Hyresbostäder i Visby - en medeltida sommarstad

Visby är en magisk plats sommartid och har lockat allt från turister till filmskapare som ansåg att de medeltida inslagen passar dramaturgin. Det är inte så konstigt, eftersom Visby anses vara en av de bäst bevarade städerna i Skandinavien och även fått en plats på UNESCO:s världsarvslista. Framförallt är det ringmuren som är en av de mest uppmärksammade delarna. Visby kallas ibland för rosornas och ruinernas stad.

På Gotland finns det gott om gammal historia som skvallrar om att Visby bosattes redan på vikingatiden. Bland annat har det gjorts fynd av gamla gravar. Tack vare ett handelsavtal från 1100-talet mellan svenskar, danskar och ryssar kunde handeln i Visby växa. Tyskt inflytande befästes även under Hansatiden. Visbys ställning stärktes när svenske kungen Erik av Pommern använde Gotland som en bas för sin krigföring mot alla länder i Östersjöområdet och samtidigt byggde Visborgs slott. 

Nuförtiden utkämpas inga stridigheter i Visby, men varje sommar kommer Sveriges politiker och opinionsbildare för att mötas i glödheta debatter under Almedalsveckan. Turisterna får sitt lystmäte under Medeltidsveckan som drar in mycket intäkter till staden. Turismen är med andra ord mycket viktig för Visby och en stor arbetsgivare är Destination Gotland. 

Hyra bostad i Visby

Om du vill hyra bostad i Visby är du omgiven av mängder med krogar och restauranger, samt charmiga fikaställen. Eftersom saffran redan kom till Gotland på 1100-talet gör man än idag speciella saffranspannkakor på kaféerna i Visby. Det viktigaste shoppingstråket heter Adelsgatan. 

Det är dock vanligast att hitta boende utanför ringmuren och de centrala delarna. Du kan till exempel bo i den äldre stadsdelen Furulund eller stadsdelen Bingeby med ungefär 3000 invånare. I denna stadsdel finns både vårdcentral och andra serviceinrättningar.

Hyra studentbostad i Visby

Eftersom Visby lever upp på sommaren finns det säkerligen rum att hyra under vinterhalvåret. Det är positiva nyheter för de studenter som vill studera på Högskolan på Gotland som erbjuder utbildningsplatser för ungefär 6000 studenter.