Lediga lägenheter i Skellefteå - Guldstaden

Företaget Boliden har länge utvunnit mineraler ur Skelleftefältet som är ett av världens mineralrikaste malmfält och Guldstaden var länge det som Skellefteå stoltserade med att kalla sig. Om du redan har hittat din bostad bland lediga lägenheter i Skellefteå så vet du att sedan 2017 är stan dock ännu mera stolt över att Northvolt valde Skellefteå som platsen för sin allra första första batterifabrik. Skellefteå satsar på att attrahera hållbara industrier med låg klimatpåverkan och Nothvolts fabrik kommer att vara Europas största batterifabrik när den står helt färdig 2025. 

Leta bostad i Skellefteå vid Skellefteälven

Du hittar stan Skellefteå strax innan Skellefteälven rinner ut i Bottenviken. Centrum ligger på den norra sidan av älven medan Campus Skellefteå där universitetens verksamhet pågår ligger på den södra sidan. Broar binder samman de båda sidorna av älven och letar du lediga lägenheter i Skellefteå ska du fundera över vilken sida du föredrar att bo på. 

Hyr lägenhet i Skellefteå för här hinner du mer

Närheten till allt med korta avstånd och mångsidighet gör att Skellefteborna verkar hinna med mer utan att behöva öka tempot. Med bostad i Skellefteå kan du ha hög livskvalitet med massa frisk luft, nära till jobb eller studier och till ett härligt friluftsliv året runt. Hyr lägenhet i Skellefteå vid vatten, i stans centrum, en bit ut på landsbygden, nära skogen eller där dina behov bäst tillgodoses. Det finns spår av att människor har trivts i trakterna av Skellefteå i så länge som 5200 år. Kalvträskidan som är världens äldsta bevarade skida påträffades här 1924. Den grävdes fram ur myrmark och den syrefattiga miljön i myren gjorde det möjligt för träskidan att bevaras under såhär jättelång tid. Skidan finns att beskåda på Svenska Skidmuseet i Umeå

Lägenheter i Skellefteå med miljonprogramsområden

Under 1600-talet som brukar benämnas Sveriges stormaktstid så deltog många män i strid. Skellefteborna förlorade sina kompanier hela två gånger under denna period vilket resulterade i att kvinnorna fick dra det tunga lasset att återuppbygga bygden in på 1700-talet. Först på 1900-talet tog det fart och Skellefteå blir en viktig industristad. Äldre träbebyggelse byttes mot för tiden moderna byggnader i betong och på 60- och 70-talen var miljonprogrammets bostadsbyggande på frammarsch i Skellefteå. Letar du lediga lägenheter i Skellefteå ser du fortfarande spår av miljonprogrammet i vissa områden i stan såsom till exempel i Sjungande dalen, Anderstorp och Morö Backe.

Träbyggnader kommer tillbaka med bostäder i Skellefteå

På 90-talet byggs det igen mycket både bostäder och även lokaler i Skellefteå. Anderstorp byggs ut ner mot älven med området som kom att kallas Tuböle efter den herrgård som tidigare låg här. Erikslid var ytterligare ett område med lägenheter i Skellefteå som tillkom under de här åren och numera finns det en nationell träbyggnadsstrategin som uppmuntras vilket resulterat i fler byggnader i trä i Skellefteå.

Till och från Skellefteå

Kör du bil så kommer du på E4an genom stan. Om du vill ta tåget så är Skellefteå den största staden i Sverige som fortfarande saknar järnväg för persontrafik. Nu ligger det i startgroparna för att detta ska komma igång men i dagsläget är det endast planerat för nattågstrafik. När Norrbotniabanan blir verklighet ska Skellefteå få en station. Om du hyr lägenhet i Skellefteå och ska hoppa på tåget till till exempel Stockholm idag så får du först ta bussen till Bastuträsk i Norsjö kommun. Skellefteå flygplats ligger ett par mil söder om stan och har dagligen både flera inrikes och utrikes avgångar. Skellefteå hamn har i dagsläget ingen färjetrafik men på 80-talet gick det färjelinjer till Finland härifrån. Idag är hamnen godshamn med inlag av ett antal gästhamnar för besökare som kommer sjövägen.

Plugga, sporta och ha bostad i Skellefteå 

Både Luleå tekniska universitet och Umeå universitet har verksamhet på Campus Skellefteå. Det pågår forskning och finns utbildning inom områden såsom trä, datorgrafik, elkraft, omvårdnad och socialt arbete. Du kan också studera vid Nordiska Scenografiskolan som ligger här. Skellefteå Skid Klubb har mycket på gång i stan och har fostrat längdskidåkare till många medaljer vid mästerskap. Klubben har arrangerat Längdskid-SM flera gånger. Om du har bostad i Skellefteå och är sugen på längdskidåkning finns det fina spår på Vitberget. Om vintersport inte är för dig så finns det möjligheter att utvecklas inom kampsport som fått ett stort fäste i Skellefteå. Karate, kendo, jodo och jujutsu finns och allra populärast är taekwondo med klubben Soo Shim TKD. 

Inflyttning och fler bostäder i Skellefteå måste till

För att möta den ökade inflyttningen av folk till Skellefteå så jobbar kommunen hårt för att stimulera byggandet av bostäder, kontor, lokaler och infrastruktur. Skellefteå står för en tillväxttakt som saknar motsvarighet i Sverige där bara Northvolt beräknar med att initialt anställa 3000 personer och stan prognostiserar en befolkningsökning på nära 30 000 personer. I media beskrivs fenomenet som Industriboomen i Norr. Efterfrågan på lediga lägenheter i Skellefteå är stor så ett råd är att börja i tid, vidga ditt sök både i stolek, område och prisklass och ha is i magen.

Hyresbostäder i Skellefteå hämtar kraft ur skog och berg

Välkomna till Västerbottens pärla vid Skellefteälvens strand! Metaller och mineraler har lagt grunden för Skellefteås framgång, inte minst för att börsnoterade Boliden AB är verksamt här. Gruvbolaget är världsledande inom gruvbrytning, smältning, raffinering och återvinning av olika metaller som zink och koppar. Tack vare kraftbolaget Skellefteå Kraft kan andra delar av Sverige tända lampan.

Trots att Skellefteå räknas till en ganska ung stad, räknar man med att bosättningar fanns här redan på 600-talet och den gamla Skellefteå landsförsamlings kyrka uppfördes redan på 1500-talet.

I Skellefteå kan en vanlig dag på kontoret vara på någon av de stora IT-företagen InfoVista och Tieto eller på gruvbolaget Boliden. Tågförbindelserna är begränsade, men du kan ta dig runt med bil på en mängd natursköna vägar som till exempel Riksväg 95. Silvervägen, som den också kallas, är ett betydande inslag i en prisbelönt roman med samma namn av Stina Jackson. Jackson är inte den enda författaren som förknippas området, även andra erkända författare som Sara Lidman, P.O Enquist och Stieg Larsson är härifrån. 

Hyra bostad i Skellefteå

Om du är ute efter ett boende centralt kan du räkna med att ha både shopping och grönområden runt knuten. Förflytta dig enkelt till omtyckta Älvsbrinken och Nordanåparken. Många tycker om att strosa runt längs strandpromenaden vid älven. Här finner du både äldre hus och fräsch nyproduktion.

Om du hellre föredrar närheten till naturen men ändå vill hyra en bostad rekommenderas området Bergsbyn. Cykelvägen in till staden på 5 kilometer är en trevlig upplevelse med grönska och natur runt omkring.

Hyra studentbostad i Skellefteå

Studenter i Skellefteå tillhör Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. Studentbostad finns att hyra bland annat i området Anderstorp med närhet till Campus, apotek och matbutiker. Även Sunnanå välkomnar studenter med ett traditionellt lägenhetsboende.