Hyresbostäder Uppsala - En anrik studentstad med framtidsvisioner

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och ligger i närheten av Stockholm. Uppsala universitet är en av de mest betydelsefulla lärosätena i hela Norden.

Uppsala är en stad som präglas av anrika traditioner och ett rikt studentliv. Universitet har producerat flertalet Nobelpristagare och medlemmar av den Svenska akademien. Ungefär 25 000 studerar på de olika institutionerna. Du kan studera medicin, teologi och språk för att nämna några exempel. 

Om vi lyfter blicken från universitetet finner du en stad med en charmig stadskärna. Den ståtliga domkyrkan är omtyckt av både turister och invånare. Stadsplaneringen har spår av 1600-tal och många av de äldre byggnaderna har bevarats väl. På 70-talet revs några av de äldre husen, som var en del av en större radikal förändring som drevs igenom även i Stockholms stadskärna. Flertalet myndigheter skapar många arbetstillfällen i staden. En av dessa är Livsmedelsverket. Uppsala har goda kommunikationer till både flygplatsen Arlanda och till Stockholm. Många väljer därför att arbetspendla till huvudstaden. Stadens akademiska prägel lockar folk från hela världen att bosätta sig i Uppsala.

Varje år deltar många människor i fartfyllda events som Uppsala Pride och Uppsala Reggae Festival. Det finns också gott om möjligheter för rekreation. Till exempel kan du bada i Fyrisån eller cykla Stadsskogen.

Åk till och från Uppsala enkelt

Regeringen satsar på att göra Uppsala till en hållbar stad. Miljarder kommer investeras i ny innovation, bättre kommunikationer och fler bostäder. Bland annat prioriteras ytterligare tågspår mellan Uppsala och Stockholm samt mer kollektivtrafik. Vägnätet runt om Uppsala är relativt kompakt och du kan exempelvis köra E4:an ner mot Sollentuna, Solna och slutligen Stockholm. Om du tar väg 55 kan du ansluta till E18 som går mot Västerås och vidare mot Örebro. Om du i stället väljer E4:an norrut hamnar du till slut i Gävle och kan sedan köra mot Sundsvall, Örnsköldsvik och Umeå. Om du önskar att åka tåg till Göteborg från Uppsala är det enklast att ta ett SJ-tåg in till Stockholm och sedan göra ett byte mot Göteborg C. Från Uppsala kan du åka direkt till Gävle med ett Intercity-tåg.

Hyra lågenhet i Uppsala

Uppsala anses vara en relativt dyr kommun att bo i. Det beror på att många ser fördelarna med den charmiga staden och närheten till kommunikation och de många arbetstillfällena i Stockholm.

2018 publicerades en positiv rapport som visar på att Uppsala går emot den övergripande trenden i storstadsregionerna. Det byggdes nämligen fler nyproducerade hyresbostäder än bostadsrätter. Tack vare ett intensivt arbete från kommunen har det gjorts fördelaktiga investeringar i nya bostäder.

Centrum är traditionellt en plats för dyra bostäder. Självklart är många intresserad av att hyra bostad i det anrika och charmiga sekelskifteshusen med närhet till restauranger och shopping. Kapellgärdet ligger relativt centralt. Det är ett område som lockar många på grund av närheten till parken där de unga kan sola sig och barnen kan leka. I området finns både skolor och förskolor. 

Luthagen är en växande och trevlig stadsdel med både nyproduktion och äldre, charmiga byggnader. Många uppskattar att ta del av butiks- och restaurangutbudet i närheten av Mimmi Ekholms plats. Det ligger nära universitet och centrum.

Du behöver inte bosätta dig centralt för att bo i attraktiva områden. Årsta är har goda kommunikationer in till staden. Det händer mycket på bostadsfronten i området. En av satsningarna är att skapa ett blomstrande torg som skapar en levande stadskärna. Vårdcentralen och Folktandvården finns redan här.

I jakten på bostad vänder sig många till Uppsalahem som är stadens största hyresvärd med 16 000 lägenheter. Det finns möjlighet att hyra både vanliga lägenheter, ungdomslägenheter och seniorbostäder. Uppsalahem har som mål att bygga cirka 3000 nya lägenheter varje år. Ett av projekten de planerar är fortsatt byggnation i nya stadsdelen Bäcklösa. Närheten till naturen är en av de många fördelarna. Det är alltid smart att stirra sig blind på de mest kända områdena utan istället försöka vidga vyerna och öka ditt sökområde.

Om du söker efter en privat hyresvärd finns bland annat Heimstaden och Stena fastigheter. Heimstaden gör nya satsningar på att bygga hyreslägenheter. År 2021 är det planerad inflytt i Slotts senapsfabriks gamla lokaler. Fördelat på åtta våningar kommer det byggas 326 lägenheter. De boende i stadsdelen Kungsängen kommer få nära till kommunikationer, både bussar och tåg. Fasaden på byggnaden kommer präglas av vackra klätterväxter.

Privata hyresvärdar har inte alltid långa köer men de kan vara kräsna i valet av hyresgäst. Om du har en god inkomst och kanske ett par referenser att visa upp har du kommit en bit på vägen. Eftersom det inte finns en officiell kö är det viktigt att du kontaktar dem med jämna mellanrum. 

Hyra ett rum i Uppsala

Eftersom Uppsala är en utpräglad studentstad är det ganska etablerat att hyra ut ett rum till en student. Universitetet uppmuntrar folk till att ställa upp för en student. Uppsala har ett stort inflöde och utflöde av folk som letar efter tillfälligt boende i samband med jobb eller längre vistelse. 

Det finns gott om villor i Uppsalas utkanter. Kanske kan du leta efter rum hos en familj vars barn nyligen är utflugna? Du kan till exempel leta i omtyckta villaområden som Höganäs, Bärby hage och Ekeby. 

Om du tycker att hyrorna i centrala Uppsala är saftiga är en lösning att hyra ett mindre rum. Kanske är du själv ständigt på språng och inte är hemma i perioder. Då är det onödigt att betala för en stor tvåa i andra hand.

Hus till uthyrning i Uppsala

Att hyra ett hus är en bra tillfällig lösning för en större familj. En del väljer att flytta in i huset medan de väntar på att få tillgång till sitt drömhus. De som hyr ut hus främjar verkligen flexibiliteten. 

Det kan vara värt att leta boende i närliggande områden till Uppsala. Några av dessa är Knivstad, Enköping och Tierp där det finns både villor och bostadsrätter. Många uppskattar att kunna hyra ut boendet till forskare och masterstudenter vid universitetet.

Studentboende i Uppsala

Studenter samlas i specifika områden som Rackarberget, Flogsta och Gamla Studentstaden. Det är trevligt att få vara en del av en gemenskap och kanske hitta vänner för livet.

Det är inte alla som har turen att få en bostad direkt. Nya studenter drabbas av bostadsbristen, i alla fall om man får tro Uppsala studentkår. Studenter från andra EU-länder kan ha extra svårt att hitta bostad på grund av att de inte omfattas av en bostadsgaranti. Som tur är pågår det en byggnation av studentbostäder, nästan 2 000 stycken. Dessa kommer bland annat finnas i ovan nämnda områden.