Lediga lägenheter i Varberg - en riktig kurort

Spa- och kurortsverksamheten i Varberg sträcker sig så långt tillbaka som till tidigt 1800-tal då surbrunnen kallad Svartekällan vid Apelviken strax söder om stan lanserades av de styrande i Varberg. Brunnshuset över källan stod klart 1817 men användes bara i cirka 20 år. Därefter började man istället att transportera Svartekällans vatten in till Varberg med häst och vagn. Även brunnshuset flyttades in till stan och runt huset anlades Brunnsparken. Första varmbadhuset i Varberg stod färdigt 1822 och på en liten badflotte utanför hamnade det första kallbadhuset. Har du bostad i Varberg är det mycket möjligt att du väljer att jobba på något av staden alla Spa eller inom turism i en vidare bemärkelse. Varberg är nämligen en av Sveriges mest besökta sommarstäder. 

Jobba och ha lägenhet i Varberg

Tidigare gav tillverkningen av cyklar från Monark och Crescent många arbetstillfällen till stan men idag är Nilson Group’s och Vagabonds skoimport samt Ringhals kärnkraftverk mer betydande i detta avseende. Ringhals är Nordens största kärnkraftverk med 4 reaktorer och har en bra bit över 1000 anställda. Kraftverket producerar hela 18 procent av Sveriges totala elproduktion. Jobbar du på Ringhals har du säkert bostad i Varberg.

Hyra lägenhet i Varberg - hur vill du bo?

I de äldre delarna av Varbergs centrum finns det byggnader från olika perioder bevarade. Några korsvirkesbyggnader finns men annars är det mest byggnader i träkonstruktion. På Prästgatan nordost om torget finns det trähus bevarade från 1700-talet och det finns delar av byggnader som troligtvis är ännu äldre. Söder om torget brann alla byggnader ner i den stora stadsbranden 1863 så här är byggnaderna yngre men även här uppförda i trä. Om du söker bostad i Varberg och är ute efter något riktigt gammalt och i trä är detta områdena du ska titta på. 

Var vill man bo när man ska hyra lägenhet i Varberg?

Lediga lägenheter Varberg finns att hyra i stans alla stadsdelar och det finns mycket att välja på. Apelviken är populärt då det är ett härligt bad- och friluftsområde med många stugor, ett antal större fastigheter och äldre villabebyggelse. I Breared finns höghus, radhus och villor och på torget kan du handla, gå till läkaren och tandläkaren. Brunnsberg har både hyresrätts- och bostadsrättsfastigheter och hyresrätterna i Nya Brunnsberg beräknas vara inflyttningsklara 2022. Närheten till Brunnsbergsskogen gör området mycket attraktivt. Göingegården är ett bostadsområde under uppbyggnad och här finns villor, radhus och hyresrättslägenheter. Området väntas vara färdigutvecklat 2025. I Håsten som är ett klassiskt trevligt 70-talsområde finns cirka 1000 bostäder fördelade på radhus och småhus som omger ett torg som en naturlig samlingspunkt. I Hästhaga blandas stora byggnader med hyres- och bostadsrättslägenheter med en så kallad gräddhylla med stora villor. Karlberg har mest villor men också en idrottsplats. Lugnet och Barnabo består av både äldre och nyare delar som passar som din nya Varberg bostad. I Mariedal finns ett trevligt villaområde. Stenåsa och Äckregården har nybyggda parhus med inslag av trevliga butiker såsom djur- och blomsteraffär. Glöm inte att titta på bostadsområdena Norrdal, Tranelyckan, Trädlyckan, Träslöv och Sörsedammen eller Sörse som det kallas i folkmun, när du letar lediga lägenheter i Varberg. 

Landmärken i Varberg

Någon gång i slutet av 1200-talet uppfördes Varbergs fästning som under 1300-talet var ett nav för något man kan kalla ett självständigt rike bestående av Bohuslän, Västsverige och Halland. Namnet Varberg nämndes första gången på 1400-talet. Bland lägenheter i Varberg finns det möjlighet att ha nära till Kallbadhuset som står på pålar ut i vattnet. Byggnaden är berömd och finns med i alla turistinformationer om Varberg och kallbad är ett viktigt inslag i många Varbergsbors vardag. Kallbadhuset är en byggnad med ursprung från 1903. Varmbadhuset så som det ser ut och ligger idag är från 1925 och ligger invid Societetsparken. Har du bostad i Varberg så missa inte torghandeln som hålls varje onsdag och lördag året runt på livliga Varbergs torg.

Plugga i Varberg eller pendla

Campus Varberg har högskoleutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar på plats i stan men det är också vanligt att man bor bland lägenheter i Varberg och väljer att plugga i till exempel Halmstad eller Göteborg. Motorvägen E6/E20 som går mellan Malmö och Oslo via Göteborg passerar precis öster om stan men om du vill välja bort bilen så går det tåg som har samma sträckning som motorvägen och den så kallade Västkustbanan har en station i Varberg. 

Leta lägenhet i Varberg och gå på Rockfest

Att hyra lägenhet i Varberg är inte krångligt och det finns ett bra utbud med många typer av bostäder att välja på när du ska leta bland lägenheter att hyra i Varberg. Många Varbergsbor utnyttjar möjligheten att hyra ut i andra hand eller göra bostadsbyte under semesterveckorna då turisterna väller in till staden för att bada, kite-surfa, vågsurfa, gå på spa, gå på evenemang och så vidare. Rockfesten är en årligt återkommande musikfest i juli som profilerar sig som ett klimatneutralt evenemang. Med musik hyllar man de största rockbanden i historien och artisterna avlöser varandra. Om du också vill ha möjlighet att hyra ut i andra hand så glöm inte kolla att detta är tillåtet. Alla fastighetsbolag tillåter inte andrahandsuthyrning eller bostadsbyte så kontakta din hyresvärd för att kolla vad som gäller för just din lägenhet.

Hyresbostäder i trevliga kuststaden Varberg

Längs västkusten, mellan de större städerna Halmstad och Göteborg, ligger charmiga Varberg. Varbergs fästning är ett medeltida minne över att olika krigsskådespel utspelats här, bland annat det nordiska sjuårskriget mellan svenskar och danskar. I ett hundratal år fick fästningen också fylla funktionen som fängelse. Numera är byggnaden öppen för turister som kan besöka museet och se på det kända, medeltida liket Bockstensmannen.

Läget vid vattnet gör Varberg till en omtyckt stad från vilken det är smidigt att arbetspendla till närliggande städer.

Varbergs kallbadhus är ett populärt ställe för badare som vill ta sig ett bastubad innan de kastar sig i det uppfriskande vattnet. Badkrukorna kan nöja sig med en fika i det trevliga kaféet. Härifrån kan du också promenera vidare längs den natursköna Varbergs strandpromenad med vågorna som sällskap.

Hyra bostad i Varberg

Varberg har ett flertal bostadsområden med olika prägel och utbud. Centrum består av ett äldre torg med charmig gatsten, där det drivs torghandel ett par dagar i veckan. Här finns inslag av vackra, gamla träbyggnader och korsvirkeshus. Några av dem är från 1700-talet. 

Området Breared erbjuder god anslutning till Västkustvägen och Österleden. 2009 byggdes det ett nytt torg här med vårdcentral och matbutiker. Hästhaga har både hyres- och bostadsrätter och rymmer en av Varbergs mer exklusiva delar.

Hyra rum i Varberg

I området Göingegården kan du få tag på boende i både hyresrätter, radhus och friliggande villor. Det byggs på mycket nytt i detta område, både vad gäller skolor och bostäder. Om du inte har möjlighet att få tag på en bostad att hyra i andrahand kan du möjligen hitta ett rum. Exempelvis kan det finnas hyresvärdar som hyr ut rum eftersom de har plats över i en större villa eller radhus.