Växjö - småländskt gemyt med utbildningsanda

Växjö har bebotts ända sedan den yngre stenåldern vilket man har kunnat bevisa genom fynd av hällkistor. Legenden säger att när biskopen av York var på besök i Sverige under 1000-talet fick han en uppenbarelse om att en kyrka skulle uppföras precis här för att sprida vidare det kristna budskapet. Dock lyckades Växjö rida på vågen och blev biskopssäte, något som präglat staden i århundraden och gjort staden till ett religiöst och kulturellt centrum. Biskopen Esaias Tegnér blev rektor för Katedralskolan på 1800-talet och gjorde att Växjö allt mer fick status som en skolstad. 

Det har aldrig funnits några stora industrier i Växjö, i stället har tjänstemän verkat i staden. Inte minst genom att Lunds universitet har haft filial här. Sedermera bildades Högskolan i Växjö, som sedan slogs samman med Högskolan i Kalmar och blev Linnéuniversitetet. Här kan du bland annat läsa till polis eller en stor mängd grundkurser inom humaniora och samhällsvetenskap. 

Du kan enkelt ta dig vidare från Växjö med Öresundståget som går hela vägen ner till Malmö och vidare till Köpenhamn. Krösatågen går till Jönköping, Nässjö och Hässleholm.

Näringslivet samverkar tätt med högskola. Ett exempel är Videum Science Park som huserar över 100 företag under sitt paraply. Det finns flera lokala och betydande medier i Växjö som SR Kronoberg, Smålandsposten och Smålandsnytt. 

Hyra bostad i Växjö

Riksbyggen erbjuder hyreslägenheter i Kvarteret Nocken som ligger bara tre kilometer från universitet och ungefär 5 kilometer från innerstaden. Du tar dig enkelt in till city med stadsbuss. I detta området har du också tillgång till Teleborgs centrum med köpcentra, apotek och vårdcentral.

Du kan också vända dig till Växjöbostäder som är ett kommunalt bostadsbolag där du kan ställa dig i kö för att slutligen erbjudas bostad i Hovshaga, Araby, Centrum eller Sandsbro för att nämna några exempel. Om du väljer att bo centralt har du trots allt nära till grönytor och även närliggande Växjösjön där du kan ta en skön löprunda.

Hovshaga erbjuder blandade boendeformer som till exempel villor, bostadsrätter eller flerfamiljshus. Här kan du leta efter ett rum att hyra eller kanske gå samman flera för att hyra tillsammans som ett kollektiv. De mest eftertraktade lägenheterna är bland annat de i marknivå. 

Hyra studentbostad i Växjö

Som student kan du hyra bostäder på Campus, både i korridorsform eller egen lägenhet. Dessa boendeytor varier så klart i storlek och pris. Bland 2000 studenter kommer du säkerligen hitta vänner för livet!