Hyresbostäder Göteborg - En havsnära storstad med gemytlig atmosfär

Göteborg är den gamla varvsstaden som fått sig ett rykte om att vara en stad full av goa gubbar. Det beror inte bara på den charmiga dialekten. Den typiska Göteborgaren är oftast glad och skämtsam. Staden har blivit utnämnd till den allra mest sociala i världen av tidningen King.

Det finns all anledning för Göteborgarna att älska sin stad. Närheten till havet, hamnen och möjligheten att testa spännande fiskrätter. Knalla ner till Feskekörka och botanisera bland olika delikatesser som räkor och annan färsk fisk. Hela familjen uppskattar säkert ett besök på Liseberg där det erbjuds fartfylld åkning i berg-och-dalbanan Balder. Sommartid kan du också se konserter och andra roliga events här.

Göteborg är en stad för fotbollsfantaster och har producerat legendariska fotbollsspelare som Glenn Hysén och Glenn Strömberg. Musikälskare lockas i sin tur till kreddiga festivalen Way Out West, där självaste Prince har spelat. 

Åk till och från Göteborg enkelt

Göteborg har flera olika stadsdelar och det är enkelt att ta sig till dem med spårvagn. Om du vill nå närliggande orter som till exempel Kungsbacka finns det möjlighet att ta kollektivtrafiken. Väg E45 leder hela vägen till Trollhättan och sedan längs hela sjön Vänern. E6:an leder hela vägen till Oslo. Om du väljer att åka med Öresundståget kan du åka norrut mot flera städer längs kusten som till exempel Halmstad, Varberg, Helsingborg och hela vägen ner till Malmö. Väg 40 löper tvärs över landet och är det givna valet om du vill ta dig till Borås med bil.

Arbetstillfällena är många i Göteborg, bland annat verkar giganten Volvo, SKF och en växande mängd företag inom läkemedelsindustrin här. Flera stora klädföretag har sina huvudkontor här. Några av dessa är Lindex och Intersport. Totalt finns det 300 företag i regionen. Studenter lockas av möjligheten att studera på Chalmers och Göteborgs universitet vilket gör att det varje år flyttar in nya invånare. 

Hyra Lägenhet i Göteborg

Bostadsmarknaden i Göteborg är het. En indikator på detta är de ständigt ökande bostadspriserna. 

Självklart sätter det press även på hyresmarknaden. Sedan ett par år tillbaka har Göteborgs stad gjort satsningar på att öka byggandet av hyresrätter i Göteborg, inte minst för att öka jämlikheten. De områdena som man satsat på att bygga i är bland annat Centrum, Askim-Frölunda-Högsbo, Örgryte Härlanda, Majorna-Linné, och Angered. 2019 erbjuder Poseidon inflyttning i en av ca 200 hyresrätter i Örgryte. 

Stena Fastigheter har byggt både vanliga studentbostäder och hyresrätter på Hisingen. Härifrån kan du ta dig in till centrala Göteborg på 15 minuter. Samtidigt finns det all service du behöver i form av matbutiker, gym, bibliotek, förskola och vårdcentral.

I centrala Göteborg finns så klart hyresbostäder med högre hyra. Staden präglas av ganska stora avstånd mellan restauranger och inrättningar, men samtidigt är Göteborg en lummig och gemytlig stad. När du strosar genom Haga kan du nästan få en småstadskänsla. Här trängs mysiga kaféer med trevliga restauranger och små souvenirbutiker. Även Vasastaden och Landala har en liknande atmosfär med gamla sekelskiftesbostäder. Landala genomskärs av en lång cykel- och gångväg kantad av vackra träd. Det är värt att nämnas att Göteborg är en ganska kuperad stad. För att ta dig till delar av Landala krävs att du är redo för branta backar.

Andra attraktiva bostadsområden i Göteborg är Majorna som liksom Södermalm attraherar kulturell medelklass. Stadsdelen är trevlig eftersom du har älven på ena sidan och naturområdet Slottskogen på andra sidan.

Liksom i Stockholm och Malmö kan det ta lång tid att få en hyresbostad i Göteborg. De kommunala bostadsbolagen som Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder lägger ut hyresbostäder på nätet. Det finns inte någon formell kö, men att hänsyn alltid tas till den som har sökt bostad länge. Flera av de privata värdarna gör likadant. Ungahem är en satsning på att förmedla bostäder till ungdomar som inte studerar och som är mellan 18-29 år. Det finns också speciella seniorlägenheter att hyra för de äldre.

Det kan löna sig att vända sig till de privata hyresvärdarna och visa ditt intresse aktivt. Förbered en liten presentation om dig och berätta varför just du är en lämplig hyresgäst.

Testa gärna att leta boende en bit längre ut från stadskärnan. Fördelen är att du kan få närmare till hav och natur, samt din eventuella arbetsplats. Kommunikationsmedlen i Göteborg är goda. Det som gör staden unikt är spårvagnsnätet som löper kors och tvärs över staden. Det går också många bussar och tåg till närliggande orter.

Hyra ett rum i Göteborg

Det kan finnas olika anledningar till att hyra ett rum. För många är det bara en tillfällig lösning vid en separation eller under en provperiod i samband med nytt jobb och studier.

Det kan vara en bra idé att vända sig till privatpersoner som annonserar efter rum. Du har en god chans att hitta något centralt då många inte är villiga att ge upp sitt attraktiva boende, trots att de egentligen bor för stort eller dyrt. En del hyr också ut rum eftersom de vill erbjuda kollektivboende. Det kan kännas tryggt och smidigt att hyra ett rum vid flytt till en helt ny stad. Dessutom behöver du inte köpa nytt möblemang. Det är enkelt att flytta vidare om du inte trivs. 

Hus til uthyring i Göteborg

Runt om Göteborgs stadskärna och i kranskommunerna finns det gott om trevliga villaområden där det finns möjlighet att hyra ett hus. Några exempel är Mölndal och Härryda. Många har nämnt de goda kommunikationerna som en anledning att flytta till Mölndal. 

Ett exempel på ett attraktivt villaområde är expansiva Krokslätt med naturreservatet Safjället runt knuten. Här bor du nära hållplatsen Elisedal där du kan ta spårvagnen in till olika delar av Göteborg. Det går också en lång cykelväg in till centrum. Om du vill ta dig vidare söderut ligger E20:an smidigt och nära till hands.

Studentboende i Göteborg

Det kan vara krångligt att finna ett bra studentboende den första tiden i Göteborg. I rapporter bedöms läget som tufft. Det kan ta över ett år att få ett permanent boende. Vissa insatser har dock gjorts. På Liljeholmen har det nyligen byggts 150 nya studentbostäder.   

Via Boplats kan du leta efter en studentbostad i en av Chalmers studentbostäder. Här har du chansen att flytta in i ett område med gemenskap och kanske lära känna nya kursare. Det känns tryggt när du är nyinflyttad i Göteborg.

Det allra enklaste är dock att finna ett rum i jakten på något mer permanent. Om du är student kanske du föredrar att bosätta dig i området Landala som ligger nära Göteborgs universitet. Chansen att finna ett förstahandskontrakt är antagligen mindre, men om du har tur kan finns det kanske någon som hyr ut eller rum eller i andra hand.