Letar du hyresbostäder i Stockholm?

Välkommen till en blomstrande huvudstad vid vattnet!

Har du planer på att bli stockholmare och behöver en ny hyresbostad? Då kommer du att trivas här! Stockholm är Sveriges huvudstad och säte för många av landets huvudkontor inom media, finans och ekonomi. Här ligger också Sveriges riksdag och det kungliga slottet. Stockholm ligger utspritt på flertalet holmar vilket gör att de flesta centrala delar ligger nära vattnet. Stockholm gör skäl för namnet Nordens Venedig. Många åker ut i den vackra skärgården under varma sommarmånader och det är inte ovanligt att en smaskig räkmacka står på menyn på en av restaurangerna.

Stockholm etablerade sig som handelsstad tidigt och under stormaktstiden utgick makten härifrån. Kungen Gustaf Vasa styrde landet under denna tiden.. 

Staden lockar nya invånare varje år, tack vare den stora mängden arbetstillfällen. Flyttlasset går till Stockholm för att arbeta på storföretag med huvudkontor i staden. De största arbetsgivarna är bland annat bankerna Swedbank, Handelsbanken och Nordea. Det finns cirka 7 000 IT-bolag, några av dem är IBM och Ericsson. Stadens rika nöjesutbud är också en attraktionsfaktor. Det finns stora arenor för spelningar som Globen och Friends Arena. Kungliga Operan lockar alla med intresse för finkultur. Stockholm är en av de städer som har allra flest muséer. Sveriges största konstsamling finns på Nationalmuseum, så bege dig dit och njut av kultur.

Hyra lägenhet i Stockholm

Du kanske hur man hittar en bostad i Stockholm? Att finna en lägenhet centralt i Stockholm kan vara en utmaning. Med lite tålamod och tur går det att få tag på ett eftertraktat förstahandskontrakt. Många väljer att hyra i andra hand till en början och leta mer aktivt när de väl är på plats.

Stockholm har under åren präglats av en komplicerad bostadspolitik. Marknaden efterlyser helt enkelt inte hyresrätter och därför anses det inte vara lönsamt att utöka hyresbeståndet. Många hyresrätter i Stockholm har omvandlats till bostadsrätter. Det kan ta lång tid att få lägenhet via kommunen och många börjar köa redan när barnen föds för att finna en lägenhet på rätt adress. Dock har det gjorts insatser för att bygga fler ungdomsbostäder och nyproduktion kan också sätta igång flyttkedjor vilket gör att fler lediga lägenheter blir tillgängliga.. 

De olika stadsdelarna har en tydlig identitet och många väljer dem efter sina personliga preferenser. Många av dessa stadsdelar är dessutom promenadvänliga och du behöver inte ta bilen för att handla eller nå gym och andra bekvämligheter. Om kaffet skulle ta slut kan du enkelt sätta dig på ett mysigt café som finns överallt i centrum. Södermalm är hemvist för kulturell medelklass och omtyckt för sitt butiksutbud, mysiga parker och sjudande stadsliv. Östermalm präglas av vackra sekelskifteslägenheter och närheten till stadens restauranger och kontor. Gemytliga och anrika Vasastan har några av de mest attraktiva adresserna i Stockholm. Kungsholmen är mycket populärt för de som söker en lugn oas i staden. Här finns lummiga promenadstråk över hela området. Andra mer prisvärda områden som uppskattas av många är Enskede gård, Aspudden eller Midsommarkransen. Rent taktiskt kan du söka boende precis utanför tullarna där priserna dyker något.

När det gäller nyproduktion kan det vara värt att hålla koll på Stora Sköndal som endast ligger en kvart från Gullmarsplan. Här kommer det byggas flera nya hyresrätter och på sikt kommer ett helt nytt område att växa fram. 

Solna lockar boende på grund av närheten till stora arbetsplatser och något skäligare hyrorna. Tidningen Fokus valde 2017 ut Solna som en av de bästa kommunerna att bo i. Stadsdelen Järvastaden är ett av de senare projekten och förväntas vara klart i sin helhet 2025. Totalt kommer det finnas 5 000 bostäder.

Värt att tänka på när man bor i utkanten av Stockholm är att det är enklare att transportera sig med bil till olika gallerior och köpcentrum. Du tjänar på att ha en mer flexibel inställning och inte endast fokusera på de dyra och centrala delarna. Eftersom Stockholm är en stor stad finns det ofta ett praktiskt centrum nära ditt boende där du finner både Apotek, Systembolag och annan viktig service. Ett uppskattat inslag är också bibliotek där du inte bara kan låna böcker utan också gå på författarsamtal eller andra kulturella aktiviteter. Som tidigare nämnt finns det ofta möjligheter att pendla in till centrala Stockholm. Inom en snar framtid kommer det gå nya tunnelbanetåg till Barkarby och Nacka, vilket kommer innebära ett lyft för dessa områden.

Med en hyresrätt i Stockholm har du nära till träning

Det finns flera bra gym att testa med varierande priser. Det allra billigaste gymmet är Fitness 24/7 som passar de flesta plånböcker. Som namnet antyder har du tillgång till gymmet dygnet runt. Du kan välja om du endast vill betala för att nyttja träningsredskapen eller även gå på fartfyllda pass. Det brukar finnas stor variation på passen, allt från dansinspirerat till boxning. SATS är ett gym med något mer exklusiv profil, men i gengäld kostar det något mer. Andra uppskattar Nordic Wellness för deras gemytliga stämning, gratis kaffe och olika förmånliga erbjudanden för medlemmar. Nordic Wellness har liksom 24/7 inpassering via en sluss för att inte obehöriga ska kunna gå in på gymmet.

Hitta bostad Stockholm

Hitta en bostad i Stockholm enkelt och smidigt på BostadsZonen.När du letar efter en hyresbostad i Stockholm är det viktigt att du ställer in dina sökkriterier så att de matchar dina krav på en framtida bostad.

På BostadsZonen kan du filtrera din sökning enkelt efter läge, storlek, antal rum, pris osv. På så vis ser du till att din sökning visar de bostäder som uppfyller dina önskemål.

Det är också möjligt att ställa in sökningen efter typen av bostad som du letar efter: lägenhet Stockholm, rum Stockholm, radhus Stockholm, hus Stockholm eller studenbostad Stockholm

Åk till och från Stockholm enkelt

Det är enkelt att ta sig runt i Stockholm via ett väl utbyggt tunnelbanesystem. T-banan går kors och tvärs och gör att man kan ta sig mellan arbete och hem på kort tid. De närliggande förorterna har pendlingståg som går in till centrum. Till exempel kan du åka till Södertälje med pendeltåg 40, och vidare till Bromma med buss 117. När Roslagsbanan byggs ut kommer det innebära stora fördelar för boende i Täby. Just nu kan du ta dig till Täby centrum genom att åka från T-Centralen till Tekniska högskolan och därefter ta Roslagsbanan från Stockholms östra. Stockholm ligger i ett befolkningstätt område och vägnätet runt omkring staden är kompakt. Väg E18 tar dig till Enköping och vidare till Västerås. Via väg E20 kommer du till Eskilstuna. Om du i stället väljer att köra till Uppsala är det väg E4 som gäller.

Hitta passande transport vid hyra av bostad i Stockholm

När du väl hittat bostad i Stockholm kommer nästa utmaning - hur ska du ta dig fram? De allra flesta köper ett månadskort till pendeln och får på så så vis ett billigare resande. Det är dyrt att äga en bil och därför testar många leasing eller ansluter sig till en bilpool. Tänk på att leasingen oftast vara ett par år och du vanligtvis måste betala för att lösa ut bilen.

Samåkning kan vara en billigare och flexiblare lösning. Det kan både vara en tjänst som din förening erbjuder eller en prenumerationstjänst där du får nyttja bilen om du betalar en fast månadsavgift. Ett annat alternativ är samåkning med andra, och du kan hitta personer att åka med via olika Facebookgrupper eller online communities. 

Många gillar också att cykla eftersom det både innebär motion och minskade resekostnader. Med en cykel kan du snabbt ta dig från punkt A till B utan att fastna i långa bilköer eller leta efter parkeringsplats. Det finns ofta speciella cykelbanor där du kan ta dig fram och det väntar en trevlig cykeltur i staden vid vattnet. Det är ganska dyrt att investera i en ny cykel, så försök gärna att hitta en bättre begagnad hoj. Se bara till att det inte är en stulen cykel som är till salu. En del tycker om att ha lådcyklar där de kan transportera barnen eller tunga matkassar på ett snabbt och smidigt sätt. Även om cykeln blir något tyngre kan de dundra fram i relativt höga hastigheter. 

Det finns också cyklar att hyra från olika cykelfirmor, men också citycyklar som du kan låsa upp efter betalning och cykla iväg på. Om du inte längre vill använda cykeln går det bra att ställa tillbaka den i företagets ställ som finns överallt i staden. Det är praktiskt att slippa ta ansvar för cykeln men samtidigt ha tillgång till den när du behöver ta dig fram snabbare. Nackdelen är så klart att du inte får bestämma cykelns utseende eller komfort utan tvingas använda en one-size-fits-all modell. 

Elscooters har också seglat upp som en favorit på marknaden och de kan också användas på samma sätt som de tidigare nämnda hyrcyklarna. De är något snabbare att ta sig fram på och tar inte upp särskilt stor plats. Du kan stå upp och ha full översikt över vägen, men behöver inte anstränga dig. Ta gärna elcykeln när du har ont om tid och inte har energi för att trampa runt på en cykel. Glöm inte hjälmen och ge alltid signal när du svänger!