Hyresrätter i Falun - Se lediga hyresbostäder i Falun
Hyr lägenhet Falun - Från koppargruva till världsarvet Falun
Hyr lägenhet i världsarvsstaden Falun där kultur, friluftsliv och historia skapar en levande stadskänsla. Falun har genom många århundraden haft ett starkt inflytande på teknisk, ekonomisk, social och politisk utveckling i Sverige och Europa. På 1600-talet var Falun en av Europas mest betydelsefulla städer tack vare den massiva exporten av koppar från Falu Gruva. Hela 70 procent av Europas koppar kom härifrån. I Falu Gruva bröts kopparmalmen som sedan bearbetades i hyttorna i staden och längs vattendrag vid bergsmännens gårdar. Gruvarbetarna bodde i gruvans närhet i områden som idag är levande, välbevarade trästadsdelar. Falun fick världsarvsstatus 2001 och är enligt Unesco en av drygt 1000 platser i världen som är så viktig att den ska bevaras för all framtid.
Utbildning och arbetsliv i Falun
Högskolan Dalarna har campus i både Falun och Borlänge. Högskolan Dalarna profilerar sig genom ett stort utbud av kurser och program inom områdena musik, media och design. Musikkonservatoriet Falun är sedan 1967 en av Sveriges ledande skolor för musiker med utbildningar inom i klassisk musik, jazz, folkmusik och komposition. Det finns en uppsjö av attraktiva arbetsgivare i Falun varav några internationella företag är Arctic paper, Grycksbo AB, Orcla Care AB, Nkt Cables AB (Ericsson), Dellner Couplers och Stora Enso AB.
Resa till och från Falun
Vardagspendlingen är enkel med bostad i Falun så vill du studera eller jobba här är det bara att sätta fart och söka bland lägenheter att hyra. Det är Dalatrafik som sköter busstrafiken i Falu kommun och regionaltrafiken i Dalarnas län. Flextrafik kör från de områden i kommunen som saknar kollektiva bussförbindelser med närmaste tätort. Du kan även resa till och från Falun med bland annat X-trafik. Den närmaste flygplatsen Dala Airport finns utanför Borlänge, bara ett par mil från Falun. Därifrån går det att flyga både inrikes och charterflyg till flera turistorter i Europa.
Aktiv i Falun
Faluns hoppbackar utgör ett känt landmärke och ligger i Lugnets sport- och fritidsanläggning. I kommunen finns det vidsträckta naturområden, många naturreservat och vandringsleder. Gillar du en aktiv livsstil har du hittat rätt när du söker bostad bland lägenheter i Falun. Falun har stått värd för skid-VM hela fyra gånger och blir även arrangör för VM 2027. Det finns en mängd idrottsanläggningar runt om i kommunen såväl för den vanlige motionären som för elitidrottaren. För dig som vill ha en äventyrlig cykelupplevelse erbjuds många mil av uppmärkta och välskötta cross country- och utförsleder. I Falun finns även landets enda inomhusvelodrom där man kan cykla runt, runt, runt, runt…
Systembolag, falukorv och rödfärg med ursprung i arbetet vid Falu Gruva
Falu rödfärg omnämns redan på 1500-talet då rödfärgade timmerhus var tecken på rikedom och status. Tack vare färgens bevarande egenskaper kom Falu Rödfärg sakteliga att bli allt mer populär och in på 1700-talet tog tillverkningen fart och Falu Rödfärg kom att användas av gemene man. Råmaterialet till färgen kommer från slaggprodukter från Falu Gruva. Av kopparfattig malm bildas rödmull som behandlas för att sedan kokas till färdig färg. Färgen är miljövänlig och har en konserverande inverkan på trävaror.
Falukorv
Falukorven har sitt ursprung från arbetet runt Falu Gruva. För att transportera både malm och människor upp och ner i gruvan, använde man tunnor som man fäst med starka linor. Dessa linor gjordes av oxhud som var både elastiskt och med bra hållfasthet. 600 oxar gick åt till 125 meter lina vilket innebar att det var mycket oxkött att ta tillvara. Under storhetstiden arbetade många tyska ingenjörer i Falun och tyskarna som också var duktiga på matlagning visste hur man bäst skulle salta och röka oxköttet för att göra riktigt god korv. Även om det inte längre är oxkött i korven lever falukorvstraditionen kvar än idag och har spridits sig till hela landet där den är ett vanligt inslag i både skolbespisningar och hemma hos särskilt barnfamiljer.
Systembolaget kommer från Falun
Gruvarbetarna hade ofta stora familjer att försörja vilket ledde till ekonomiska bekymmer för kvinnorna i de fall mannen skadades i arbetet eller i värsta fall omkom. För att försörja sig och sina stora familjer hade änkor rätt att öppna krogar och stadsdelen Elsborg blev med tiden ett mycket krogtätt område. Alkoholkonsumtionen blev ett stort problem och för att få bukt med detta startades i mitten av 1800-talet Sveriges och världens första alkoholmonopol samtidigt som den privata försäljningen förbjöds. All alkoholförsäljning i Falun reglerades och skulle från och med nu ske ansvarsfullt ”i sedlighetens intresse” som det hette.
Hyresrätt Falun
Falun är en attraktiv boendekommun som präglas av god livskvalitet
Falun har en levande stadskärna med mer än 200 butiker, gallerior, restauranger och caféer. Här finns ett stort utbud av boendemiljöer, arbetstillfällen, kultur-, idrotts- och fritidsmöjligheter och det är nära till allt. Det är stor efterfrågan på bostäder i Falun så se till att börja i god tid med att söka efter lediga lägenheter att hyra. I Falun samarbetar stad och landsbygd och tillsammans med närliggande kommuner såsom Borlänge, Svärdsjö och Leksand skapas många möjligheter att hitta en bostad så ett tips är att vidga sökområdet.
Staden brukar i folkmun delas in i två sidor, den ljuvliga och den gruvliga sidan. Gränsen mellan dessa två är Faluån där den gruvliga sidan är den som ligger sydväst om ån med stadsdelarna Gamla Herrgården och Elsborg bland andra. Här bodde de mindre bemedlade gruvarbetarna i små trähus varav många finns bevarade. Smeknamnet kommer från att det är på denna sida Falu koppargruva ligger. Den ljuvliga sidan ligger nordost om ån och där återfinns stadens nuvarande affärscentrum samt även de pampiga villorna i stadsdelen som kallas Villastaden.
Hyresbostäder i Falun - ett kulturarv att lägga märke till
Falun är en charmig stad som finns med på FN:s världsarvslista. Det som ger Falun sin speciella karaktär är bland annat Faluån som rinner genom staden. På den så kallade Gruvliga sidan låg Falu koppargruva, vilket fyllde luften med rök. Andra sidan med renare luft fick namnet Ljuvliga sidan där det ligger stora och pampiga villor.
Det är ingen hemlighet att Falu koppargruva präglat Falun och samtidigt varit en viktig inkomstkälla. Den bidrog också starkt till att Sverige hade råd att finansiera sin ställning som stormakt. Runt 1600-talet minskade gruvans betydelse men är fortfarande en imponerande sevärdhet.
Från Falun kommer flera kända varumärken som till exempel Falu rödfärg. Falu rågrut och Falukorv. Svenskare än så blir det inte!
Hyra bostad i Falun
Stadsdelarna Gamla Herrgården och Elsborg beboddes av gruvarbetare och har på så sätt fått en arbetsklassprägel. De röda trähusen har en gammaldags charm som var nära att försvinna i samband med rivningar på 60-talet när man försökte förnya och modernisera stadskärnan. Faluborna protesterade vilt mot dessa rivningar.
På andra sidan ån finner du Villastaden med arkitektritade bebyggelse i lummiga omgivningar.
En annorlunda lösning stod AB-Bostaden för när de 2010 förvärvade en gammal skola och omvandlade den till hyresrätter. Planlösningen är mycket öppen och gör att du kan inreda och dela av rummen precis som du känner för.
Hyra studentbostad i Falun
Högskolan i Dalarna har ungefär 18 000 studenter och därför erbjuder Falun möjligheter till studentboende. Vänd dig gärna till Kopparstaden för att hitta en studentbostad. De har till exempel byggt ett alldeles nytt studenthus i lugna och naturnära Bojsenburg. Alla lägenheter har pentry och badrum.
Du kan med fördel leta efter att hyra ett rum hos en privatperson eller kanske i ett kollektiv. Det är vanligt att unga går samman för att hyra varsitt rum i en något större hyreslägenhet då det annars är svårt att få tag på ettor och tvåor.