Att hyra lägenhet i Malmö kanske är nästa steg? 

Annonser med tillgängliga förstahandskontrakt där det står “lägenhet uthyres Malmö” finns det inte alltid gott om, så det gäller att leta aktivt för att slutligen hitta ditt drömboende. Boendekostnaderna varierar så klart beroende på vilket område det gäller. En tumregel är att det är dyrare ju mer centralt du vill bo. Särskilt områden som Slottsstaden, Limhamn eller Gamla Väster kan ha dyra hyror. Sedan finns det också andra områden som är populära på grund av sin avslappnade charm och restaurangutbud som exempelvis Möllevången eller Davidshall. 

Om du är villig att leta boende i områden som inte tvunget är din favorit så kan det bli lättare att få tag på en lägenhet att hyra i Malmö. Det finns till exempel en del områden i östra Malmö som är omgivna av lummiga ytor och många cykelbanor. Ute vid Bulltofta finns till exempel ett stort rekreationsområde där man både kan jogga och spela minigolf. En annan fördel med att bo i Malmös östra eller södra del är att det är lätt att ta sig vidare ut på motorvägen för att komma till närliggande samhällen. 

Det går snabbt att cykla i Malmö så även om du inte bor supercentralt tar det kort tid att cykla från den ena delen av staden till den andra.

Man brukar skilja på ett andrahandskontrakt och ett förstahandskontrakt. När du hyr i andrahand finns det ofta en tidsbegränsning. Till exempel är det några som väljer att bo utomlands ett år eller provbo som sambo och då bara vill hyra ut sin lägenhet under denna kortare period. Men om du får tag på ett förstahandskontrakt är lägenheten i princip din så länge du vill eftersom besittningsrätten i Sverige är mycket stark. Det ska mycket till för att du ska behöva flytta, exempelvis att du inte betalar hyran eller har fått flera varningar av hyresvärden. 

Checklistan för dig som vill hyra lägenhet i Malmö

Det allra viktigaste om du har sett en av alla trevliga lägenheter i Malmö är att du går och tittar på lägenheten så snabbt som möjligt. Detta eftersom en del lurar hyresgäster och det visar sig att lägenheten inte alls stämmer överens med beskrivningen. Passa också på att utforska närområdet och se om miljön och de andra hyresgästerna verkar vettiga och trevliga. Även kvällstid. En del lägenheter blir mycket varma på sommaren, undersök därför gärna i vilket väderstreck fönsterna ligger och om inomhustemperaturen verkar OK.

Be gärna om att få en ritning på lägenheten i förväg eller mät upp den om du vill börja köpa extra möbler redan nu. Det är inte heller nödvändigt att köpa allt på IKEA eller andra möbelvaruhus. I Malmö finns det ett flertal välsorterade second hand-butiker där du kan köpa möbler till betydligt lägre priser. Många fyndar häftiga retro-fynd som ingen annan har.

Vanliga regler för hyresgäster

Att hyra lägenhet i Malmö ger dig möjligheten att lära känna en ny stad eller få ett miljöombyte. Kanske har du bott i en mindre etta och känner att den börjar bli lite trång, eller tidigare bott i ett hus och tycker det är för mycket att sköta?

Det finns en del regler att tänka på som hyresgäst, till exempel att det måste vara tyst efter en viss tid, vanligtvis klockan 10. Om du tänker ha fest eller renovera en längre tid är det viktigt att sätta upp lappar och informera de andra hyresgästerna på ett trevligt och tillmötesgående sätt. I en stor del av nyproduktionen är det förbjudet att röka på balkongen eller direkt i anslutning till porten. Många har ett elektroniskt bokningssystem till tvättstugan som förvisso är praktiskt, men om du skulle missa att använda bokningen efter en timme brukar tvättstugedörren låsas och tiden avbokas.

Så tar du dig fram i Malmö

Alla som hyr lägenhet i Malmö har ett flertal transportalternativ som inte bara innefattar bilen. Skånetrafiken är företaget som handhar kollektivtrafiken i Malmö och hela Skåne och du kan både köpa engångsbiljetter och månadskort hos dem. Det är praktiskt att både kunna använda biljetten till buss och tåg så att du kan åka både inom staden och vidare till en annan. Priserna varierar så klart. Ett annat transportmedel som blivit populärt är elcykeln som en del tar när de inte har tillgång till cykel. Om du funderar på att skaffa en cykel finns det gott om cykelbutiker både centralt och utanför centrum i de olika galleriorna. Vi rekommenderar en begagnad cykel eftersom det är ganska dyrt med en helt ny hoj. Den är också mindre stöldbegärlig.