Hyresbostäder Stockholm - en blomstrande huvudstad vid vattnet

Stockholm är Sveriges huvudstad och säte för många av landets huvudkontor inom media, finans och ekonomi. Här ligger också Sveriges riksdag och det kungliga slottet. Stockholm ligger utspritt på flertalet holmar vilket gör att de flesta centrala delar ligger nära vattnet. Stockholm gör skäl för namnet Nordens Venedig. Många åker ut i den vackra skärgården under varma sommarmånader.

Staden etablerade sig som handelsstad tidigt och under stormaktstiden utgick makten härifrån. Kungen Gustaf Vasa styrde då landet. 

Stockholm lockar nya invånare varje år, tack vare den stora mängden arbetstillfällen. Flyttlasset går till Stockholm för att arbeta inom storföretag med huvudkontor i staden. De största arbetsgivarna är bland annat bankerna Swedbank, Handelsbanken och Nordea. Det finns cirka 7 000 IT-bolag, några av dem är IBM och Ericsson. Stadens rika nöjesutbud är också en attraktionsfaktor. Det finns stora arenor för spelningar som Globen och Friends Arena. Kungliga Operan lockar alla med intresse för finkultur. Stockholm är en av de städer som har allra flest muséer. Sveriges största konstsamling finns på Nationalmuseum.

Åk till och från Stockholm enkelt

Det är enkelt att ta sig runt i Stockholm via ett väl utbyggt tunnelbanesystem. T-banan går kors och tvärs och gör att man kan ta sig mellan arbete och hem på kort tid. De närliggande förorterna har pendlingståg som går in till centrum. Till exempel kan du åka till Södertälje med pendeltåg 40, och vidare till Bromma med buss 117. När Roslagsbanan byggs ut kommer det innebära stora fördelar för boende i Täby. Just nu kan du ta dig till Täby centrum genom att åka från T-Centralen till Tekniska högskolan och därefter ta Roslagsbanan från Stockholms östra. Stockholm ligger i ett befolkningstätt område och vägnätet runt omkring staden är kompakt. Väg E18 tar dig till Enköping och vidare till Västerås. Via väg E20 kommer du till Eskilstuna. Om du i stället väljer att köra till Uppsala är det väg E4 som gäller.

Hyra lägenhet i Stockholm

Att finna en lägenhet centralt i Stockholm kan vara en utmaning. Med lite tålamod och tur går det att få tag på ett eftertraktat förstahandskontrakt. Många väljer att hyra i andra hand till en början och leta mer aktivt när de väl är på plats.

Stockholm har under åren präglats av en ansträngd bostadspolitik. Marknaden efterlyser helt enkelt inte hyresrätter och därför anses det inte vara lönsamt att utöka hyresbeståndet. Många hyresrätter har omvandlats till bostadsrätter. Det kan ta lång tid att få lägenhet via kommunen och många börjar köa redan när barnen föds för att finna en lägenhet på rätt adress. Dock har det gjorts insatser för att bygga fler ungdomsbostäder. 

De olika stadsdelarna har en tydlig identitet och många väljer dem efter sina personliga preferenser.

Södermalm är hemvist för kulturell medelklass och omtyckt för sitt butiksutbud, mysiga parker och myllrande stadsliv. Östermalm präglas av vackra sekelskifteslägenheter och närheten till stadens restauranger och kontor. Gemytliga och anrika Vasastan har några av de mest attraktiva adresserna i Stockholm. Kungsholmen är mycket populärt för de som söker en lugn oas i staden. Här finns lummiga promenadstråk över hela området. Andra mer prisvärda områden som hör till favoriterna är Enskede gård, Aspudden eller Midsommarkransen. Rent taktiskt kan du söka boende precis utanför tullarna där priserna dyker något.

När det gäller nyproduktion kan det vara värt att hålla koll på Stora Sköndal som endast ligger en kvart från Gullmarsplan. Här kommer det byggas flera nya hyresrätter och på sikt kommer ett helt nytt område att växa fram. 

Solna lockar boende på grund av närheten till stora arbetsplatser och något skäligare hyrorna. Tidningen Fokus valde 2017 ut Solna som en av de bästa kommunerna att bo i. Stadsdelen Järvastaden är ett av de senare projekten och förväntas vara klart i sin helhet 2025. Totalt kommer det finnas 5 000 bostäder.

Värt att tänka på när man bor i utkanten av Stockholm är att det är enklare att transportera sig med bil till olika gallerior och köpcentrum. Du tjänar på att ha en mer flexibel inställning och inte bara fokusera på de dyra och centrala delarna. Eftersom Stockholm är en stor stad finns det ofta ett praktiskt centrum nära ditt boende där du finner både Apotek, Systembolag och annan viktig service. Som tidigare nämnt finns det ofta möjligheter att pendla in till centrala Stockholm. Inom snar framtid kommer det gå nya tunnelbanetåg till Barkarby och Nacka, vilket kommer innebära ett lyft för dessa områden. 

Hyra ett rum i Stockholm

Eftersom det är så pass svårt att finna ett förstahandskontrakt i Stockholm är marknaden för hyra av rum mycket lukrativ. De finns de som har stora lägenheter centralt där inte alla rum blir nyttjade. Det är därför vanligt att hyra ut ett rum till en student. När du är ny i en stad kan det vara en god idé att hyra ett rum eftersom du då får chansen att prova på den nya tillvaron. Många hyr ut rummet möblerat. Det är smidigare att köpa eget möblemang när du vet att du kommer etablera dig i staden.

Det är vanligt att studenter eller unga går samman i ett kollektiv. Det är oftast lättare att få tag på en stor lägenhet. För att ha råd med hyran väljer personen att hyra ut de resterande rummen. Det är praktiskt att kunna dela på boendekostnaden tillsammans. När du är nyinflyttad kan det kännas tryggt att bo med andra.

Hus till uthyrning i Stockholm

Stockholm har så klart ett stort utbud av villor och hus, även om de flesta ligger i ytterkanterna av staden. Täby, Danderyd och Bromma är lugna områden i utkanten av Stockholm. En uppstickare är Bagarmossen där bostadspriserna har ökat markant de senaste åren.  

Det går att hitta ett större boende att hyra genom att leta runt aktivt. Förbered gärna en bra ansökan där du förklarar varför de ska välja dig som hyresgäst.

Studentboende i Stockholm

Till Stockholm kommer varje år tusentals studenter för att studera på bland annat KTH och Stockholms universitet. Det gör också att trycket på studentbostäder är högt. Till skillnad från en del mindre studentstäder har Stockholm ingen bostadsgaranti. Självklart finns det studentboende i Stockholm. Studentbostäder är en av de största och erbjuder cirka 8 000 lägenheter i olika områden som centrala Stockholm Solna, Nacka och Huddinge. Apeln, Domus och Forum är några av de mer centrala studentboendena. Kötiderna för att få tillgång till en av dessa lägenheter kan vara upp mot 1000 dagar. 

Dock finns planer på att bygga 2 000 nya studentbostäder. Nära Stockholms universitet har man meddelat inflytt till en av de 500 bostäderna på Lappkärrsberget runt 2020.Tjek flow ud her