Hyresbostäder i Kungälv - staden som välkomnar dig med kex

Välkommen till Bohuslän och Kungälv! Orten ligger belägen där Göta Älv förgrenas och blir till Nordre älv. På 1100-talet benämnde den engelske munken Ordercius Vitalis orten som Coneghella, som översatt till svenska betyder Kongahälla. Denna medeltida stad tillhörde då Norge. Norrmännen lät bygga Bohus fästning för skydda sig mot angrepp och ruinen finns fortfarande kvar som en spännande sevärdhet. Det finns gott om historier som berättar om de fornnordiska kungarna i Kongahälla, både romantiska draman och fredsförhandlingar som gick snett. Kungälv hamnade sedan under danskt beskydd för att slutligen bli svenskt vid freden i Roskilde 1658. 

I Kungälv blev fiskenäringen av betydelse, liksom jordbruk och ett framgångsrikt glasbruk. En av de största arbetsgivarna de senaste seklet har varit Göteborgs Kex som har fått svenskarna att älska olika sorters kex som Ballerina, Guld Marie och Brago.

I Kungälv är tempo lite lägre än i Göteborg, men du har fortfarande staden på behörigt avstånd samtidigt som du snabbt kan ta dig ut i den härliga bohuslänska skärgården.

Hyra bostad i Kungälv

I centrala Kungälv kan du hyra bostad i lägenheter med retrostil från 1960-talet och mer moderna lägenheter från 90-talet med endast ett par våningar. Passa på att besöka shoppingstråket och handla i lugn och ro utan storstadens hetsiga tempo. Avstånden är korta och parkering är prisvärt.

Det finns möjlighet att hyra bostad i Ytterby, där de uppförts många nya lägenheter de senaste åren. Tätortsamhället Ytterby växte ihop med Kungälv på grund av att bebyggelsen har ökat. Här öppnade ett nytt köpcentrum för bara ett par år sedan vid namn Kongahälla Center. Det är enkelt att ta sig till köpcentret via E6:an och med buss. 

Hyra studentbostad i Kungälv

Studenter bosätter sig i Kungälv för att studera på Nordiska folkhögskolan där det finns möjlighet att förkovra sig inom foto, film, bild och teater. Det finns ett internatboende som tillhör folkhögskolan med ungefär 70 platser.