Hyrebostäder i Trollhättan - Sveriges filmmecka 

Nämn Trollhättan och de flesta tänker på Trollywood. Här har danska superregissören Lars Von Trier hållit till och spelat in storfilm med Nicole Kidman. Film i Väst producerar fortfarande många filmer här. Namnet Trollhättan kommer från de vilda fallen som finns i området, ett vackert naturinslag som finns att beskåda när vattnet släpps ut i fåran. Ta dig gärna till naturområdet Älvrummet för att se mer av vattensamlingarna och den vackra naturen.

Trollhättan var förr i tiden strategiskt viktig eftersom en landsväg som ledde in i Norge gick förbi här. När Göta Kanal byggdes på 1800-talet blev det ett smidigt sätt att transportera handelsvaror vilket även det satte staden på kartan. Ansvarige var Baltzar von Platen. 

Bilfabriken Saab såg till att det skapades många arbetstillfällen i Trollhättan. Om du tar dig till Innovatum finner du nydanande företag på företaget NOHABS gamla område. 

Lediga lägenheter vid Trollhätte kanal

Trollhättan ligger vid Göta Älv cirka en timme nordost om Göteborg och har genom tiderna varit en viktig sjöfartskanal. I mitten av 1700-talet byggdes slussar i det dramatiska landskapet format av uråldriga naturkrafter. Dels för sjöfartens skull, dels för att ta tillvara Göta Älvs vattenkraft. Vattenkraftverket som fortfarande är i bruk har producerat el till industrin och järnvägen och var startsignalen för utbyggnaden av Sveriges älvar. Bygget ledde till bildandet av Kungliga Vattenfallsstyrelsen som senare blev Vattenfall. När vattnet släpps fritt i Trollhättefallen forsar 300 000 liter vatten ner genom luckorna, varje sekund.

Kunskap och utveckling med bostad i Trollhättan

Teknik och samhällsvetenskap är de stora forskningsområden på Högskolan Väst. Aktiv samverkan med omvärlden är en självklarhet och studenterna vid högskolan får erfarenhet av arbetslivet redan under utbildningstiden. Högskolan erbjuder kurser, utbildningsprogram, påbyggnadsprogram och forskarutbildning på bred front inom data och IT, ekonomi och ledarskap, hälsa och vård, lärare och språk, media, människa och samhälle samt teknik.

Bostäder att hyra i en kreativ stad med framtidsdrömmar

Trollhättan är känd för sin blomstrande filmindustri. Hälften av all svensk långfilm samproduceras av Film i Väst som ligger på Innovatum i Trollhättan. Att koncentrationen av produktioner är så stark har lett till att många företag med anknytning till filmindustrin har huvudkontor eller filialer i Trollhättan. De är en viktig del av den snabbt växande kreativa näringen. Här finns en egen Walk of Fame med namn på stora skådespelare som besökt Trollhättan. Väljer du att hyra lägenhet i Trollhättan kan du mycket väl upptäcka platser du sett på vita duken för det är här i Film i Västs eget Trollywood som många biosuccéer görs. Mer än 300 långfilmer har samproducerats här sedan 1997.

Kompetens lockar kompetens i Trollhättan

Trollhättan är ett nav i Sverige när det gäller ingenjörskunnande med anknytning till fordonsindustrin. Här finns världsledande kompetens inom flera teknikområden och mycket stort kunnande inom teknisk applikationsutveckling. Framtidssatsningen på elbilar som görs av National Electric Vehicle Sweden, NEVS, följs med stort intresse av hela fordonsvärlden. GKN Aerospace har teknisk utveckling och produktion i Trollhättan. Företaget är en av världens största leverantörer av system och komponenter till de globala flyg- och rymdindustrierna.

För den med teknik, naturvetenskap och industrisamhällets förändring som intresse är Innovatum Science Center en brygga mellan näringsliv, forskning, utbildning, enskilda aktörer och allmänhet. Här finns bland annat Sveriges mest moderna laboratorium för produktionsteknik – en stor mötesplats för forskare, utvecklingsingenjörer inom tillverkningsindustrin och högskolestudenter. 

Dragning av båtar samt utnyttjande av kraften i älven var de första viktiga näringsverksamheterna i staden. Från medeltiden har kvarn- och sågverksamhet bedrivits där stadens centrum nu ligger, och ett samhälle har successivt vuxit fram däromkring. Bygget av Trollhätte kanal möjliggjorde för större båtar att passera Trollhättan. I takt med den industriella revolutionen blev det allt mer intressant att utnyttja kraften i älven. När NOHAB startade mellan kanalen och fallen 1847 var det inget stort samhälle man kom till. Trollhättan var då ett litet men växande samhälle där sjöfarten i kanalen var omfattande och sågar och kvarnar börjat omvandlats till fabriker. NOHAB, eller Trollhättans mekaniska verkstad som det från början hette etablerade sig i Trollhättan för här fanns det tillgång till vattenkraft. Verksamheten var i alla avseenden en integrerad del av stadens utveckling och snabba expansion.

Med bostad i Trollhättan har du en aktiv och rolig fritid året om

Trollhättan har ett stort utbud av idrott- och motionsmöjligheter samt friluftsliv i vackra naturområden. Mountainbikespår med härlig skog och böljande backar finns vid motionsanläggningen Skidstugan Strömslund. Här finns också motionsspår för löprundor, elljusspår, konstsnöspår och utegym. Edsborg är huvudarenan för fotboll och friidrott. Här kan du bland annat se FC Trollhättans hemmamatcher. I Trollhättan finns två simhallar - Sjuntorps simhall och Arena Älvhögsborg. Är sportfiske din grej är det populärt med laxfiske i Göta Älv.

Enkelt att ta sig till och från Trollhättan när du hyr lägenhet här

Med egen flygplats, utbyggt dubbelspår för tågtrafiken, tre europavägar och en riksväg som korsar stan är det lätt att förstå att det är enkelt att ta sig till Trollhättan.

Flyg

Trollhättan-Vänersborg flygplats har förbindelse till och från Stockholm (Bromma). Restiden är strax under en timme och med taxi från flygplatsen är du framme i centrala Trollhättan på 10 minuter.

Tåg

Mellan Trollhättan och Göteborg går tågen ofta och restiden är ca 35 minuter. Från Stockholm tar resan ca 3 timmar med SJ3000. Du tar dig även smidigt hit med tåg från Karlstad, Oslo, Malmö och Köpenhamn.

Bil

I Trollhättan sammanstrålar tre riksvägar och en europaväg. Från Göteborg är det en resväg på ca 45 minuter, från Uddevalla ca 15-20 minuter och från Oslo reser man hit på ca 3 timmar.

Kollektivtrafiken i Trollhättan är gemensam med Vänersborg och drivs av Västtrafik.

Tips på att framgångsrikt hitta bostad i Trollhättan 

Många som väljer Trollhättan gör det för den trevliga boendemiljöns skull. Närheten till både skog och vatten lockar så för dig som går i hyrestankar kan det vara smart att börja förbereda jakten på lediga lägenheter i Trollhättan i god tid. För att öka chanserna är ett tips att bredda din sökning till hela Västra Götaland då kommunikationerna i regionen är smidiga.

Hyra bostad i Trollhättan

Det kommunala bostadsbolaget Eidar Hem erbjuder bostäder i ett flertal olika områden. Boendet i centrum har nära till Trollhättans resecentrum som underlättar jobbpendlingen.

Det är bekvämt att bo i Sylte eftersom du har nära till både vårdcentral, pizzeria och matbutik. Alla som tycker om att vara ute i naturen kommer även trivas med att kunna ta sig ut i området Ryrbäcken. Studenter kan å andra sidan bo i Kronogården som är ett område för människor i alla åldrar.Totalt bort det cirka 6 000 invånare här. 

Hyra rum i Trollhättan

Stadsdelen Björndalen är först och främst ett villaområde som hela tiden växer i storlek. Här kanske någon har ett rum över och väljer att hyra ut till en veckopendlare eller någon som snabbt behöver nytt boende. Området ligger nära till shopping och med fina Göta älv runt knuten. Ett annat populärt villaområde är Hjulkvarn, vilket passar de som arbetar på en av arbetsplatserna på Stallbacka industriområde.