Hyresbostäder i Linköping - lärdomsstaden med grönt fokus

I Östergötlands län ligger charmiga Linköping, en tätort på cirka 100 000 invånare med anor från brons- och järnåldern. Detta kan imponerande runstenar vittna om. Den delen av namnet som innehåller ordet ‘köping’ indikerar att staden varit en handelsplats. Här ligger också Sveriges äldsta kloster som grundades på 1100-talet. Sedermera byggdes Linköpings domkyrka, en vacker gammal kyrka som definitivt är en spännande sevärdhet.

I kyrkans regi byggdes en av Sveriges första gymnasieskolor redan på 1600-talet. Även svensk militär har varit verksam i Linköping. På 1900-talet fick SAAB:s tillverkning av stridsflygplan staden att blomstra och ledde också till att Linköping ansågs vara flygets vagga i Sverige. Omvandlingen till studentstad skedde redan på 70-talet när staden fick ett universitet.

Näringslivet och Linköpings universitet har haft en bra samverkan och tillsammans gjort skäl för namnet “Där idéer blir verklighet”. Linköping har inte bara profilerat sig som lärdomsstad utan också som en ledande miljöstad. De låter sina bussar gå på biogas och och förbränner hushållssopor för att alstra fjärrvärme. Priset för årets cykelstad gick 2002 till Linköping.

Arbetstillfällena i Linköping finns bland annat på statliga myndigheter såsom Nationellt forensiskt centrum och Totalförsvarets forskningsinstitut. 

Åk till och från Linköping enkelt

Det är enkelt att ta sig till och från Linköping och avståndet till både Göteborg och Stockholm är ungefär det samma. Ett exempel på resväg till Göteborg är att ta regionaltåget till Katrineholm och därefter byta till SJ snabbtåg mot Göteborg. E20 går också hela vägen till Göteborg men då behöver du köra via Katrineholm. Annars har du alternativet att köra ner till Jönköping och sedan köra väg 40 förbi Borås. Kör du E4:an på österut hamnar du slutligen i Stockholm, och passerar Nyköping och Södertälje på vägen.

Arbetstillfällena i Linköping finns bland annat på statliga myndigheter såsom Nationellt forensiskt centrum och Totalförsvarets forskningsinstitut.

Hyra bostad i Linköping

Om du vill bo centralt ska du satsa på att hyra bostad i stadsdelen Innerstaden där det myllrar av restauranger, barer och butiker. Varma sommardagar är det enkelt att bege sig till utomhusbadet Tinnerbäcksbadet där du kan svalka dig i dess konstgjorda badsjö eller en 50-metersbassäng. Intilliggande Vasastaden har äldre och charmiga hus som byggts före 1950-talet. Här finns det gott om kontor och företag att arbeta på. Ett boende här kan alltså göra att du har nära till jobbet samt till stationshuset för att ta tåget vidare ut i regionen.

Om du trivs med en avslappnad, gemytlig stämning rekommenderas bostadsområdet Tannefors. Det lockar yngre att flytta dit för att kunna utnyttja utbudet av trevliga caféer och restauranger.

Hyra rum i Linköping

I Gottfridsberg finns det både flerfamiljshus och vanliga villor vilket breddar utbudet när det kommer till att hyra ett rum. Det är oftast något enklare att få tag på ett rum än att hyra i andrahand och ännu enklare än att hyra i förstahand. Om du letar efter ett rum i hus kan du med fördel spana in områdena Barhäll, Fridhem eller Tomhagen. Som lite kuriosa kan det nämnas att komikern och författaren Tage Danielsson växte upp här. Som grädde på moset finner du naturreservatet Vallaskogen precis runt knuten. Det är perfekt när du vill kombinera naturens lugn med stadens livlighet.

Hyra studentbostad i Linköping

Campus Valla är det huvudsakliga bostadsområdet för studenter och ligger i stadsdelen med samma namn. Det som utmärker detta området är att det är utformat som ett amerikanskt campus där du faktiskt kan ha en smidig vardag att knappt behöva lämna området. Det finns både student- och gästforskarbostäder på området. Dessutom finner studenterna både kårhus, stora föreläsningssalar, restauranger, Studenthälsa och Karriärcentrum. 

Det finns även studentbostäder i området Gottfridsberg som kallas Flamman och Fjärilen. Området passar dig som vill ha något närmre till stadens puls.