Ämne: BostadsZonens Blogg

BostadsZonen rumskompiskontrakt och städschema

Tänker du skaffa en inneboende? Eller funderar du på att flytta in i en väns lägenhet? Det är mycket att tänka på, om du funderar i de banorna. Det är inte så konstigt när alla har hört talas om vänner eller bekanta som inte klarat av att bo tillsammans. För att undvika några av de konflikter som kan uppstå mellan inneboende har vi skapat ett rumskompiskontrakt och ett städschema som ni kan ladda ner och förhoppningsvis få nytta av.
Skrivet av vår interna copywriter . Senast uppdaterad: 1. mars 2024
Skicka artikeln till en vän

Anledningen till att folk inte klarar av att bo tillsammans beror ofta på dålig kommunikation. Därför vill vi passa på att berätta i förväg att många inte klarar av att hantera detta, men att det finns sätt att undvika problemen.

Jag har själv bott med en del rumskompisar under åren och jag har både älskat och hatat det. Det fungerade när vi hade samma inställning till städning, matinköp, längd på duschar och klädtvätt men det har också blivit helt fel när vi haft olika personlighet. 

Fundera gärna extra varv på vem du flyttar ihop med och stäm av förväntningarna med varandra oavsett hur många som ska bo tillsammans. En sak som ni behöver komma överens om är vem som gör vad och när. Det handlar om vem som ska städa, vem som handlar gemensamma förbrukningsvaror och hur man förhåller sig till gäster, rökning osv.

BostadsZonen rumskompiskontrakt

Vi har skapat ett rumskompiskontrakt utifrån våra egna erfarenheter och även pratat med unga människor på ämnet “rumskompis”. Vi vill självklart dela med oss av detta.

Kontraktet kan först och främst vara en startpunkt för att diskutera hur ni vill ha det i lägenheten tillsammans. Men det kan också användas som en överenskommelse. Skriv gärna ut det, fyll i kontraktet och fäst det på en plats där ni kan se det varje dag.

BostadsZonen rumskompiskontrakt kan laddas ner i tre olika versioner – beroende på hur många inneboende ni är.

BostadsZonens rumskompiskontrakt för 2 kan laddas hem här.

BostadsZonens rumskompiskontrakt för 3 kan laddas hem här.

BostadsZonens rumskompiskontrakt för 4 kan laddas hem här.

När ni har skrivit ut kontraktet, fyllt i det gemensamt och hängt upp det så att alla kan se, kommer var och en behöva följa överenskommelsen och därför kommer eventuella missförstånd undvikas. Ingen kommer att glömma bort saker som annars avtalats muntligt (jag vet att det är lätt att glömma).

BostadsZonen städschema

Nu när era husregler blivit något mer uppstyrda med hjälp av vårt rumskompiskontrakt så vill vi gärna ta upp städning som är en naturlig förlängning av kontraktet. Det enklaste är oftast att avtala att man står för sin egen städning. Men vad gäller för köket och badrummet eller det gemensamma vardagsrummet som ni också delar?

BostadsZonen städschema gör att ni enkelt kan ha en permanent regel om vem som gör vad och när.

Vi har utarbetat två städscheman eftersom många uppskattar att kunna ha en plan för varje vecka, medan andra tycker bättre om att ha en planering för en månad i taget.

BostadsZonen veckovisa städschema finns att ladda hem här.

BostadsZonen månadsvisa städschema finns att ladda hem här.