Landskrona - skånsk småstad med havet runt knuten

Välkomna till en skånsk småstad med perfekt läge på västkusten! Landskrona var på medeltiden ett mindre fiskeläge som sedan fick stadsprivilegier av Erik av Pommern. Sedermera ökade handeln med engelska köpmän och efter en tid satte Hansan tyvärr staden i brand. Under en period sympatiserade Landskronas borgare med med den danska kungen, något som ledde till att Landskrona slott byggdes. Stridigheter utspelades mellan danskar och svenskar och vid freden i Brömsebro blev Landskrona svenskt. Tack vare dess strategiska placering önskade statsmakten och tanken var att Landskrona skulle bli en viktig bastion i Sverige gentemot Danmark. Detta präglade stadsplaneringen och bygget av fästningar.

Under en period på 200 år växte Landskrona mycket snabbt. Det byggdes både en järnväg, flertalet yllefabriker samt ett sockerbruk. Under 1900-talet arbetade många av invånarna i den tunga industrin som till exempel Öresundsvarvet och Schlasbergs. När Öresundsvarvet lades ner på 1970-talet minskade stadens befolkning och arbetstillfällena försvann. 

Landskronabor har förmånen att kunna besöka natursköna ön Ven som bara ligger en kort båtresa bort. Du kan cykla runt ön och bada längs den fina kustlinjen. Invånarna kan roa sig med ett besök på den årliga Landskronakarnevalen eller besöka Landskrona museum.

Hyra bostad i Landskron

Om du hyr bostad centralt i Landskrona får du nära till Rådhustorget med pampiga byggnader i form av Handelsbanken och SEB-banken och den stora fontänen Västanvind. Du har också tågstationen runt knuten för att kunna ta dig vidare till närliggande Helsingborg. Det finns flera restauranger och pizzerior samt modebutiker och optiker i centrum. Hyr bostad i några av de äldre byggnaderna, bland annat i kvarteret Citadellstaden. Inom en snar framtid kan du också bo i nyproduktion i kvarteret Jäntan med utsikt över takåsarna från 16:e våningen. 

Hyra rum i Landskrona 

Området Borstahusen är något av Landskronas gräddhylla där det finns trevliga villor och småhus som passar barnfamiljer och arbetspendlare som vill koppla av på havsnära läge. Här har du möjlighet att hyra ett rum och samtidigt få den mysiga småbåtshamnen runt knuten.