ut soporna?
Ekonomin måste vara i ordning
Det gäller att ha ordning på ekonomin. Du måste ha ett hyreskontrakt, och det rekommenderas absolut att forma ett hyreskontrakt utefter hur mycket som ska betalas i deposition, vad som ska köpas tillsammans etc. Det går att hitta appar där du enkelt kan hålla koll på det. Det är viktigt att komma överens om ni ska dela på utgifter för städprodukter, licens, försäkringar etc. Även om ni är goda vänner och litar på varandra är det bra att ha förutsättningarna i ordning.
Kommunikation – säg saker högt och tydligt
Det är viktigt att formulera dina behov. Det är viktigt att komma ihåg att din rumskompis inte kan läsa dina tankar. Inte ens om du kanske tycker att det är uppenbart varför du är irriterad. Du måste sätta ord på vad som irriterar dig eller vad du behöver. Det kan vara en gest, en kram eller något annat.
Gör något fint för din rumskompis
Behandla din rumskompis så som du själv vill bli behandlad. Om du ogillar när din rumskamrat lämnar efter sig disk, gör inte det du heller. Blir du glad när din rumskompis frågor om du behöver något när han eller hon ska shoppa? Då kommer du förmodligen också göra din rumskompis glad om du frågar detsamma när du ska iväg på shoppingtur. Om du är osäker på något - fråga! Och se till att komma ihåg att fira varandras födelsedagar eller fråga hur arbetsdagen eller tentan gick. Oavsett hur lite eller hur mycket ni känner varandra så är dessa förslag något ni kommer att uppskatta i längden.
Ersätt det du förbrukar
Har du använt upp det sista toalettpappret? Det sista av bakplåtspapperet eller diskmedlet? Då är det ditt ansvar att ersätta det med nytt.
Månatliga möten med din rumskompis
Det kan vara en riktigt bra idé att lägga in ett ”roomiemöte” i kalendern varje månad. Det mötet kan skapa goda förutsättningar för att prata om vad som fungerar eller inte fungerar, och förhoppningsvis också bara vara en kväll man kan spendera tillsammans med lite god mat. Det kan vara skönt att veta att det är en bestämd kväll när man vet att det är okej att prata ut om behov och praktiska saker.
Gör det till ett hem för samtliga inneboende
Har man gemensamma ytor är det viktigt att alla känner sig hemma. Det kan vara så att du bodde i lägenheten först, men nu bestämde dig för att hyra ut ett rum. Om din rumskompis frågar om han eller hon kan lägga några saker i vardagsrummet är det bra att vara tillmötesgående. Ni ska båda känna er hemma, även om det är din lägenhet. Det finns inget värre än att bo på en plats där du känner att du går på äggskal hela tiden. Var öppen för att din roomie också kan göra avtryck på lägenheten, nu när du har valt att dela den.
Visa hänsyn!
Det säger sig självt, men visa hänsyn till de du bor med. Undvik att spela hög musik om natten eller tidigt på morgonen. Kom ihåg bud nr 5. Du är inte ensam i världen – det bor andra människor i lägenheten!
Spendera tid ihop
Alla har inte ett speciellt förhållande till sin rumskompis. Det beror delvis på hur stort socialt behov man har. Vi kan dock rekommendera att ni umgås, beroende på vilka behov ni har. Det kan vara supermysigt med spelkvällar, titta på en serie, julpynta eller laga mat tillsammans. Det är en unik möjlighet att lära känna en annan person!
Har du blivit fast men behöver en rumskompis? Hitta en rumskompis på BostadsZonen, där du kan söka efter ett rum att hyra i den stad du vill bo i.