Topic: BostadsZonens Blogg

Dags att flytta hemifrån för första gången?

BostadsZonen har 7 tips till dig!

Att flytta hemifrån och inte behöva anpassa sig efter de strikta ramarna hemma hos mamma och pappa, där kläderna alltid blir tvättade och gott om mat i kylskåpet, är ett stort steg för de allra flesta. Kanske behöver du flytta på grund av ett nytt jobb eller för att studierna drar igång. Oavsett vad anledningen är, så får du stifta bekantskap med en helt ny stad, ett nytt boende och nya människor. Det kan vara mycket på en gång och du kanske har en massa frågor kring hur du ska hantera det hela.
Skrivet av vår interna copywriter . Last updated: 5. November 2023
Share article to a friend

Du behöver inte oroa dig, du kan få hjälp via vår guide. Gör en kopp härligt kaffe (innan den byts ut mot snabbkaffe) och gör dig redo för nyttig läsning.

Innan vi delar med oss av våra 7 tips till dig som ska flytta hemifrån för första gången är det ett par saker som du redan nu kan börja fundera på. I vilket område vill du bo i den nya staden? Om du till exempel flyttar från en mindre stad till en av de större studentstäderna är chansen stor att du inte känner till alla områden. Vi har skrivit ett par artiklar som beskriver de olika områdena i MalmöGöteborgLund och Stockholm. När du klickat in på dem kan du läsa igenom information noga för att skapa en överblick - på så sätt kan du förfina dina sökningar, så att du känner till det område som du letar bostad i.

De två största städerna Göteborg och Stockholm är kända för sin bostadsbrist. Det kan därför bli svårt om du blir förtjust i ett populärt område. Därför ska du med fördel göra en rangordning av de områden du föredrar, så att du inte behöver börja om från början om du inte får en bostad i det första området. Det finns inget som säger att du måste bo i den lägenheten för alltid - när du etablerat dig i den nya staden och fått ett nätverk är det ofta enklare att hitta en bostad. Kanske har du också turen att hitta en lägenhet i det område som är högst upp på listan senare.

Slutligen är det superviktigt att du skriver en BRA bostadsansökan. De flesta hyresvärdar läser igenom den noga och det värsta de kan tänka sig är en dålig hyresgäst. De vill gärna veta att personen som hyr av dem har koll på läget och tar väl hand om lägenheten. Om du vill ha tips på hur en sådan ansökning kan se ut får du gärna läsa vår artikel här Så här skriver du en bra bostadsansökan.

OK, tillbaka till det viktigaste – 7 tips till dig som ska flytta hemifrån för första gången. Dessa tips kommer röra allt som handlar om budget, planering, formella inslag, försäkringar, nöje och vikten av att nätverk.

1. Gör en budget – vad kostar det egentligen att flytta hemifrån?

Om du gör en budget kommer det vara enklare att lista ut vilka bostäder som är realistiska och ditt bostadsletande blir därför mer konstruktivt. Som du säkert vet är det viktigt att inte använda fler pengar än vad du får in på kontot och det första du behöver göra är att bilda dig en uppfattning om din framtida ekonomi. På så vis kan du jämföra din förväntade inkomst med dina fasta utgifter.

Om du redan nu inte vet hur du ska ta reda på “framtida ekonomi och fasta utgifter” rekommenderar vi att du gör det med någon som har tidigare erfarenhet av detta. Det finns nämligen en del saker som du antagligen inte känner till.

Om din ekonomi går back kan kostnader i form av räntor och avgifter bli höga. Du gör dig själv en tjänst genom att ha koll på budgeten innan du flyttar hemifrån. Vi tror nämligen - även om vi inte kan veta säkert - att du gärna vill ha utrymme för nöje och roliga aktiviteter när hyra, försäkringar, mat och studentlitteratur är betalda.

Budgeten nedan visar att du ska ta med alla fasta utgifter i beräkningen. Vilka är de då? Det handlar om punkterna i listan här nedan, och du behöver ta reda på vad de kostar i förväg. Många av tjänsterna måste beställas och köpas innan du flyttar in i din nya lägenhet. Därför kan du redan nu ta reda på priser och erbjudanden.

Vill du ha en uppskattning av flyttpris kan du få en översikt här: https://www.flyttjakt.nu/flyttraknaren/

Slutligen behöver du räkna ut övriga kostnader. Det är en god idé att ge dig själv fickpengar varje månad så att du vet hur mycket pengar du får spendera när det kommer till kafébesök, kläder och utekvällar.

Det är också smart att lägga undan en fast summa varje månad som du kan använda om det uppstår oväntade utgifter. Det kan till exempel vara svårt att trolla fram 3–4000 kronor till en ny cykel om olyckan är framme och någon stjäl den. På detta konto kan du också spara pengar till resor om du så önskar.

Flytten

Vi har nu redogjort för de fasta utgifterna, men vi har inte tagit upp själva flytten. Det är sällan en billig aktivitet, något som folk ofta glömmer när de ska flytta hemifrån för första gången.

Det är viktigt att komma ihåg att du flyttar från ett rum hos dina föräldrar till något som antagligen är mycket större. Du ska därför ha råd att köpa allt från köksprylar till en ny soffa och mycket annat. Om du gärna vill läsa mer om en eventuell kom ihåg-lista när du flyttar hemifrån kan du läsa vår artikel Listan för dig som ska flytta hemifrån. Det kan dessutom finnas en deposition eller en hyra som måste betalas i förväg. Självklart kan detta skilja sig åt, men en deposition kostar ofta 1–3 gånger så mycket som den månadsvisa hyran. 

Slutligen behöver du tänka på själva flytten. Om du endast behöver flytta från ditt rum kanske det räcker med snälla föräldrar, vänner och en flyttbil. Om du däremot behöver ta hjälp av flyttgubbar kan kostnaderna lätt skjuta i höjden. 

2. Börja planera flytten hemifrån i så god tid som möjligt

Det kan ta olika lång tid innan du hittar en lägenhet. Om du flyttar från en mindre stad till exempelvis Stockholm eller Malmö kan det ta längre tid än du tror. Det är nämligen många som vill ha samma lägenhet och ibland riktigt många. Rum och lägenheter blir ofta uthyrda till vänner och bekanta och dessa har du antagligen inte så många av i den nya, framtida staden. Börja därför att leta efter lägenheter så fort du fått koll på din budget och vet hur mycket pengar du kan lägga på hyra.

På BostadsZonen kan du använda sökfunktionen för att precisera dina önskemål till exempel gällande läge, pris och typ av bostad. Det är en god idé att börja här - om inte annat för att få en bild av prisnivån och antalet bostäder. Du kan också prova att hitta Facebookgrupper som riktar sig till bostadssökande. Här nedan har vi samlat några stycken till dig, men du kan säkert hitta fler via en sökning på Facebook.

Stockholm

Lägenheter och bostäder i Stockholm uthyres, bytes och sökes

Malmö

Lägenhet i Malmö

Västerås

Bytes & Sökes Bostad i Västerås

Uppsala

Hyr Lägenheter i Uppsala och Gävleborg län

En sista sak som vi hoppas att du inte glömmer, är att när du hittat en lägenhet och gjort en överenskommelse med hyresvärden, så måste du ordna ett hyreskontrakt. Detta är mycket viktigt även om du har en bra magkänsla gällande uthyraren och ni har avtalat en massa saker på mail eller telefon.  Många som flyttar hemifrån för första gången har hamnat i konflikt med hyresvärden på grund av det ena eller andra. Glöm därför inte hyreskontraktet och skriv inte under förrän du har kollat på lägenheten. På Hyresbostad.se har vi en gratis mall som du kan ge till hyresvärden om hen inte tycker kontrakt är viktigt. 

3. Gör en flyttanmälan, lista dig på ny vårdcentral och ändra adress för fasta abonnemang

När du gjort budgeten, hittat lägenheten och bestämt ett datum för inflyttning finns det en mängd tråkiga men viktiga saker att tänka på.

  • Anmäl flytt till folkbokföringen

Gör detta på adressandring.se kostnadsfritt.

  • Hitta en ny vårdcentral

Här kan du logga in och lista om dig. Du kan läsa en artikel med liknande bra information på Vården.se:

  • Meddela flytt till dina olika tjänster och abonnemang

Det kan till exempel gälla kontaktlinser, proteinpulver eller tidningsprenumerationer.

  • Läs av elmätaren i ditt nya hem

Det är viktigt att du får läst av elmätaren så att du har rätt siffor från den dagen du anmält flytt. På så vis kan du vara säker på att du inte kommer betala för den gamla hyresgästens el.

4. Försäkringar - vilka behöver du egentligen?

Du har säkert redan koll på försäkringar, men det är en fördel att ha med dem i budgeten innan du flyttar hemifrån. Om något fattas är det viktigt att ta reda på det redan nu. I samband med flytt har du säkert köpt en massa saker som du är glad för och säkerligen inte har råd att köpa igen om olyckan är framme. En hemförsäkring täcker inte bara inbrott i lägenheten. Den täcker också stöld utanför lägenheten, brand, vattenskada, rån och vandalism. Många hemförsäkringar träder också in om du välter omkull en annan cyklist och cykeln blir förstörd. Den kan också ersätta för förlorad packning på resan eller om du blir utsatt för stöld på semestern. Det finns flera försäkringsbolag som ersätter dig och hjälper till vid identitetsstöld, online läkare, hälsoundersökningar och rättshjälp.

Det finns alltså inte många argument mot försäkringar. Se därför till att skaffa dem hellre förr än senare.

5. Budgeten efter du flyttat in – mat, hyra, uteliv och försäkringar 

Du har nu gjort den övergripande budgeten och det är dags att ta reda på hur du kan slippa leva på pasta och havregryn i slutet av månaden. Ett sätt är att göra en enkel matbudget. Om du gör ett bra jobb behöver du inte leva på havregrynsgröt och kan utan tvekan få en sund, varierad och god kost. Planering är din bästa vän, så sätt dig gärna ner i slutet på veckan och planera dina måltider för den kommande veckan. Då kan du med all säkerhet använda morötterna till flera olika måltider så att de inte behöver slängas. Du kan också med fördel göra långkok och frysa in portionerna eller äta till lunch på skolan. Att äta i lunchrestaurangen är nämligen dyrt i längden och du kan säkert komma på många andra och roligare saker att använda pengarna på.

6. Glöm inte – du är ung och vill ha roligt!

Du har nu flyttat hemifrån och har vid det här laget lärt dig vad det innebär att ha kontroll på budgeten, försäkringar och andra fasta utgifter. En av punkterna är fickpengar och det finns naturligtvis lite pengar kvar. Pengarna kan användas till många saker (med gott samvete) - allt från kläder, skor eller en wokpanna som du använder varje dag. Men du ska också komma ihåg att njuta av livet när du är ung. Oavsett om det gäller utekvällar, kafébesök eller en latte på hörnet varje torsdag eller något helt annat. En bra grej med att flytta till en ny, spännande stad är att du kanske kan hålla på med dina hobbys på ett helt nytt sätt än du brukade göra i din hemstad. Kolla gärna vilka möjligheter det finns – många ställen erbjuder rabatt för studenter.

7. Nätverk, nätverk, nätverk - allt handlar om nätverket 

Om du är helt ny i en stad och precis har börjat på din nya utbildning eller arbete kommer du kanske märka att du saknar ditt härliga, gamla kompisgäng. Det förstår vi verkligen! Som tur är finns det mycket man kan göra åt problemet. För det första är många av dina kurskompisar i samma sits, så se till att delta i olika aktiviteter med en gång. De flesta är nya, nyfikna och intresserade av att få nya vänner.

En sak som du kan göra är att välja grupparbete i stället för att skriva skoluppgiften på egen hand. Många hittar vänskap som varar i många år eftersom de har gjort skoluppgifter tillsammans. Det tredje exemplet hänger ihop med punkt 6 i texten. Om du inte redan har en solklar hobby så kan du utmana dig själv och börja på klättring, rullskridskor, paddel, tennis eller kajak. Det finns många möjligheter i de större städerna för dessa aktiviteter. 

Vi har nu gått igenom våra 7 tips till dig som ska flytta hemifrån för första gången och vi hoppas att det gett dig något att läsa denna artikel. Var inte orolig om du fortfarande inte har hittat drömboendet eller hamnat på ett ställe som du vet inte fungerar i längden. På HyresBostad.se kan du finna lägenheter i de flesta städer i Sverige – inte minst de större studentstäderna som Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Uppsala och Västerås.