Hyresbostäder i Göteborg - En havsnära storstad med gemytlig atmosfär

Om du letar efter hyresbostad i Göteborg kommer du snart börja uppskatta gamla varvsstaden som fått sig ett rykte om att vara ett ställe fullt av goa gubbar. Det beror inte bara på den charmiga dialekten. Den typiska Göteborgaren är oftast glad och skämtsam. Staden har blivit utnämnd till den allra mest sociala i världen av tidningen King. Så här kan du få vara säker på att tjöta och umgås med härliga invånare.

Det finns all anledning för Göteborgarna att älska sin stad. Närheten till havet, hamnen och möjligheten att testa spännande fiskrätter. Knalla ner till Feskekörka och botanisera bland olika delikatesser som räkor och annan färsk fisk. Hela familjen uppskattar säkert ett besök på Liseberg där det erbjuds fartfylld åkning i berg-och-dalbanan Balder. Sommartid kan du också se konserter och andra roliga events här.

Göteborg är en stad för fotbollsfantaster och har producerat legendariska fotbollsspelare som Glenn Hysén och Glenn Strömberg. Musikälskare lockas i sin tur till kreddiga festivalen Way Out West, där självaste Prince har spelat. 

Alla som vill hyra bostad i Göteborg kan åka runt smidigt

Göteborg har flera olika stadsdelar och det är enkelt att ta sig till dem med spårvagn. Om du vill nå närliggande orter som till exempel Kungsbacka finns det möjlighet att ta kollektivtrafiken. Väg E45 leder hela vägen till Trollhättan och sedan längs hela sjön Vänern. E6:an leder hela vägen till Oslo. Om du väljer att åka med Öresundståget kan du åka norrut mot flera städer längs kusten som till exempel Halmstad, Varberg, Helsingborg och hela vägen ner till Malmö. Väg 40 löper tvärs över landet och är det givna valet om du vill ta dig till Borås med bil.

Arbetstillfällena är många i Göteborg, bland annat verkar giganten Volvo, SKF och en växande mängd företag inom läkemedelsindustrin här. Flera stora klädföretag har sina huvudkontor här. Några av dessa är Lindex och Intersport. Totalt finns det 300 företag i regionen. Studenter lockas av möjligheten att studera på Chalmers och Göteborgs universitet vilket gör att det varje år flyttar in nya invånare. Samtidigt finns det goda förbindelser till utlandet via flygplatsen Landvetter. 

Hyra lägenhet i Göteborg

Bostadsmarknaden i Göteborg är het och det är inte det enklast att hitta en hyresrätt här. En indikator på detta är de ständigt ökande bostadspriserna. Självklart sätter det press även på hyresmarknaden när så många vill hyra lägenhet i Göteborg. Sedan ett par år tillbaka har Göteborgs stad gjort satsningar på att öka byggandet av hyresrätter i Göteborg, inte minst för att öka jämlikheten. De områdena som man satsat på att bygga i är bland annat Centrum, Askim-Frölunda-Högsbo, Örgryte Härlanda, Majorna-Linné, och Angered. Sedan 2019 erbjuder Poseidon inflyttning i en av ca 200 hyresrätter i Örgryte. 

Stena Fastigheter har byggt både vanliga studentbostäder och hyresrätter på Hisingen. Härifrån kan du ta dig in till centrala Göteborg på 15 minuter. Samtidigt finns det all service du behöver i form av matbutiker, gym, bibliotek, förskola och vårdcentral.

I centrala Göteborg finns så klart hyresbostäder med högre hyra. Staden präglas av ganska stora avstånd mellan restauranger och inrättningar, men samtidigt är Göteborg en lummig och gemytlig stad. När du strosar genom Haga kan du nästan få en småstadskänsla. Här trängs mysiga kaféer med trevliga restauranger och små souvenirbutiker. Även Vasastaden och Landala har en liknande atmosfär med gamla sekelskiftesbostäder. Landala genomskärs av en lång cykel- och gångväg kantad av vackra träd. Det är värt att nämnas att Göteborg är en ganska kuperad stad. För att ta dig till delar av Landala krävs att du är redo för branta backar.

Andra attraktiva bostadsområden i Göteborg är Majorna som liksom Södermalm attraherar kulturell medelklass. Stadsdelen är trevlig eftersom du har älven på ena sidan och naturområdet Slottskogen på andra sidan.

Liksom i Stockholm och Malmö kan det ta lång tid att få en hyresbostad i Göteborg. De kommunala bostadsbolagen som Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder lägger ut hyresbostäder på nätet. Det finns inte någon formell kö, men att hänsyn alltid tas till den som har sökt bostad länge. Flera av de privata värdarna gör likadant. Ungahem är en satsning på att förmedla bostäder till ungdomar som inte studerar och som är mellan 18-29 år. Det finns också speciella seniorlägenheter att hyra för de äldre.

Det kan löna sig att vända sig till de privata hyresvärdarna och visa ditt intresse aktivt. Förbered en liten presentation om dig och berätta varför just du är en lämplig hyresgäst.

Testa gärna att leta boende en bit längre ut från stadskärnan. Fördelen är att du kan få närmare till hav och natur, samt din eventuella arbetsplats. Kommunikationsmedlen i Göteborg är goda. Det som gör staden unikt är spårvagnsnätet som löper kors och tvärs över staden. Det går också många bussar och tåg till närliggande orter.

Upptäck Göteborg på cykel eller med kollektivtrafiken

Om du hittat en bostad i Göteborg är det dags att utforska staden. Göteborg är en vidsträckt stad med mycket utrymme och många passar på att ta sig fram på cykel även om det kan vara kuperat i vissa stadsdelar. Men vindarna är alltid friska och någon gång kan du få medvind. En av de längre lederna kallas Kattegattleden och tar dig hela vägen till Halmstad. Det finns ett flertal cykelserviceställen där du kan lämna in din bättre begagnade cykel på service eller bara förberedda cykeln inför vårens äventyr. Ett sådant exempel är Pling Transport som fixar cykeln på nolltid. Regelbundet underhåll gör att cykeln håller längre och du inte behöver lägga pengar på att köpa en ny. Det något fyndiga och Göteborgstypiska namnet Styr & Ställ är perfekt för turister som bara vill låna en cykel för en dag eller permanentboende som kanske har gäster på besök. Cykeln lämnas enkelt tillbaka när du är färdig. Västtrafik erbjuder ofta möjligheten att ta med cykeln på spårvagnen eller bussen, men det kan vara en god idé att kolla detta i förväg. En annan häftig aspekt av att pendla med cykel är att du kan kolla i Västtrafiks app för att se förslag på den snabbaste cykelvägen. Det är helt klart ett smart och klimatvänligt komplement till att endast visa resor med buss eller bil.

Det häftiga med Göteborgs kollektivtrafik är att du inte endast får tillgång till bussar, tåg och spårvagnar utan också kan åka båt kors och tvärs över vissa delar av kanalen. Det uppskattas av de som vill ta sig till nya stadsdelar och utforska dem eller bara ta en genväg över vattnet för att komma till jobbet. Åk Älvsnabben och njut av de friska vindarna, och hoppa av där du känner för det.

Om inte buss eller tåg lockar finns det så klart möjligheter att leasa en bil eller testa samåkning med andra. Detta kan koordineras via olika skjutsgrupper på nätet eller så kan du slänga ut en förfrågan på jobbet. Det är praktiskt att samåka med en kollega eftersom ni kanske har liknande schema och dessutom känner varandra sedan innan.

Att skaffa en hyresrätt i Göteborg låter dig utforska kulturlivet 

Är du intresserad av att utforska Göteborgs historia och kultur? Välkommen till Världskulturmuseet, där inträdet är gratis! Här kan du se olika spännande samlingar från världens alla hörn. Det finns föremål från svunna tider och områden som Medelhavet eller östra delarna av Asien. Du kan också upptäcka fotokonst som fångar människor och miljöer på ett spännande sätt. Varje höst går det att besöka Bokmässan dit författare och bokälskare åker från hela Sverige för att ta del av litteratur och föreläsningar. Det finns också en chans att träffa just din favoritförfattare.

En annan passande aktivitet om du är kulturälskare är Göteborgs konstmuseum som bjuder på konst från äldre sekler med fokus på 1800- och 1900-tal. Några konstnärer som representeras här är Edvard Munch, Carl Larsson och Anders Zorn. Här hittar du även konstverk från stora, utländska konstnärer att se här, exempelvis van Gogh och Monet.

Varje år samlas filmälskare på Göteborgs filmfestival sedan flera decennier tillbaka. I början av januari visas filmer från hela världen på olika platser i Göteborg. Ett par exempel på biografer är Draken och Pusterviksteatern. Några kända namn som mottagit hederspris här är Liv Ullman, Alicia Vikander och Stellan Skarsgård.

Hitta bostad i Göteborg

Hitta en bostad i Göteborg enkelt och smidigt på BostadsZonen.

När du letar efter en hyresbostad i Göteborg är det viktigt att du ställer in dina sökkriterier så att de matchar dina krav på en framtida bostad.

På BostadsZonen kan du filtrera din sökning enkelt efter läge, storlek, antal rum, pris osv. På så vis ser du till att din sökning visar de bostäder som uppfyller dina önskemål.

Det är också möjligt att ställa in sökningen efter typen av bostad som du letar efter: lägenhet Göteborg, rum Göteborg, radhus Göteborg, hus Göteborg eller studenbostad Göteborg.