Lediga lägenheter i Örnsköldsvik - en av Sveriges tryggaste städer

Örnsköldsvik har fått sitt namn från privatpersonen Per Abraham Örnsköld som var landshövding här på 1700-talet. Att en stad namnges efter en privatperson är väldigt ovanligt i Sverige så i detta hänseende är Örnsköldsvik unikt. Örnsköldsvik förkortas ofta till bara Ö-vik och så har staden det sydsamiska namnet Orresraare som betyder ”Den nya staden”. I Örnsköldsvik kan du bo vid havet, vid en sjö, på landsbygden eller i stan. Alternativen när du vill hyra hus i Örnsköldsvik eller lägenhet i Örnsköldsvik är många. Kommunen, fastighetsägare och entreprenörerna i stan samverkar för en levande bygd i ständig utveckling. Nybyggnationer sker i många områden både i och runt stan med både hyresrätter och bostadsrätter i underbara miljöer och man förstår att Örnsköldsvik är en populär bostadsort när den också räknas till en av de allra tryggaste platserna i hela Sverige. Här hälsar man alltid på grannen.

Att hyra hus i Örnsköldsvik

Är du en lantis som gärna vill bort en bit från stadskärnan? I så fall kan du titta på att hyra hus i Örnsköldsviks omkringliggande samhällen. Bonäset, Bjästa, Gullänget och Själevad kan du till exempel titta lite närmare på. De har alla bekvämligheter och all service du behöver och ligger på lätt pendlingsavstånd från Ö-vik. Har du barn är dessa ställen optimala med närhet till skolor och förskolor och gott om barnvänliga friluftsaktiviteter. 

Att leta lediga lägenheter i Örnsköldsvik

Precis som i resten av Sverige är efterfrågan på lägenheter i Örnsköldsvik stor. Det ökade intresset kommer från inflyttare som lämnar storstadsregionerna för en mindre stad och från landsbygdsbor som letar sig till städerna. I Örnsköldsvik är bostadspriserna lägre än i storstäderna, det är enkelt att ha en aktivt friluftsliv med vackra omgivningar och industrin satsar i området vilket innebär att det är lätt att få jobb. Med lägenhet i Örnsköldsvik så har du stor frihet, gott om utrymme och kan bo både bättre och billigare än i många andra städer. Beslutsprocesserna kring att hyra lägenhet i Örnsköldsvik och hyra hus i Örnsköldsvik går fort så ett tips är att vara väl förberedd och ha bra koll på budgeten så att du när du väl hittar det du söker kan fatta ett snabbt beslut. 

Ta sig till och från Ö-vik

Med bil knyter E4an samman Örnsköldsvik med Stockholm söderöver och med Luleå norröver men är tiden knapp och du behöver ta dig långt bort så har stan också en egen flygplats. Örnsköldsviks flygplats ligger strax utanför stan nära Gideå. Tåget kan du såklart också ta och då väljer du Botniabanan eller Tvärbanan som kan ta dig vidare til Stambanan som tar dig ända till Luleå. Järnvägsstationer finns det två så se till att du väljer rätt mellan Örnsköldsvik C och Örnsköldsvik Norra som stationerna heter när du ska hoppa på ditt tåg. Eftersom Örnsköldsvik ligger vid kusten så är det också en hamnstad. Förr fanns det färjetrafik till Finland men numera är dessa linjer nedlagda. 

Hög på Höga Kusten

Örnsköldsvik ligger vid Höga Kusten som är utsedd till ett världsarv på grund av kustens geologiskt snabba landhöjning sedan den senaste istiden. En landhöjning på nära 300 meter har skapat dramatiskt höga klippor som karakteriserar kuststräckan här. Höga Kusten är det tydligaste exemplet på hur en inlandsis och sedan landhöjning påverkar hur landskapet utvecklas. Forskarna har bevis för att vissa av processerna fortfarande pågår. Ö-viksborna som har hus eller lägenhet i Örnsköldsvik med omnejd älskar sin kuststräcka med en skärgård som har en mängd vackra öar men man är minst lika förtjust i sitt inland med till exempel Rutberget och Nätra Fjällskog. 

Jobba och plugga i Örnsköldsvik

Företagen, både stora och små samt både internationella och lokala, duggar tätt i Ö-vik. Letar du lägenhet i Örnsköldsvik är det kanske för att du fått anställning i något av de företag som är stora på export. Undersökningar visar att företagen i Örnsköldsvik står för hela 3% av Sveriges totala export vilket är väldigt mycket med tanke på Örnsköldsviks storlek. Under flera årtionden har Ö-vik utvecklats till en stark industrikultur med unik och stor kompetens. Samarbetet med Mittuniversitetet och Umeå universitet har drivit på forskning och utveckling i bygden vilket lett till att företagen ligger i framkant i de viktiga näringarna skogs-, process- och verkstadsindustri. Kända storföretag i trakten är Metsä Board, BAE Systems Hägglunds och Domsjö Fabriker som alla har verksamhet inom pappers- och pappersmassabruk. Fjällräven, Svenska Etanolkemi och Hägges är andra företagsstoltheter i stan.  

Med lägenhet i Örnsköldsvik kan du vara sportig och kulturell

I Ö-vik finns det fler än 600 aktiva föreningar inom sport och kultur och det aktiva föreningslivet gör att stan känner sammanhållning och har ett engagemang som ger skaparkraft. Föreningarna arrangerar ofta evenemang såsom konserter, matcher, tävlingar, visningar och utställningar. Har du lägenhet i Örnsköldsvik och har ett intresse eller en hobby som du vill utöva så finns garanterat föreningen för dig här.

Örnsköldsvik - staden som tillverkar Fjällräven

Örnsköldsvik namn kommer för ovanlighetens skull från en privatperson, nämligen landshövdingen Per Abraham Örnsköld. De allra flesta väljer dock att kalla staden för det kortare namnet Ö-vik. 

Fynd av gravrösen visar att Örnsköldsvik var bebott redan på stenåldern, men det var först under 1700-talet som hamnen gjorde att staden kunde växa och blomstra. Örnsköldsvik är präglat av närheten till havet och den utbredda skärgården med vackra öar som Ulvön och Trysunda. De som inte vill bada i havet kan istället besöka det gigantiska äventyrsbadet Paradiset som har ungefär 500 000 besökare varje år. 

Näringslivet i Örnsköldsvik är mycket närvarande och dessutom framgångsrikt i förhållande till stadens storlek. Metsä Board, BAE Systems, Fjällräven och Domsjö fabriker ger många arbetstillfällen tillsammans med de många småföretagen som verkar i Örnsköldsvik.

Hockeyälskare hejar på rikskända och framgångsrika Modo Hockey där Peter Forsberg en gång spelade.

Hyra bostad i Örnsköldsvik

Du har möjlighet att hyra bostad i Valhalla som har nära till friluftsområdet Skyttis där du kan löpträna, vandra och åka skidor vintertid. Gårdarna är bilfria vilket är perfekt för lek och umgänge. Det tar ungefär 20 minuter att gå in till centrum. Dessutom ligger köpcentrum och skolor nära. Även området Själevad har gott om hyreshus där du antingen kan få tag på ett förstahands- eller andrahandskontrakt.

Hyra rum i Örnsköldsvik

Ibland kan det vara en god idé att bredda ditt sökområde för att öka chanserna att få tag på boende, speciellt om det är med kort varsel. Testa gärna den charmiga bruksorten Köpmanholmen från vilken du kan ta dig vidare ut i skärgården på nolltid. 

Hyra studentbostad i Örnsköldsvik  

Som nybliven student kan du vända dig till det kommunala bostadsbolaget Övikshem, men det finns också en separat kö för endast studenter. Bland annat kan du hyra bostäder på Hamngatan, Andra Långgatan och centralt vid Stora Torget.