Lediga Hyresböstader i Sundsvall

Sundsvall är en norrländsk stad med anor, som blivit utnämnd till en av Sveriges vackraste städer. Runt omkring staden finns det gott om skön natur att utforska och vintertid kan skidåkaren få sitt lystmäte här. Under 1800-talet växte sågverksindustrin sig stor vilket ledde till Sundsvall blev en av Sveriges rikaste städer. Andra industrier har också varit av betydelse som till exempel tillverkning av Linderbergs metallfabrik.

Eftersom Sundsvall efter storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö var den första staden att få installera telefoni blev IT och telekom en betydande näring. Det ledde också till att IT-driften för ett antal myndigheter hamnade här, bland annat CSN, Bolagsverket och Försäkringskassan.

Lediga lägenheter vid Norrlandskusten i mitten av Sverige

Sundsvall är Norrlands tredje största tätort efter Umeå och Gävle. Den perfekta mellanstora staden med alla dess fördelar. Här finns universitet och en innovativ arbetsmarknad plus ett rikt utbud av kulturupplevelser och nöjesliv. Här finns teatrar och ett brett restaurangutbud i kombination med ett varierat och lättillgängligt friluftsliv med närhet till allt. 

Närheten till havet, naturen, friluftsaktiviteter och de två stadsbergen Norra och Södra berget gör att Sundsvall ständigt topplacerar sig när Årets friluftskommun utses. Samtidigt är Sundsvall den krog- och restaurangtätaste kommunen i norra Sverige med hela elva etablissemang som omnämns i White Guide. Kroglivet som alltid varit livligt i stan har på senare år exploderat med en rad nya restauranger för alla smaker.

Historien kring nedbrunna bostäder i Sundsvall

Under 1800-talet var Sundsvall världens sågverkstätaste område och en av Sveriges rikaste städer. Men 1888 brann hela staden ner efter att gnistor från en ångslup på Selångersån blåst upp och tänt eld på torrt gräs i strandkanten. Efter branden bestämdes att en ny stad skulle byggas upp i sten. Stenstan som kvarteren kom att kallas är idag Sundsvalls stadskärna och består till stora delar av vackert bevarade stenhus från slutet av 1800-talet. Stadsdelen är utsedd till Sveriges vackraste och det är världens nordligaste stadsbebyggelse i samma kontinentala byggnadstradition som återfinns i exempelvis Wien och Berlin. Här njuter arkitekturintresserade av detaljrikedomen i fasaderna som är utsmyckade med färgglatt dekorerade bildfält, takskulpturer och smidesdekorationer. Hotell Knaust byggdes efter den stora Sundsvallsbranden. Knaust blev det fina hotellet i Sundsvall på träpatronernas tid och är känt för sin stora solfjäderformade trappa i marmor. Där skålade man gärna in nyåret och lät större sällskap fotograferas. En vanlig myt är att någon, enligt vissa uppgifter en kung, enligt andra en kavallerilöjtnant, ska ha ridit uppför trapporna till häst. 

Hitta din bostad i Sundsvallsregionen

I Sundsvall finns hyresrätter och bostäder utspridda över hela staden. Sundsvallsregionen är norra Sveriges största arbetsmarknadsregion och näringslivet är starkt och diversifierat med nästan 10 000 företag fördelade på drygt 500 branscher. Mittuniversitetet är en stark förebild bland universitet när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Mittuniversitetet försörjer Sundsvalls starka branscher inom IT, bank, pension och försäkring med både kompetens och forskning i nationell framkant.

Goda kommunikationer till och från Sundsvall

Med goda kommunikationer och närheten till Stockholm får den som söker bostad i Sundsvall det bästa av två världar. Ostkustbanan förbinder södra Norrlands kustland med Stockholm och järnvägssystemet i de södra delarna av landet. När dubbelspåret är utbyggt kommer det bara ta två timmar med tåg mellan Sundsvall och Stockholm. I Sundsvall kan du välja att hyra lägenhet och bo urbant inne i den gamla stadskärnan, i en bostad nere vid norra hamnen eller varför inte kika på bostäder i en mer lantlig miljö. Oavsett vad du väljer har du nära till allt.

En av Sveriges bästa friluftskommuner

Tack vare det stora friluftsutbudet som finns runt knuten har Sundsvall under de senaste åren blivit framröstad till Sveriges friluftskommun. Anledningen är till exempel närhet till grönområden, 36 havs- och insjöbad, 4 stadsnära slalombackar, och 300 km preparerade längdspår. Södra berget har miltals av spår där stadens skiddrottning Charlotte Kalla avverkat många pass. Norra Stadsberget har friluftsmuseum, kaféer och en mängd stigar och motionsspår och berget har en spännande och varierad flora. Sundsvallsbornas mest populära friluftsområde, med bland annat motionsslinga runt vattnet, slalombacke och rastplatser är Sidsjön. Vintertid är Sidsjön välbesökt av kallbadare.

Salt eller sött - hav eller sjö? 

Sundsvall har både mysiga badsjöar och härliga havsbad. På södra Alnö utanför Sundsvall finns flera fina badvikar och sandstränder som ibland går under namnet Norrlands Hawaii. I Sundsvalls södra skärgård hittar du även öar med orörd natur. 30 km söder om Sundsvall ligger Njurundakusten och fiskeläget Skatan. Här finns gästhamn, liten livsmedelsbutik, rökeri och badmöjligheter. En Liten Sjökrog är också något utöver det vanliga och väl värt ett besök. De har en uteservering med havsutsikt åt alla håll och serverar vällagad mat gjord på lokala råvaror. Längs Selångersån hittar du det blöta äventyret Himlabadet, ett prisbelönt bad med rutschbanor och pooler både inne och ute. Ett annat populärt besöksmål är Selånger Pilgrimscenter där historien kring St Olavsleden som går hela vägen till Trondheim berättas med utställningar. Oavsett om du väljer att hyra lägenhet eller bostad i stan erbjuder Sundsvall en generös inramning med alla dessa upplevelser.

Jämför restiden mellan Stockholm och Sundsvall med tåg, flyg och buss

Flyg från Sundsvall flygplats finns för både inrikesdestinationer och ett flertal charterdestinationer utomlands. Du kan flyga till Bromma, Arlanda, Göteborg och ibland till Visby.

Flyget till Stockholm

Att flyga från Sundsvalls flygplats till någon av Stockholms flygplatser tar cirka 1 timme och 5 minuter.

Tåget till Stockholm

Reser du med SJ Snabbtåg mellan Stockholm C och Sundsvall C kan det ta 3 timmar och 33 minuter beroende på avgång. 

Bussen till Stockholm

Buss mellan Sundsvall C och Stockholm C tar cirka 5 timmar och 20 minuter beroende på tid på dygnet och trafiken.

Att snabbt hitta en bostad att hyra i Sundsvall

Under de senaste åren har bostadspriserna i Sundsvalls kommun stigit. Ett tips för att snabbt hitta en bostad att hyra i Sundsvall är att söka brett och på olika storlekar. Med en bredare sökning över Västernorrland hittar du även lediga lägenheter i Timrå som räknas som förort till Sundsvall och genomkorsas av E4:an som kommer söderifrån från Sundsvall och går åt nordost till Härnösand. Från Timrå går länsväg 331 norrut vilken ansluter till riksväg 87 mot Sollefteå. Följer du dessa råd har du goda chanser att hitta ditt nästa boende i Sundsvall.

Hyra bostad i Sundsvall

Den största förmedlaren av bostäder är kommunalägda Mitthem. De har cirka 6000 bostäder i sitt bestånd som finns både centralt och i utkanten av Sundsvall. Du kan också vända dig till privata hyresvärdar som Sundsvalls bostäder och Balder för hitta en bostad att hyra.

Om du är sugen på en ny, fräsch lägenhet kan nybygget i den nya stadsdelen Norra Kajen vara något för dig. Det finns både vanliga lägenheter här och trygghetsboenden för seniorer. Du har nära till centrum men kan samtidigt spetsa på utsikt över vattnet. 

I Bergsåker kan du få tillgång till din egen odlingslott och dessutom ta en cykeltur i trevliga omgivningar hela vägen in till centrum Villabebyggelse finner du i Skönsmon, ungefär 1,5 kilometer från innerstan. Bussförbindelserna är goda men det mesta finns här; mataffär, bibliotek och vårdcentral.

Hyra studentbostad i Sundsvall

Trots att Sundsvall erbjuder bostadsgaranti för studenter är det viktigt att vara ute i god tid. Om du vill bo på campusområdet är det Grönborg som gäller, där det finns både ettor och tvåor att hyra. Du har bara tio minuter till centrum och även nära till gym och simhall.