Lediga lägenheter i Motala - Göta Kanals huvudstad

Baltzar von Platen tog den 300 år gamla idén om att bygga en vattenväg tvärs igenom Sverige och förverkligade den genom att bygga Göta kanal. Göta kanal är ett av de absolut största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Hela kanalen är 190 km lång och har 58 slussar. Baltzar von Platen hade även en stor betydelse för tillkomsten av Motala verkstad och ritade den solfjäderformade stadsplanen för stan som är mycket trevlig att uppleva när du ska hyra lägenhet i Motala. Vid Stora torget kan du från närbelägna lägenheter i Motala se Balztar von Platen stå stolt som en staty mitt på torget. 

Hyra lägenhet i Motala nära Gamla Motala Verkstad

Området Gamla Motala Verkstad längs Göta kanal var runt mitten av 1800-talet ett eget samhälle vid sidan av den så kallade köpingen, det som idag är centrala Motala. Här fanns allt man behövde: badhus, Folkets Hus, teater och ett föreningsliv. Motala Verkstad började som reparationsverkstad till kanalbygget och växte sedan så att man i mitten av 1800-talet blev en av landets ledande industrier. Den har haft stor betydelse för Motala, rent industriellt men också för alla arbetare som bosatte sig i området med sina familjer så att det blev ett eget brukssamhälle kring verkstaden. På 1830-talet bodde det mer än 500 människor i orten runt verkstaden. Detta kan vara kul att känna till om du tittar på bostadsrätt i Motala och utvärderar denna delen av stan. 

Spår av britter i Motala 

Idag hittar du gator i området med namn som Liverpoolsgatan, Frasergatan och Englandsgatan. Gator som fått sina namn av de britter som bidrog med specialkunskap till både kanalbygget och utvecklingen av Motala Verkstad. Hus, faluröda byggnader och gamla lyftkranar rika på historia finns fortfarande kvar och Gamla Motala verkstadsområde används fortfarande flitigt än idag som rekreationsområde av Motalabor och besökare. Läget mellan Motala hamn och Borenshults slussar är lätt att nå till fots eller på cykel på de gamla dragvägarna längs kanalen så om du funderar du på att hyra hus, lägenhet eller bostadsrätt i Motala så är området lättillgängligt på alla sätt och vis.

Hyra lägenhet i Motala vid Vättern 

Motala kommun är känt för sitt vatten. Här finns många sjöar att upptäcka i alla storlekar. Från stora Vättern med sitt glasklara vatten till fiskrika Salstern i mindre storlek. Det finns en sjö för alla årstider och aktiviteter och flertalet sjöar är paradis både för seglare, vinterbadare, SUP-fantaster och fiskefrälsta. Få städer erbjuder 150 sjöar och över fem mil kust men det gör Motala. Att hyra lägenhet eller hus i Motala bjuder in till en uppsjö av badmöjligheter. Varamon är den mest kända badplatsen i Motala och den är Nordens längsta insjöbad med en fem kilometer lång sandstrand utmed Vättern. Ett annat badområde är Råssnäs med gångavstånd till Pariseviken som även den har sandstrand och långgrund botten. Om du vill hyra hus i Motala med ett strandnära läge så ska du titta på områdena Varamon och Råssnäs.

Hyra lägenhet i Motala och pendla 

Det är vanligt att man pluggar vid Linköpings Universitet eller jobbar i någon av grannkommunerna men väljer att leta bland lägenheter i Motala. Motala Central är navet för buss- och tågtrafiken och det är Östgötatrafiken som ansvarar för kollektivtrafiken. De kör express- och landsbygdsbussar till och från omkringliggande orter. Med tåg gör Östgötapendeln att Motala har en tät och snabb förbindelse till Mjölby, Linköping och Norrköping. Även Tåg i Bergslagen med förbindelse till Gävle trafikerar Motala Central. Med bil går riksväg 50 förbi Motala och flygplatser på bekvämt avstånd är Linköpings flygplats, Norrköpings flyplats och Örebro flygplats.

Lägenheter i Motala vid målgången för Vätternrundan

Vid Motala ligger start och mål för Sveriges största cykellopp Vätternrundan. Vätternrundan är världens största cykelmotionslopp och samlar nära 23 000 deltagare för att i vacker natur längs Vätterns dramatiska kustlinje ta sig de 315 kilometrarna runt sjön. Klassiska Vätternrundan genomförs i juni varje år och då samlas deltagare från hela världen för att ta sig an detta unika långlopp. Första Vätternrundan genomfördes 1966 och sedan dess har loppet vuxit till att bli ett måste för cyklister världen över. Idag är Vätternrundan en del av En Svensk Klassiker och trycket på startplatserna är alltid högt. Med bostadsrätt i Motala nära Stadsparken har du alla förutsättningar att njuta av hjulstämningen på nära håll.

Hyra lägenhet i Motala och sporta 

I Motala finns gott om idrotts- och fritidsanläggningar. Vätternrundan Arena är en komplett träningsanläggning för en mängd olika idrotter. För friidrott finns det möjlighet att utöva de flesta grenar och Motala har även en multisporthall. Vill du träna bordtennis, boxning, kampsport eller styrketräning finns det möjlighet till det och vill du simma några längder innan jobb eller studier kan ett bra tips vara att ställa in sökradien på att hyra lägenhet i Motala i närheten av simhallen.

Hus och lägenheter i Motala att hyra

Det är inte bara de största kommunerna i länet som har bostadsbrist. Även Motala har behov av fler bostäder och bygger nytt. Efterfrågan på lediga lägenheter i Motala är stor så ett råd är vara ute i god tid, vidga ditt sök till både lägenhet i Motala, bostadsrätt i Motala och hus i Motala.

Hyresbostäder i Motala - staden vid vattnet

Motala är den östgötska staden vid Vätterns strand som välkomnar alla besökare och nyinflyttade med öppna armar. Härifrån kan du ge dig ut på en tur på Göta kanal som går tvärs över Sverige. Det var etableringen av kanalen på 1800-talet som gjorde att Motala kunde växa som bruksort.

I Motala befinner du dig aldrig långt från vattnet och kan testa en mängd olika aktiviteter som segling, fiske eller en löptur längs de långa stränderna. Sportälskaren kan också passa på att delta i den årliga Vätternrundan som utmanar cyklister att ta sig runt hela sjön på 300 kilometer.  

Turisterna trivs i Motala på sommaren och passar även på att besöka Charlottenborgs slott och Motala Motormuseum.

Företagare lockas till Motala med fördelar som goda kommunikationer och lägre hyror och omkostnader i allmänhet. Med en expanderande turist- och tjänstesektor finns det goda möjligheter att etablera ett bra yrkesliv i Motala. 

Hyra bostad i Motala

Om du vill hyra bostad en bit ut från centrum kan området Ekenäs vara ett alternativ. Här hör du inte stadens brus utan endast ett stillsamt fågelkvitter. Ta chansen att hyra marklägenheter som är en perfekt kompromiss mellan lägenhet och hus. I anslutning till Ekenäs ligger en skog där du kan ta en avslappnande promenad i gröna omgivningar. Härifrån tar du dig smidigt in till de centrala delarna med buss.

I Bråstorp har du nära till Bråstorp köpcentrum och förskolor. Det finns också bra allmänna kommunikationer in mot centrum. Här kan du hyra lägenheter med balkong och terrasser i markplan.

Hyra rum i Motala

Österstad ligger ungefär 1 mil från centrala Motala där du kan njuta av en lantlig atmosfär i anslutning till den vida slätten. Radhusen erbjuder 1-4 rum och om du har tur så kan du antingen få tag på ett förstahandskontrakt, eller ett rum.