Hyresbostäder i Östersund - Vinterstaden i Jämtland

De flesta som tänker på Östersund tänker nog på vintersporter och skidåkning. För de som åker till svenska fjällen är Östersund den största, närmsta staden. Under åren har staden varit värd för ett flertal tävlingar,både världsmästerskap i skidskytte och skridskolöpning. Östersund har även sökt om tillstånd att få hålla de Olympiska spelen.

Östersund är i jämförelse med andra svenska städer en ganska ung stad och blev inte officiellt betraktad som stad förrän på 1800-talet. Redan något sekel innan hade Gustav III försökt få ökat inflytande över den blomstrande handeln som bedrevs där. Östersund är fortfarande en handelsstad och det finns gott om småföretag här.

Norskt föreningslivs inflytande över Östersund var en av anledningarna till att nykterhetsrörelsen blev betydelsefull här, liksom den svenska fredsrörelsen. Hembygdsrörelsen motsatte sig att industrin skulle bre ut sig och smutsa ner naturen. Detta kan ha lett till att Östersund la mer fokus på att vara en grosshandelsstad under 1900-talet. Som en reaktion mot statens inblandning och statlig subventionerade etableringar av storföretag och industrier grundades Storsjöyran. Det är en populär stadsfestival som finns än idag. Numera finns många av arbetstillfällen på Mittuniversitetet som har campus både i Sundsvall och Östersund. 

Hyra bostad i Östersund

Storgatan går genom centrum och har en av de mest välbevarade äldre stadsmiljöerna i Sverige. Intilliggande Prästgatan är en plats för butiker och annan kommers. Under 1960- och 1970-talet sanerades centrum och man försökte riva äldre fastigheter för att ge plats åt miljonbostäder. En av Östersunds signaturbyggnader är Östersunds rådhus som är 51 meter högt och liknar en fästning med sina gröna tinnar och röda tegelfasad. 

Bor du centralt i Östersund kan du ta del av stadens kaféliv, till exempel kan du fika på Törners och Wedemarks konditori. 

Sikta gärna på att hyra lägenhet i nybyggda Strandblick i centrala Östersund. Du bor både nära vattnet och stadskärnan på samma gång. Om du vill ta dig vidare ligger också Centralstationen i närheten.

Lediga lägenheter i Östersund i Sveriges mittpunkt 

Östersund ligger på nordöstra stranden av Storsjön och namnet kommer av det lilla sund som skiljer stan på fastlandet från Frösön i Storsjön. Geografiskt ligger Östersund ganska precis halvvägs upp i Sverige och om du väljer att hyra lägenhet i Östersund befinner du dig i vad Östersundsborna brukar kalla för Sveriges mittpunkt. Det är lätt att tänka på Östersund som en vinterstad men på senare år har sommaraktiviteterna ökat markant i antal och numer finns det lika mycket härligt att njuta av sommartid som vintertid i Östersund. Och när man är mätt på allt härligt som finns i Östersund så kan man lättvindigt ta en tur till närbelägna aktivitetsparadiset Åre

Hyra lägenhet i Östersund - en stad där historien lever

Östersunds historia tar oss ända tillbaks till 1700-talet. Länets invånare bedrev då en omfattande och lönsam varuhandel som staten ville ta kontroll över genom att bilda en stad. Än idag lever Gregoriemarknaden kvar och hålls varje år i början av mars. Om du har lägenhet i Östersund så är denna marknaden ett trevligt inslag under vårvintern där du till exempel handlar lokalproducerad mat, hantverk och smycken av de så kallade forbönderna och njuter av folkmusik och annan underhållning. 

Hyra lägenhet i Östersund och gotta sig på kafé

I Östersund finns det gott om kaféer och stan sägs vara ett av de kafétätaste städerna i hela Sverige. Från början utgjorde kaféerna naturliga mötesplatser för umgänge mellan de som tillfälligt gästade staden, såsom militärer och landsbygdsbor, och stadsborna. De mest kända kaféerna är Edenbos, Törners och Wedemarks Konditori. Världens första smörgåstårta sägs ha tillverkats av konditorn Gunnar Sjödal på Wedenmarks Konditori någon gång på 60-talet och kanske tar du dig en smörgåstårtebit när du letar lediga lägenheter i Östersund.

Leta lediga lägenheter i Östersund som också heter Staare

Sydsamer är fjällsamer som har sitt bosättningsområde i trakterna kring Östersund och området ligger inte bara i Sverige utan sträcker sig också över gränsen in i Norge. Tittar du på att hyra lägenhet i Östersund ska du veta att Östersund heter Staare på sydsamiska och vill du veta mer så ska du besöka Samernas hus. Kulturcentret Gaaltije synliggör också sydsamisk kultur och historia samt utvecklar dess näringsliv.  

Jobba och ha bostad i Östersund

Östersundsborna är gärna egna företagare och allra mest utbrett är egenföretagande i Krokom som ligger ett par mil norr om Östersund. Turismen är en blomstrande bransch och med bostad i Östersund finns det jobb inom turism och i många andra branscher att söka. Företagarna har organiserat sig med det gemensamma Destination Östersund där de gör allt de kan för att människor ska tycka om att bo och jobba i Östersund och att företagen inte bara ska överleva utan också växa. 

Ta dig till och från Östersund

Åre Östersunds flygplats ligger nära Östersunds centrum och trafikeras av flera reguljära flyglinjer. Dessutom går det charterflyg till solen under högsäsong och landar en del charterflyg från utländska städer. I stadsdelen Norr finns det helikopterföretag som ser till att den omgivande glesbygden och fjällvärlden inte blir för isolerad. Letar du hyresrätt i Östersund och kommer med bil så går E14 och E45, den som också kallas inlandsvägen, samt riksväg 87 genom stan. Kommer du med tåg så är Mittbanan och Inlandsbanan de järnvägslinjer som är aktuella. Väl framme i Östersund och när du hittat din bostad i Östersund så tar du dig enkelt omkring med stadsbussnätet. 

Studier med ett aktivt studentliv och lägenhet i Östersund

Är du ute efter ett studentliv med goda möjligheter till ett aktivt friluftsliv med sport och frisk luft så är Östersund rätt pluggstad för dig. Östersund har både universitet, yrkeshögskola och folkhögskola. Komvux finns också här så det finns garanterat något för alla som har bostad i Östersund. Mittuniversitetet har ett av sina campus - sitt största - i Östersund och erbjuder en rad utbildningar med tyngdpunkt inom hälsovetenskap, samhällskunskap och socialt arbete. Om detta inte är något för dig så finns också kurser inom IT och naturvetenskap.

Ut på tur - aldrig sur

Vinterbad eller sommarbad? Fiske eller jakt? Golf eller guidad tur? Slalom eller längdskidåkning? Cykla eller vandra? I Östersund behöver du inte välja. Turistbyrån i stan listar 30 populära friluftsaktiviteter och de är alla mycket lättillgängliga för dig som har hittat lägenhet i Östersund. 

Hyra lägenhet i Östersund

Utbudet av lediga lägenheter i Östersund är relativt lågt vilket gör att det kan ta lite tid att hitta rätt. Det finns också en trend just nu att människor söker sig ut från storstadsregionerna eftersom man har tröttnat på ekorrhjulet och den höga takten i storstan. Rådet är därför att börja söka efter din hyresrätt i Östersund i god tid. Med lite is i magen och lite tur så kommer något som passar dig och din plånbok att dyka upp och då kan det vara bra att kunna fatta ett snabbt beslut. En idé kan vara att också titta på omkringliggande samhällen när du söker bostad i Östersund.

Hyra studentbostad Östersund

Östersundshem erbjuder både korridorboende och lägenheter för studenter. I beståndet finns cirka 600 lägenheter. Om du bor på korridor ökar chanserna att lära känna nya vänner och dela studentlivets hektiska tillvaro med varandra.