Hyresbostäder Malmö - En Dynamisk stad med Närhet till kontinenten

Malmö har gått igenom en omvälvande transformation, från klassisk arbetarstad till en dynamisk tillväxtstad. När det gamla Kockumsvarvet stängdes ner byggdes nya lägenheter i området, samt Malmö universitet. I området ligger SVT och en inkubator för företag, vid namn Minc. 

Den kustnära staden erbjuder milslånga cykelstråk, vita och långgrunda sandstränder och ett myllrande krogliv. Den ståtliga skylinen präglas av Turning Torso, en turistattraktion för människor världen över. Människor vallfärdar till de vackra parkerna året runt. Malmö är en stad att trivas i.

Varje år flyttar nya Malmöbor till staden. Alla önskar de att hyra bostad. På grund av de många utbildningstillfällena väljer många av landets unga att flytta till Malmö. Närliggande Lunds universitet är också en attraktionsfaktor. Det är vanligt att studenter bor i Malmö och pendlar in till universitetsstaden. På senare tid har även stora spelutvecklare etablerats sig i staden med stor framgång. De lockar anställda från hela världen som vill bidra till den spännande gaming-industrin. Malmö har en relativt ung befolkning och det gör att skolor och förskolor står för många av arbetstillfällena. Dessutom finns sjukhuset Malmö universitetssjukhus med 12 000 arbetsplatser.

Åk till och från Malmö enkelt

Malmö är porten till kontinenten och härifrån är det enkelt att åka tåg över till Köpenhamn eller närliggande städer och samhällen. Till exempel kan du åka Öresundståget norrut mot Helsingborg och passerar då Lund, Landskrona, Kävlinge och Helsingborg. Det går också ett tåg mot Småland och Växjö och då kommer du i stället åka förbi orterna Höör, Eslöv och Kalmar. Om du i stället föredrar bilvägen finns det ett antal vägar som leder till och från Malmö. Väg E6 går både norrut och söderut mot Vellinge och Trelleborg. Om du tar av vid väg 100 går bilfärden i stället ner mot Höllviken. E22:an tar dig till Lund och sedan vidare mot Kristianstad. Väg 108 går förbi ett flertal mindre orter som Svedala, Klågerup och Kävlinge. Du kan också åka till närliggande Oxie med stadsbuss 1, eller till Lomma med buss 132.

Tack vare att Skåne är framstående inom jordbruk och matproduktion främjas matkulturen i regionen. Det har skapat grogrund för en mängd skickliga kockar och ett blomstrande restaurangliv. Flera caféer och restauranger i Malmö har fått ett prestigefyllt omnämnande i White Guide. 

Hyra lägenhet i Malmö

De mest attraktiva bostäderna ligger i Malmös centrala delar, men också västerut mot vattnet. Området Slottsstaden med sina charmiga 1900-talslägenheter lockar tjänstemän, familjer och unga i karriären. Det finns även de som uppskattar ytterkanterna i Malmös östra delar. Oftast är det enkelt att ta sig vidare ut på motorvägen och pendla till Lund eller andra närliggande orter.

Det går att få tag på en av dessa bostäder genom att kontakta privata hyresvärdar. Kommunala MKB har lägenheter i hela staden och därför också i de mer attraktiva områdena. Du kan dock få räkna med minst ett års kötid via portalen BoplatsSyd. Dock ökar chansen om du kan visa fram en god inkomst. Köerna kan nämligen vara kortare till dyrare hyresbostäder.

Om du önskar att hyra lägenhet i Malmö är ett alternativ att kontakta de privata hyresvärdarna och presentera dig själv. Du kan oftast bevaka alla nya lägenheter som kommer in varje månad. Det allra bästa är dock att lyfta på luren och höra med dem direkt.

Nybyggda hyreslägenheter är oftast dyrare i hyra, men det brukar vara lättare att få tag på en av dem med kort varsel. Testa gärna i expanderande Hyllievång. Där har bland annat Ikano byggt nya och fräscha funkislägenheter. Det är ett dynamiskt område med stora hotell, konferenscenter och en stor arena för sport och konserter. Dessutom vallfärdar folk från både Skåne och Danmark till det stora köpcentret Emporia.

Västra hamnen har gott om nyproduktion. Du får dock räkna med att betala något mer per kvadratmeter för dessa hyreslägenheter. Många ligger nämligen precis vid den attraktiva strandboulevarden.

Det byggs ständigt nya hyreslägenheter i Malmö med olika profilering. Du kan inte alltså inte bara välja geografisk placering på ditt boende utan också boendeform. I stadsdelen Augustenborg har man har till exempel valt att satsa på ett alldeles speciellt ekoboende. Här finns det hyreslägenheter med botaniska takträdgårdar. Det finns även solvärmeanläggning och odlingslotter för boende i området. Strosa runt bland vackra dammar och kanaler som tar hand om regnvattnet. 

Pedalvagnen Sorgenfri har byggts i stadsdelen Sorgenfri på gammal industrimark. Man har tagit tillvara på relativt centrala tomter där ingen kunnat bo tidigare. Bostäder byggs med tanken att vara prisvärda och lämpliga för mindre familjer, par och ensamhushåll. Sorgenfri har alltså förvandlats till ett modernt storstadsområde där invånarna har kultur- och restaurangliv runt knuten.

Hyra ett rum i Malmö

Det finns många i Malmös som hyr ut ett rum till studenter eller de som är i behov av flytt till ny bostad. En andrahandslägenhet kan vara en bra lösning när det sker oväntade saker i livet. Du kanske är nyseparerad eller fått drömjobbet?

När du hyr i andrahand finns det en del saker att tänka på. Det är viktigt att alltid få se lägenheten innan du skriver på kontraktet. Läs noga igenom avtalet gällande vad du ska betala i deposition och hyra varje månad. Uthyraren har rätt till att ta ut extra hyra, speciellt om lägenheten är möblerad. Dock ska hyran vara inom skäliga gränser.

Det är ganska vanligt att unga studenter bor i kollektiv, speciellt i området Möllan. Här annonserar man efter en ny rumskompis som kanske vill ingå i ett matlag eller bara dela på hyran.

Hus till uthyring i Malmö

I Malmö finns det också stora områden med hus där det bor många barnfamiljer och äldre par. Du finner de i bland annat Djupadal, Kulladal och i Kirseberg. Här kan det finnas möjligheter att hyra ett rum hos en familj som önskar att dryga ut kassan.

Från dessa områden är det cykelavstånd in till stadens nöjen och arbetstillfällen. Du bor alltså i ett lugnt område samtidigt som den dynamiska stadskärnan är enkel att nå. 

Studentbostad i Malmö

Malmö är en studentstad och det finns flertalet möjligheter för de som letar efter en mindre bostad. Det kan kännas tryggt att bo bland med andra studenter, speciellt om du är nyinflyttad. Studentboendet Rönnen är en av de största i Malmö och ligger på smidigt pendlingsavstånd från Malmö universitet. Om du behöver ta bussen in till Lund ligger alla regionbussar på Värnhemstorget. Dit kan du promenera på dryga fem minuter. Rönnen har cirka 500 lägenheter som alla har ett gemensamt nav för umgänge och studentfester. Det finns ett behjälpligt vaktmästeri och kontor längs ner i entrén. Under två sommarmånader betalar du dessutom ingen hyra.

Om du hellre vill bo i ett mindre studentboende finns även Xantippa i Slottsstaden. Ute i Västra hamnen finns också studentboenden, för en något större peng. Till 2022 planeras cirka 600 nya studentboenden ute i samma område av BaseCamp Student. Det behövs verkligen nya studentbostäder, då många studenter har svårt att hitta boende.