Hyresbostäder Gävle - hamnstaden vid Bottenhavet

Med smeknamnet Sveriges Chicago är det tydligt att Gävle är en av Sveriges större städer med ungefär 70 000 invånare. Du har säkert läst om den stora halmbocken som brinner upp varje år. Den stoltserar på torget till jul - ja, åtminstone ett tag.

Gävle blev hårt åtgånget av ryssarna under 1700-talet men kom sedan på fötter igen och utvecklades i stadig takt med hjälp av handel och sjöfart. Hamnen hade positiv inverkan på kommersen under gamla tider tack vare dess strategiska läge vid Bottenhavet. Detta pressades tillbaka av huvudstaden som kände av konkurrensen. Industrier växte fram under 1800-talet, bland annat textiltillverkning och tillverkning av spisar, kaminer och lantbruksmaskiner.

De gamla kasernerna där militären höll till är numera platsen för campuset tillhörande Högskolan i Gävle. 

Kaffeälskare kanske tycker det är extra kul att kaffetillverkningen av Gevalia sker här med avsändaren Kraft Foods, numera Mondelez Internationals. Namnet Gevalia bygger på antagandet att detta är Gävles latinska namn. 

Åk till och från Gävle enkelt

Gävle har goda kommunikationsmöjligheter till flera av de större städerna längs kusten hela vägen upp till finska gränsen. Om du väljer att köra på E4:an åker vägen förbi Söderhamn, Hudiksvall, Sundsvall,, Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå. Hela denna sträckan tar nästan 8 timmar att köra. Om du i stället önskar att ta bilvägen mot Borlänge och Falun är det väg E16 som är det självklara valet. SJ Snabbtåg går till Stockholm och det tar cirka en timme.

Hyra bostad i Gävle

Det är relativt lätt att hitta bostad i Gävle då det är en mellanstor stad, men tveka inte att ställa dig i bostadskö hos exempelvis Gävlegårdarna. De erbjuder bostäder i området Anderberg med 70-talslägenheter och gott om promenadstråk, lekplatser och cykelbanor. Du har nära till bibliotek, vårdcentral och gym. 

I Gävle centrum har du konserthus och museer nära inpå knuten och kan enkelt ta del av restaurang och nöjesliv. Om du vill bo lite längre ut och vill ha närhet till shopping och E16 för vidare pendling är Valbo ett alternativ. Du kan bo i både villa, lägenhet och radhus. Här ute ligger bland annat IKEA. 

Hyra studentbostad i Gävle

Ett bra sätt att leta boende som nybliven student i Gävle är via Gävle Studentbostäder. Lägenheterna ligger nära högskolan och har en boyta på 25 kvm med ett litet pentry. Det positiva är också att du inte betalar någon hyra under sommaren. På Campus Sätra kan du hyra studentboende till rimliga priser, några av dem är möblerade. Boendet ligger 2,5 km från Gävle centrum och det är enkelt att ta bussen eller cykla.