Ämne: BostadsZonens Blogg

Goda råd kring att flytta ihop med din partner

Ska du flytta ihop med din partner? Grattis! Det är ett stort och betydande steg framåt för er relation. För att hjälpa er att komma igång på bästa möjliga sätt har vi knåpat ihop en guide - det finns flera saker som kan vara bra att tänka på innan ni flyttar ihop.
Skrivet av vår interna copywriter. Senast uppdaterad: 16. april 2024
Skicka artikeln till en vän

Var inställd på kompromisser

Det kanske inte är det första du vill höra. Oavsett om du har bott ensam i många år innan du flyttade ihop med din partner, bott med rumskompisar eller ex-partners, så finns det ingen väg runt det: du kommer att behöva göra kompromisser. Så är det när man flyttar ihop med någon annan och man spenderar så mycket tid med varandra. Man måste komma på hur man ska leva på ett sätt där ni båda kan känna er bekväma och som hemma. Försök att vara nyfiken på den andra personens synvinkel istället för att genast lägga in ditt veto. Du kanske inte förstår varför din partner vänder toarullen åt fel håll eller disktrasan på fel sida av diskhon. Eller så är ni kanske oense om inredning eller vilken färg soffan ska vara. Ni båda bör vara redo att kompromissa och och samarbeta så att båda parter blir nöjda. Du vinner en del och du förlorar en del. Det måste vara en bra fördelning mellan er och båda parter måste få bestämma. Ett bra råd är: Var nyfikna på varandras perspektiv, lyssna in vad den andra säger och berätta om dina egna tankar och idéer.

Ekonomiska fördelar

Det finns flertalet ekonomiska fördelar med att flytta ihop med sin partner. Utöver det uppenbara som att dela på hyran så kan ni dela på hemförsäkring, internet, matkostnader och andra hemutgifter. Det kan också vara smart att koppla alla försäkringar till ett och samma försäkringsbolag. Din olycksfallsförsäkring kan inte delas, men å andra sidan kan det bli billigare om ni har försäkringar hos samma bolag. Ni kan också dela på Netflix och andra appar som man vanligtvis använder i vardagen. Du kan också kontrollera om du är berättigad till bostadsförsäkring.

Det är alltid en bra idé att prata om ekonomi innan ni flyttar ihop. Det är inte det roligaste ämnet i världen, men det är fördelaktigt att ta itu med i tid. Hur kommer ni att dela på de kommande utgifterna? Man kommer att spendera pengar på möbler, köksutrustning och andra saker till hemmet. Det är också viktigt att diskutera hur ekonomin ska fördelas i vardagen. Vissa par har ett gemensamt konto och delar på alla utgifter, medan andra har ett gemensamt konto för hyra och andra totala utgifter, medan var och en har helt separata konton. Vissa par betalar efter sin inkomst, medan andra beslutar att båda parter betalar lika mycket för gemensamma utgifter. Ni behöver klura ut vad som helt enkelt passar er bäst. De flesta väljer dock att skapa ett gemensamt konto där de betalar: hyra, el, vatten, värme, internet, licens, försäkring, mat, abonnemang. Försök att skapa en så bra överblick och strategi kring ekonomin som möjligt. 

Inredning

Att inreda en lägenhet tillsammans kan vara roligt men också utmanande när två olika viljor och åsikter möts. Kanske måste ni köpa nya möbler, kanske tar ni med er möblemang från era tidigare boenden. Det kan vara värt att fundera kring vad som verkligen betyder något av prylarna du har tagit med till ert gemensamma hem. Kanske kan du släppa taget om något för att frigöra utrymme för din partners möbel. Och vice versa. Kanske har någon utav möblerna ett sentimentalt och känslomässigt värde, för antingen dig själv eller din partner, som kan vara värt att prioritera. Se till att kommunicera och kompromissa så borde det gå galant.

Innan ni sätter igång med inredningen kan det vara en bra idé att diskutera om något ska målas/målas om, vilka färger, möbler och intryck kan ni tänka er. Gör en lista över saker som köksprylar eller annat ni har eller vad som helt enkelt bör införskaffas. Kanske har ni en del saker till övers som ni faktiskt inte behöver och som kan slängas - kom ihåg att bidra till ”miljövänlighet” och slänga sånt som sig bör i återvinningen. Ni kan ju dessutom hitta begagnade prylar till ert hem i en bytesbod eller i second hand butiker, för att spara på både miljö och plånbok. 

Andra goda råd vi kan nämna:

  • Kommunikation är nyckeln! Prata om saker. Det vet du säkert redan men en god kommunikation är a och o
  • Ha kul i processen! Ta er tid att ha kul så att allt inte fastnar i det praktiska
  • Njut av alla fördelarna med att flytta ihop. Ni kan vakna upp ihop varje dag. Efter hektiska arbetsdagar kan ni ge varandra stöd och sällskap. Äta mysiga middagar eller ta långpromenader i friska luften.  

Vart ska ni bo? 

Det viktigaste av allt är förstås: Var ska ni bo? På BostadsZonen hjälper vi er att hitta hyresrätter i den stad ni helst vill bo i. Ni måste även reda ut hur mycket ni kan och är villiga att betala i hyra.

Starta ert bostadssökande här!

Oavsett om ni vill bo i lägenhet, radhus eller något annat så hittar ni den hyresbostad ni vill ha här hos oss. Det är också värt att fundera på om ni skulle vilja bo i hyresobjektet en längre tid eller om det är tänkt under en kortare period. I så fall kan ni använda sökfunktionen för att filtrera rätt bland alla bostäder.

Om ni inte har något emot en lite längre cykeltur till centrum kan ni få en större lägenhet om ni flyttar lite utanför stan. Om ni hellre vill bo nära där det händer ska ni självklart prioritera det.

Hittar ni inte ert drömboende kan ni skapa BostadsMatcharen. Med BostadsMatcharen får ni ett mail när annonser för nya hyresrätter skapas som matchar era kriterier.

Lycka till med att hitta ert framtida hem!