Vill du hyra bostad i Uppsala? Välkommen till en anrik stad med visioner

Om du vill hyra bostad i Uppsala kommer du att välkomnas av en vacker och gemytlig stad som präglas av kultur och studentliv. Uppsala är Sveriges fjärde största stad och ligger i närheten av Stockholm. Uppsala universitet är en av de mest betydelsefulla lärosätena i hela Norden.

Uppsala är en stad som präglas av anrika traditioner och ett rikt studentliv. Universitet har producerat flertalet Nobelpristagare och medlemmar av den Svenska akademien. Ungefär 25 000 studerar på de olika institutionerna. Du kan studera medicin, teologi och språk, för att nämna några exempel. 

Om vi lyfter blicken från universitetet finner du en stad med en charmig stadskärna. Den ståtliga domkyrkan är omtyckt av både turister och invånare. Stadsplaneringen har spår av 1600-tal och många av de äldre byggnaderna har bevarats väl. På 70-talet revs några av de äldre husen, som var en del av en större radikal förändring som drevs igenom även i Stockholms stadskärna. Förekomsten av flera myndigheter skapar många arbetstillfällen i staden. En av dessa är Livsmedelsverket. Uppsala har goda kommunikationer till både flygplatsen Arlanda och till Stockholm. Många väljer därför att arbetspendla till huvudstaden. Stadens akademiska prägel lockar folk från hela världen att bosätta sig i Uppsala.

Varje år deltar många människor i fartfyllda events som Uppsala Pride och Uppsala Reggae Festival. Det finns också gott om möjligheter för rekreation. Till exempel kan du bada i Fyrisån eller cykla Stadsskogen.

Hyr bostad i Uppsala och pendla smidigt till närområdet

Regeringen satsar på att göra Uppsala till en hållbar stad, vilket är perfekt för alla som vill hyra bostad. Miljarder kommer investeras i ny innovation, bättre kommunikationer och fler bostäder. Bland annat prioriteras ytterligare tågspår mellan Uppsala och Stockholm samt mer kollektivtrafik. Vägnätet runt om Uppsala är relativt kompakt och du kan exempelvis köra E4:an ner mot Sollentuna, Solna och slutligen Stockholm. Om du tar väg 55 kan du ansluta till E18 som går mot Västerås och vidare mot Örebro. Om du i stället väljer E4:an norrut hamnar du till slut i Gävle och kan sedan köra mot Sundsvall, Örnsköldsvik och Umeå. Om du önskar att åka tåg till Göteborg från Uppsala är det enklast att ta ett SJ-tåg in till Stockholm och sedan göra ett byte mot Göteborg C. Från Uppsala kan du åka direkt till Gävle med ett Intercity-tåg.

Uppsala anses vara en relativt dyr kommun att bo i. Det beror på att många ser fördelarna med den charmiga staden och närheten till kommunikation och de många arbetstillfällena i Stockholm.

2018 publicerades en positiv rapport som visar på att Uppsala går emot den övergripande trenden i storstadsregionerna. Det byggdes nämligen fler nyproducerade hyresbostäder än bostadsrätter. Tack vare ett intensivt arbete från kommunen har det gjorts fördelaktiga investeringar i nya bostäder.

Hyresbostäder i Uppsala ligger i flera olika områden

Centrum är traditionellt en plats för att hyra dyra hyresbostäder i Uppsala. Självklart är många intresserad av att hyra bostad i det anrika och charmiga sekelskifteshusen med närhet till restauranger och shopping. Kapellgärdet ligger relativt centralt. Det är ett område som lockar många på grund av närheten till parken där de unga kan sola sig och barnen kan leka. I området finns både skolor och förskolor. 

Luthagen är en växande och trevlig stadsdel med både nyproduktion och äldre, charmiga byggnader. Många uppskattar att ta del av butiks- och restaurangutbudet i närheten av Mimmi Ekholms plats. Det ligger nära universitet och centrum.

Du behöver inte bosätta dig centralt för att bo i attraktiva områden. Årsta är har goda kommunikationer in till staden. Det händer mycket på bostadsfronten i området. En av satsningarna är att skapa ett blomstrande torg som skapar en levande stadskärna. Vårdcentralen och Folktandvården finns redan här. Det är praktiskt att ha nära till viktig samhällsservice om något skulle hända, inte minst om du har barn och de behöver plåstras om. Ju färre körsträckor som behöver avverkas, desto billigare blir det.

En hyresrätt i Uppsala finns där du minst anar det

Det finns möjlighet att hyra både vanliga lägenheter, ungdomslägenheter och seniorbostäder i Uppsala. Ett av projekten för fler bostäder är byggnation i nya stadsdelen Bäcklösa. Närheten till naturen är en av de många fördelarna. Det är alltid smart att inte stirra sig blind på de mest kända områdena utan istället försöka vidga vyerna och öka ditt sökområde.

Går det att slippa köa till hyresbostäder i Uppsala?

Det görs nya satsningar på att bygga hyreslägenheter. År 2021 blev det inflytt i Slotts senapsfabriks gamla lokaler. Fördelat på åtta våningar byggdes 326 lägenheter. De boende i stadsdelen Kungsängen kommer få nära till kommunikationer, både bussar och tåg. Fasaden på byggnaden präglas av vackra klätterväxter.

Privata hyresvärdar har inte alltid långa köer men de kan vara kräsna i valet av hyresgäst. Om du har en god inkomst och kanske ett par referenser att visa upp har du kommit en bit på vägen. Eftersom det inte finns en officiell kö är det viktigt att du kontaktar dem med jämna mellanrum. Satsa på att skriva ett trevligt följebrev där du presenterar dig själv och varför du är en passande hyresgäst.

Testa på spännande aktiviteter om du hyr en av Uppsalas hyresbostäder

För att få en härlig vardag när du hyr bostad i Uppsala kan det vara värt att testa olika motionsformer, som löpning eller träning på gym. I Uppsala finns till exempel Actic och Nordic Wellness. Dessa gym brukar ha olika medlemskap som kostar något olika beroende på om du vill ha tillgång till hela gymet eller även gå på gruppass. Inför lågsäsong, som sommarsemester eller julledighet, har en del gym förmånliga komma igång-erbjudanden. Det kan vara värt att spana efter dessa om du vill spara pengar.

Många gillar löpning eftersom det är en chans att komma ut i friska luften. Dessutom kostar det inte mer än kläderna och skor du har på dig. Många av motionsslingorna i Uppsala är kombinerade motionsspår och skidspår, vilket gör att du kan dra på dig skidorna vintertid och få upp flåset. Några exempel på slingor är Almunge, Björklinge och Bälinge. Om du älskar friluftslivet finns också Upplandsleden som går längs Mälaren och fortsätter i cirka 400 kilometer. Det är mysigt att kunna upptäcka naturen i din takt och plocka goda bär längs färden. Vägen fram är utmärkt så att du kan vara säker på att stanna kvar på den planerade rutten.

Inred smart i din nya hyresbostad i Uppsala

När du väl hittat en hyresbostad i Uppsala som du trivs med börjar det roliga, nämligen att inreda hemmet. Det kan vara frestande att handla allt på IKEA, men faktum är att det blir roligare och billigare om du kanske blandar upp med andra möbler. Någon du känner kanske vill bli av med en byrå, eller så finns det grupper på nätet där folk skänker eller säljer fina pinaler billigt. Den härliga loppisrundan kan garanterat ge en del fynd, och dessutom är det spännande att gå på skattjakt. Fördelen med att inte köpa allt på en gång är att du får en känsla för den nya bostaden och kan inreda mer personligt. Du får också en uppfattning om var det är varmast och ljusast i lägenheten under årstidernas gång så att att du kan möblera därefter. Du riskerar heller inte att göra några impulsköp som ändå måste bytas ut efter ett tag.

Hitta hyresbostad i Uppsala utan problem

Hitta en bostad i Uppsala enkelt och smidigt på BostadsZonen. När du letar efter en hyresbostad i Uppsala är det viktigt att du ställer in dina sökkriterier så att de matchar dina krav på en framtida bostad.

På BostadsZonen kan du filtrera din sökning enkelt efter läge, storlek, antal rum, pris osv. På så vis ser du till att din sökning visar de bostäder som uppfyller dina önskemål.

Det är också möjligt att ställa in sökningen efter typen av bostad som du letar efter: lägenhet Uppsala, rum Uppsala, radhus Uppsala, hus Uppsala eller studentbostad Uppsala.