Hyresbostäder i Luleå - stålstaden som blev en tillgång för Facebook

Norrländska Luleå är en stad med samiska influenser, på samiska betyder nämligen lulij “den som bor i öster” vilket syftar till skogssamerna i området. Luleå har en av Sveriges största hamnar. Eftersom det även finns en stor stålindustri här kallas staden för Stålstaden. 

Många känner också till Luleå eftersom Luleå tekniska universitet ligger här. 

När hamnen expanderade och varvet fick en betydande ställning ökade samtidigt mängden industrier i Luleå. 1943 öppnade stålverket Norrbottens Järnverk som sedan fick namnet SSAB. För att ta dig mellan Luleå och Narvik i Norge kan du åka på Malmbanan som anses vara en av Sveriges vackraste järnvägssträckor. På denna sträcka fraktas järnmalm från gruvorna i Kiruna och Malmberget. 

Luleås kalla klimat fick Facebook att förlägga sina dataservrar här, något som blev ett lyft för staden. Etableringen har gjort att fler företag har fått upp ögonen för att etablera sig i Luleå och även fått studenter söka sig till universitetet.

Hyra bostad i Luleå

Att bo i centrum ger dig närheten till det myllrande stadslivet. Passa på att strosa runt i Stadsparken som blivit utnämnd till Sveriges vackraste park. I närheten ligger anrika Luleå domkyrka som har ett spetsigt torn i nygotisk stil. De som är sugna på att ta del av nöjeslivet beger sig gärna till Norra hamn där även Norrbottensteatern ligger. 

En av de mer exklusiva områdena i Luleå är Gültzauudden som både består av villor och lägenhetshus. Här är huspriserna höga och möjligheterna till rekreation många. Robertsvik kommer snart att få många nya lägenheter tack vare att HSB satsar i området. 

Hyra studentbostad i Luleå

Det finns flera möjligheter att hyra studentbostad i Luleå då de har en lång tradition av att ta emot studenter. Boende på Vänortsvägen är perfekt för dig som vill ha nära till Luleå Tekniska universitet. 

Lediga lägenheter där Luleälven rinner ut i Bottenviken

Luleå är beläget längs Sveriges allra nordligaste ostkust. Stan ligger där Luleälven blir ett med Östersjön och en skärgård med många öar förgyller kustbandet. Letar du bland bostäder i Luleå planerar du att leva i ett så kallat subarktiskt klimat. Det innebär riktiga och långa vintrar med kortare somrar. Det är på grund av golfströmmen som Luleå har betydligt varmare klimat än många andra städer på samma breddgrad och det är inte helt ovanligt att det en varm dag i juli kan bli 30 grader i Luleå. Hela fem gånger mellan 2003 och 2014 var Luleå den stad i Sverige med allra flest soltimmar. 

Åk och leta bland bostäder i Luleå

Utanför Luleå stadskärna går de stora vägarna E4an och E10an. Riksväg 97 är också en viktig väg som förbinder Luleå med Jokkmokk. Om man vill åka tåg så går det nattågstrafik till och från Stockholm. Till Luleå C kommer också tåg på Malmbanan hela vägen via Boden från Narvik i Norge. Flyger du till Luleå så landar du på Luleå Kallax flygplats som ligger precis söder om stan. Väl i stan för att titta på hyresrätt i Luleå finns det 31 busslinjer som förbinder ihop staden med dess omgivningar. 

Bostad i Luleå och jobba eller plugga i Stålstaden

På järnvägen Malmbanan från Gällivare kommer årligen 4-5 miljoner ton järnmalm som därefter skeppas ut från Luleå hamn. I Luleå är stålindustrin stor och man kallar det för ett metallurgisk centrum med LKAB i spetsen. Det är inte bara gott om näringsverksamheter kring stål utan det bedrivs också omfattande forskning här. LTU, Luleå Tekniska Universitet fokuserar på tekniska inriktningar men om detta inte alls passar dig så kan du också plugga till till exempel lärare, hälsovetare eller ekonom eller läsa något inom musik, dans eller teater. LTU har stora delar av sin verksamhet på Porsön i norra Luleå så detta är kanske ett område att titta extra på om du letar lediga lägenheter i Luleå för att du ska plugga här. Övriga stadsdelar i Luleå är Innerstaden, Bergviken, Björskatan, Hällbacken, Kallkällan, Lulsundet, Mjölkudden, Notviken, Ormberget, Porsön, Skutviken, Gamlestad, Hammaren, Karlshäll, Karlsvik, Storheden, Besviken, Hertsön, Kronan, Lerbäcken, Lövskatan, Malmudden, Skurholmen, Svartöstaden, Örnäset, Östermalm och Bergnäset. 

Facebook i Luleå

Luleå är väldigt stolta över att Facebooks första investering, ett enormt datacenter, gjordes i stan. Valet föll på Luleå bland annat för det driftsäkra elnätet, de relativt låga elpriserna, den rena energin och dess naturliga kyla. Kylan är nödvändig för att hålla temperaturen nere i serverhallarna. Datacentret är 11 fotbollsplaner stort och det största i sitt slag i Europa. Söker du hyres lägenhet i Luleå så är det kanske för att du vill jobba för Facebook. Andra attraktiva arbetsgivare i Luleå är Max Hamburgerestauranger, Bastard Burgers, Leos Lekland och Vattenfall Vattenkraft som alla har sina huvudkontor här. 

Ut å njut när du hyr lägenhet i Luleå

Att äta ute i Luleå betyder inte bara att man äter på restaurang. Det kan också betyda att man äter utomhus. Att laga mat över öppen eld är ett vanligt inslag bland Luleåborna efter en utomhusaktivitet. Allra helst tillagas någon lokalt såsom viltkött av ren eller älg, fiskar som simmat i de klara vattendragen, svamp från skogarna och bär såsom lingon, blåbär och hjortron. Och efter maten serveras såklart kokkaffe som anses vara en specialitet i regionen. Så blir det en hyresrätt i Luleå så måste du prova kokkaffe. 

Titta på bostad i Luleå och passa på att shoppa

Världens första inomhusgalleria finns i Luleå och heter Shopping. Den invigdes redan 1955. Efter detta har stan förgyllts med ytterligare gallerior såsom Strand Galleria och Smedjan samt shoppinggator varav Storgatan och Kungsgatan är de livligaste. Om du hyr lägenhet i Luleå i stadens utkant kanske det för dig är smidigast att shoppa i köpcentrat Storhede som ligger några kilometer utanför stan.

Med hyresrätt i Luleå är det lätt att konsumera kultur

I Kulturens Hus i Luleå pågår inte bara kongresser och konferenser. Här finns också bland annat bibliotek, konsthall och turistinformation och en lördag i mitten av mars arrangeras Minus 30-festivalen. Detta är en inomhusfestival där artister från hela landet uppträder. Har du sökt hyres lägenhet Luleå så kanske du flyttat hit lagom till sommaren och Luleå Hamnfestival. Under några dagar spärras stora delar av innerstaden av och evenemanget har gratis inträde. En alldeles ny konstform har vuxit fram i Luleå där professionella musiker spelar på instrument skapade av is. I en gigantisk igloo pulserar isinstrumenten i regnbågens alla färger och allt går under namnet Ice Music. Om festivaler och musik inte är något för dig så kanske Hockey eller basket kan passa. Luleå har kända elitlag inom båda sporterna. 

Tips när du letar lediga lägenheter i Luleå

Bland de yngre vuxna i Luleå är efterfrågan på mindre och billigare hyresrätter stor och hyresköerna är långa i Luleå trots att hyresnivåerna är betydligt högre i Luleå än i omkringliggande kommuner. Det pågår inflyttning till Luleå och som en följd är befolkningsökningen i stan stabil. Detta i kombination med relativt låg arbetslöshet gör att det kan ta tid att hitta hyres lägenhet i Luleå. Vidga ditt sök både i geografiskt område och i storlek så är sannolikheten större att du hittar något som passar dig snabbare. Bostadsanalytiker i Luleå hävdar att det egentligen inte finns någon bostadsbrist men att de bostäder som finns inte är vad folk efterfrågar. Luleå kommun är medvetna om att bostadsmarknaden behöver anpassas efter efterfrågan och de håller därför på att ta fram riktlinjer för framtida bostäder i Luleå.