Studentbostäder i Göteborg - när det är dags att plugga!

Antagningsbeskedet har skickats till din inkorg, du kom in! När glädjeyran klingat ut dyker det plötsligt upp en fråga - hur ska du ordna boende? Konkurrensen i storstäderna är hög på grund av att många studenter vill plugga och leva sitt bästa liv här. Göteborg är inget undantag. De som är ute efter Göteborgs studentbostäder ska också påbörja sina studier på Chalmers, Journalistutbildningen eller Göteborgs universitet. Populariteten syns också i statistiken då Göteborg finns med bland de topp tre städerna i Sverige att plugga i. 

Anledningar som nämns är att det är lätt att hitta praktikplats och att snittlönen är högre än i resten av landet, utom just i Stockholm. En annan positiv aspekt är att det går att förena studentlivet med stadslivet. Eftersom det är ganska svårt att hitta studentbostad i Göteborg har politiker och byggfirmor gått samman för att skapa cirka 10 000 nya bostäder till 2026. 

Ditt fokus bör därför vara på att försöka hitta en bostad så fort som möjligt. 

Det finns bostadsköer för studenter i Göteborg, men det är också bra att ta saken i egna händer och leta lägenheter i första- och andrahand. Det gäller att inte vara alltför kräsen och inte bara sikta in sig på de mest attraktiva och centrala områdena. Om du i stället väljer ett område som ligger en bit bort kan det till exempel finnas billiga matbutiker här, eller bra rekreationsområden. 

Det enklaste är att leta på plats och om du absolut inte får tag på ett boende kan du boka ett rum på vandrarhem och fortsätta leta när du väl är där. Det finns en del privatpersoner som är villiga att hyra ut ett rum eller soffa för en billig peng eftersom de vet hur tufft det kan vara för studenter att hitta bostad i Göteborg.

Studentlivet väntar dig som hyr studentbostad i Göteborg

Det är roligt att vara student och engagera sig i studentlivet. Det väntar flera roliga fester på olika nationer. Att engagera sig i en nation är inte bara roligt, utan ser också bra ut på CV:et. Du får chansen att nätverka och lära känna dina kursare bättre. De fem studentkårerna i Göteborg erbjuder sittningar och föreningar för alla möjliga intressen. Till exempel kan du sjunga i kör, delta i ett spex eller spela fotboll. 

När du hyr studentbostad i Göteborg brukar du inte kunna inreda lägenheten hur som helst eftersom den inte är din. Det finns några knep att ta till för att göra boendet mer personligt. Det bästa är att inreda med fina textilier som ger en ombonad och personlig känsla. Dessa är till exempel gardiner, kuddar eller överkast. Om du flyttat från landet till staden kan du föra in grönska i lägenheten genom att ha massa växter i fönstret och på golvet i en större, rustik kruka. Se till att de är lättskötta eftersom studentlivet är hektiskt och du inte alltid är hemma. Resor är också ofta en stor del av studenternas liv och du vill inte att alla dina grönskande vänner ska ha vissnat när du är tillbaka efter utbytesveckan?

Orolig för fula hål i väggen? I stället för att spika kan du använda TESA-krokar med en klisterbit på baksidan. Du behöver inte montera upp vägghyllor utan kan till exempel köpa en stege att ställa i badrummet att hänga handdukar på, eller en nätt ståhylla för dina vantar eller böcker. En fin korg kan också bli hem för halsdukar och scarves.

Glöm inte att motionera när du hyr studentbostad i Göteborg 

Om du önskar hyra studentbostad i Göteborg är det lika viktigt att motionera för hälsan som att satsa på studierna. Det första tipset är att ta cykeln eller gå överallt. Visserligen kan du köpa pendlarkort och åka med den charmiga spårvagnen men inget slår vardagsmotionen. Dessutom spar du pengar. Ett billigt gym för studenter som vill svettas är 24/7 som dessutom har inpassering dygnet runt. Livet som student ska helst vara så flexibelt som möjligt, så därför är gymmet perfekt för alla kvällsmänniskor eller morgonpigga. Spana efter deras medlemserbjudande i början av året och vid terminsstart.

Student lägenhet Göteborg - Ge dig ut på äventyr

För alla de som bor i Göteborgs studentlägenheter finns det många spännande aktiviteter att göra på fritiden. Varför inte lära känna din nya stad genom att ta dig ut på sightseeing på Älvsnabben, vars resa inte kostar mer än en kollektivtrafikbiljett. Glid runt på kanalen från stadsdel till stadsdel och se var du hamnar. Om du har fått mersmak på böljan blå kan du också resa till ut flera charmiga skärgårdsöar med spårvagn eller färja som utgår från Saltholmen. Brännö, Styrsö eller Vrångö är exempel på bilfria öar där du kan strosa runt och ta ett dopp i lugn och ro.

Om du är student och inte vill hyra bil kanske tjänsten M kan vara något. Där hyr man bilen per dag och betalar för timhyra samt körda kilometer. Du behöver inte lägga energi på reparationer, byte av däck eller att hitta en parkeringsplats då det finns en utvald plats där bilen ska stå.

Det finns också ett flertal gratisevenemang i staden som Göteborgs Kulturkalas och Vetenskapsfestivalen. Om du är förtjust i musik kan det vara värt att gå till Göteborgsoperan som har gratiskonserter vissa lördagar.