Borlänge - upptäck Dalarnas charm

I härliga Dalarna ligger staden Borlänge med cirka 40 000 invånare. Borlänge började blomstra som stad under 1800-talet när industrialiseringen tog fart. Domnarvets Jernverk och Kvarnsvedens pappersbruk dominerade scenen. Kring dessa industrier och bygget av järnvägen växte en administration fram. När bruksorterna växte samman med Borlänges centrala delar blev staden vad den är idag.

På senare tid har Borlänge transformerats från traditionell industristad till tjänstesamhälle. Myndigheten Trafikverket har till exempel sitt huvudkontor här. Näringslivet har marknadsfört Borlänge som en stad för mässor och konferenser.

Borlänge stoltserar med bland annat Sveriges största alpinanläggning som inte ligger i fjällen. Snötillverkningen är massiv med hjälp av cirka 700 snökanoner som kan producera upp till 7 500 kubikmeter snö per timme. Musikintresserade kan glädja sig åt att många uppskattade artister kommer härifrån som till exempel Mando Diao och Miss Li. Unga människor vallfärdade till den före detta musikfestivalen Peace & Love. I övrigt kan du upptäcka den vackra naturen och testa på en mängd fritidsaktiviteter i Dalarna.

Hyra bostad i Borlänge 

Tunabyggen är det kommunala bostadsbolaget som driver på förändring och ser till att hyresbeståndet ökar. I bostadsområdet Övre Tjärna bor du i ett lugnt villaområde i loftgångshus, cirka 3 km från Borlänge centrum. Den badsugna kan passa på att gå till äventyrsbadet Aqua Nova på nolltid. Hyr lägenhet i några av de charmiga 50- och 60-talslägenheterna i området Bullermyren. Flera av bostäderna har renoverats grundligt nyligen. Centrum ligger på gångavstånd men du har även livsmedelsbutik, pizzeria och kiosk på behörigt avstånd.

Nyproduktion är ofta energisnålare tack vare de nya vitvarorna. I Jakobsgårdarna erbjuds du nybyggda lägenheter och ett lugnt, stillsamt liv som samtidigt är dynamiskt. Hela området har ett hållbarhetsfokus och ett flertal olika boendeformer.

Hyra rum i Borlänge

Om du inte är ute efter ett permanent boende så kan det vara en god idé att hyra ett rum. De brukar dessutom oftast vara möblerade. Om du inte lyckas finna något centralt kan du vidga vyerna genom att hitta ett rum i en av villorna. Villaområden i Borlänge finns bland annat i området Gylletäppan.