Eskilstuna - staden som gav oss Kent

Biskopen Eskil av Tuna stift verkade runt 1000-talet och var den som gav sitt namn till staden Eskilstuna. Han sägs ha mördats av hedningar. Tuna kyrka står däremot kvar, dock inte i sin ursprungliga form.

Staden började blomstra på 1500-talet när hertig Karl anlade ett järnbruk vid ursprungsorten Tunafors. Han såg detta som fördelaktigt eftersom han kunde utvinna kraft ur fallen och kolskogarna, samtidigt som det låg nära Bergslagen. Grundandet av Eskilstuna kanal blev också ett lyft för staden. Så småningom blev Eskilstuna en viktig industristad med produktion av Bofors, Rademachersmedjorna och ASSA. 

De allra flesta har hört talas om bandet Kent, men inte alla vet att Jocke Berg kommer från Eskilstuna. De två andra medlemmarna Harri Mänty och Sami Sirviö är en tydlig representation av Eskilstuna då den har en av Sveriges största finlandssvenska befolkning.

Hyra bostad i Eskilstuna

Centrum passar alla som vill ha bekvämt avstånd till restauranger, barer och butiker. Nyfors är ett något lugnare område med friluftsområdet Kronskogen runt knuten. Motionsmöjligheter finnas på Tunavallen. Västermalm är också ett lugnt område som ligger i fina omgivningar med bra kommunikationer in till centrum.

Alla djurälskare borde satsa på att bosätta sig i Gredby som ligger nära populära Parken Zoo och köpcentret Tuna Park. De charmiga lägenheterna är bland annat från 1950-talet.

Hyra studentbostad i Eskilstuna

Om du är student på Mälardalens högskola kan det vara en god idé att leta bostad på studentboendet Valfisken, Facklan eller Vakteln. Vakteln är ett centralt studentboende med ett bestånd på ungefär 50 lägenheter. Du får egen toalett och kokvrå. Studentboende i ett kulturrikt och centralt område får du om du bosätter dig i Munktellstaden. 

Eftersom Eskilstuna är en ganska kompakt stad kommer du ha nära till högskolans lokaler oavsett vilket boende du väljer i kommunens regi.