Lediga lägenheter att hyra i Borlänge

I dag är Borlänge en knutpunkt för kommunikation i regionen och en viktig industri- och handelsort. IT-företagen här växer så det knakar och den tunga industrin är världsledande inom produktion av fossilfritt stål. Högskolan Dalarna med inriktning på teknik, ekonomi och turism och dess närhet till de stora arbetsgivarna i trakten gör Borlänge till ett kreativt nav där högskolan och näringslivet lever i samklang med varandra. Letar du bland lediga bostäder att hyra i Borlänge får du samtidigt en möjlighet att utforska vackra Dalarna, vars landskap präglas av de karaktäristiskt rödvita trähusen.

Borlänges läge gör det enkelt att resa hit med flyg, tåg, buss och bil

Oavsett väderstreck finns en väg till Borlänge. Från nordost till nordväst genomkorsas kommunen av E16 som går i en rak vinkel genom Borlänge. Från sydost mot nordost löper riksväg 70 och från sydväst till nordost riksväg 50. Borlänge är en viktig knutpunkt för både tåg- och busstrafik och järnvägsknuten har linjer mot exempelvis Stockholm, Göteborg, Mora och Örebro. Snabbaste sättet att ta sig mellan Stockholm och Borlänge är med SJ och resan tar 2 timmar och 25 minuter.

Dalatrafik ansvarar för kollektivtrafiken i Borlänge och du kan enkelt ta dig med direktbussar till Borlänge. Flixbus och Masexpressen kör dagliga avgångar mellan bland annat Stockholm och Borlänge. Cirka 10 km söder om Borlänge centrum ligger Dala Airport. Flygplatsen har flyglinjer till Göteborg och Malmö, samt charterflyg.

Kika bland bostäder i Borlänge för jobb eller studier

Borlänge är Dalarnas viktigaste industri- och handelsort. Traditionellt sett har Borlänge karakteriserats som en utpräglad industristad med främst stål- och pappersindustri. Under 1800-talets andra hälft utvecklades den då lugna byn på relativt kort tid då den anslöts till järnvägsnätet och dåtidens två storindustrier Kvarnsvedens Bruk och Domnarvets stålverk slog sig ner här. Borlänge kan se tillbaka på ett relativt långt industriellt förflutet och domineras idag av SSAB, Tunnplåt Borlänge och Stora Enso Kvarnsveden. Den tunga industrin är världsledande inom produktion av fossilfritt stål och en av världens största pappersmaskiner byts nu i rask takt ut mot batteritillverkning när Northvolt flyttar in. De statliga myndigheterna Trafikverket och Transportstyrelsen har även de huvudkontor i Borlänge.

Att göra på fritiden i Borlänge

Önskar du kunna bo i en hyresrätt i Borlänge och samtidigt njuta av en aktiv livsstil kan Borås vara något för dig. På vintern kan du åka skidor både utför och på längden i Romme Alpins skidområde. 

Naturreservatet Gyllbergen är också en favorit bland skidentusiaster när det kommer till längdskidåkning i Borlänge. Närmare 70 km fina preparerade längdskidspår finns att upptäcka. Här är vildmarkskänslan påtaglig och mysfaktorn hög för den som vill uppleva en njutbar tur genom vinterlandskapet. Eller varför inte åka längdskridskor på sjön Runn. Här plogas varje vinter flera banor på sammanlagt flera mil. 

Borlänge har de senaste åren blommat ut från ett industricentrum till en modern studentstad och ett kulturellt fäste med en blomstrande musikscen. Att musiken är en viktig del i Borlängebornas liv är kanske förklaringen till att så många musiker kommer just härifrån. Staden har gett upphov till Mando Diao, Sugarplum Fairy och Miss Li för att nämna några. Kulturfestivalen Peace & Love i juni lockar människor från hela landet. 

2047 Science Center finns i Borlänge. 2047 Science Center är en kunskapsarena inom naturvetenskap, teknik och matematik. Här kan du fascineras av teknik, naturvetenskap, innovation, hållbarhet, digitalisering och det livslånga lärandet. Här finns interaktiva utställningar, planetarium, laborationspass, naturvetenskaplig experimentverkstad och föreläsningar inom naturvetenskap, forskning och ny teknik. 

Strax utanför Borlänge, i den gamla gruvan på berget ovanför byn Tuna Hästberg döljer sig en unik och annorlunda värld. Långt under mark och bebyggelse återfinns miltals med tunnlar som letar sig fram genom berget mellan stora, sagolika bergrum. Överallt finner man redskap och konstruktioner som lämnades kvar i djupet när gruvan lades ned. I den numera äventyrsgruvan, erbjuds olika vandringsturer och dykexpeditioner. 

Lediga bostäder i kulturstaden Borlänge

CTH fabriksmuseum i Borlänge är Sveriges största hattmuseum och lyfter fram en kvinnoarbetsplats grundad 1885 som då var mycket modern för sin tid. CTH:s hatt- och mössfabrik tillverkade 1000 hattar om dagen 1927. Idag tillverkar fabriken hattar på beställning och man är fortfarande kunglig hovleverantör. 

Stora Tuna kyrka är en magisk sevärdhet i Borlänge. Denna kyrka är ett spektakulärt byggnadsverk som invigdes redan år 1469. Kyrkan är en av de största landsortskyrkorna i Sverige med plats för runt 700 personer. Gråsten, tegel och vit puts tillsammans med den 86 meter höga tornspiran ger kyrkan sitt ståtliga uttryck.

Tips när du letar bland lediga lägenheter i Borlänge

Borlänge är en av Dalarnas kommuner som rapporterat ett underskott av bostäder.

Efterfrågan på mindre och billigare hyresrätter här är större än i omkringliggande kommuner. Det beror på bland annat på att Borlänge är en attraktiv stad bland högskolestudenter och på nyetableringen av Northvolts batterifabrik. Ett tips är att vara ute i god tid och proaktivt vidga ditt sök både geografiskt och storleksmässigt då det är större sannolikheten att du hittar något som passar dig så snabbt som möjligt.