Ämne: BostadsZonens Blogg

Fördelen med att flytta in med en eller flera rumskompisar

Det kan finnas många fördelar med att flytta ihop med andra. Läs vidare i vår guide nedan och bli klokare kring vad fördelar är.
Skrivet av vår interna copywriter. Senast uppdaterad: 16. april 2024
Skicka artikeln till en vän

När du vill flytta ihop med andra behöver du leta efter ett rum att hyra på BostadsZonen. Rummet kommer att ligga i en lägenhet där du sannolikt kommer att dela badrum och kök med en eller flera andra inneboende. 

Fördelarna med att bo ihop med andra

Det kan vara supertrevligt att bo med andra. Oavsett om du utvecklar en nära relation med dina nya rumskompisar eller om du helt enkelt ”bara” är rumskamrater, kan det finnas många fördelar med arrangemanget.

Det är lättare att hitta boende när ni är flera som samarbetar. Det finns en mycket stor efterfrågan på lägenheter för uthyrning i Stockholm och runt om i Sverige. Det kan vara svårt att hitta en lägenhet själv, men också att betala för den. Genom att bo med andra delar ni såklart på kostnaden. Du kan också hyra ut en lägenhet eller hyra ut ett eller flera rum i andra hand. Läs mer om möjligheten till andrahandsuthyrning här.

 1. Du sparar pengar vad gäller hyra och konsumtion. Du kan också dela på kostnaden för internet, tv, städprodukter etc. Det är med andra ord inte bara hyran som blir billigare för dig utan du sparar också pengar genom att dela på övriga utgifter. Om du trivs bra med dina rumskompisar kan ni också äta tillsammans några gånger i veckan och dela på matkostnaden.
 2. Om du är ny i stan är det ett perfekt tillfälle att träffa nya människor. Det kan vara svårt att komma ut och träffa nya människor och nya studier visar att det råder mycket ensamhet bland alla åldersgrupper. Det behöver inte bara vara för dig som är ny i stan, utan du kanske bara vill träffa någon att dela livet med - då kan det vara en fin och bra idé att bo ihop med några rumskompisar. Kanske kan ni ha filmkvällar eller mysiga middagar ihop.

Matchar du med din framtida rumskompis?

Innan du bestämmer dig för att flytta ihop med andra är det alltid en bra idé att träffas först. Om du ändå ska se rummet är det självklart att träffa dina potentiella framtida rumskompisar också. Kanske kan ni passa på att diskutera förväntningar kring städning, matlagning och vad som är extra viktigt att tänka på för din rumskompis tillika dig själv. Naturligtvis kan man inte lära känna varandra ordentligt på ett kort möte, men man kan åtminstone få en känsla för hur personen är och om det finns kemi överhuvudtaget.

Det är särskilt viktigt att komma överens kring:

 • Städning: Hur ofta bör det städas? Hur noggrant städas det?
 • Fest: Hur ofta kan man ha fest? Finns några särskilda regler som samtliga i samma port eller trappuppgång ska förhålla sig till?
 • Social aktivitet: Skulle du eller din rumskamrat föredra att ha dörren stängd, eller skulle ni vilja umgås mer tillsammans?

När du har flyttat in med en eller flera rumskompisar är det viktigt att ni får ordning på städningen. Det är lättast att komma överens direkt vid inflytt, innan tiden går och missförstånd uppstår. Du kan ladda ner detta städschema för att förenkliga den processen.

Dessutom kan det vara en bra idé att prata igenom olika aspekter av att leva tillsammans. De flesta gånger som det inte går bra att bo ihop med andra är när kommunikationen brister eller på något sätt inte är tillräcklig. Du kan ladda ner vårt rumskompiskontrakt som kan göra det enkelt för dig och dina rumskompisar. Här hittar du saker som:

 • Hur ofta får eventuella partners spendera natten? 
 • När bör det vara tyst om kvällarna under vardagar respektive helger?
 • När får man ha gäster?
 • Vad bör städas samt när?

På så vis är ni väl förberedda på att bo ihop och leva tillsammans. Ni slipper frustrationer och missförstånd som annars lätt kan uppstå. Det är bra att förstå och inse fördelarna med öppen kommunikation och att prata igenom saker och ting ordentligt. Om det är något din rumskompis gör som irriterar dig så bör du berätta för personen och vice versa - för att på så vis ges en chans att ändra på det.

Du bör vara inställd på att ni kommer att behöva kompromissa om saker. Alla ska kunna vistas i lägenheten och vara med och bestämma hur saker och ting ska vara och hanteras.

Aktiviteter ni kan göra tillsammans

Kommer man riktigt bra överens med sina rumskompisar är det bara att njuta av varandras sällskap. Det finns massor av trevliga aktiviteter ni kan göra tillsammans:

 • Filmkvällar är alltid en hit. Serveras med fördel goda snacks till
 • Följ en serie eller ett tv-program ihop
 • Pynta inför jul och högtider tillsammans. Det gör lägenheten lite mysigare att bo i dessutom
 • Odla grönsaker eller örter och gör det till en gemensam syssla
 • Laga mat eller baka ihop
 • Fira varandras födelsedagar, kanske med en frukost på sängen eller födelsedagsmiddag hemma eller på restaurang
 • Se till att göra något socialt tillsammans så det inte enbart handlar om samarbete kring städning och matlagning

10 sätt du kan vara en bra rumskompis

Hur är man en bra rumskompis? Här kommer ytterligare tio goda råd som gör att dina kommande rumskompisar kommer älska att bo ihop med dig

 1. Använder du möjligtvis det sista toalettpapperet så ser du till att köpa nytt direkt
 2. Städa efter dig i de gemensamma utrymmena.
 3. Håll dina avtalade tider om städning och fester osv.
 4. Betala din del av hyran i god tid
 5. Låt alltid dina rumskompisar veta när det ska komma gäster (speciellt inför övernattning)
 6. Låt bli att spela hög musik som kan störa dina rumskamrater
 7. Det är bra att sköta hygienen ordentligt, men utan att uppta badrummet för ofta och för länge
 8. Knacka alltid innan du går in i någon annans rum
 9. Fråga alltid innan du lånar något av dina rumskompisar
 10. Kom ihåg att ställa tillbaka saker och ting på sin plats efter användning 

Nu är du helt redo att flytta in med dina rumskompisar!