Dags att hyra lägenhet i Linköping?

Om du vill satsa på att hitta boende bland alla lediga lägenheter i Linköping kan det vara något av en utmaning men väl så trevligt när du slutligen har nycklarna i din hand. Det finns en uppsjö av olika lägenheter och många av dem går att hyra antingen i andra- eller förstahand. Andrahandslägenheter brukar hyras ut av privata hyresvärdar och därför är det viktigt att matchningen är bra från början från deras håll. De brukar vilja ha en hyresgäst som är skötsam, rökfri och helst inte har djur eftersom framtida allergiker kan reagera på bostaden efter att det bott pälsvänner där.

Från din sida är det viktigt att se att hyresvärden är seriös, då det har förekommit bedrägerier då “uthyrda” bostäder inte finns. Det beror på att bedragaren vill komma åt din deposition, en summa pengar som betalas vid inflytt för att täcka eventuella skador på hyresbostaden. Överlag ska du alltid läsa igenom kontraktet noga innan du skriver på. När du väl har fått ett förstahandskontrakt är besittningsrätten hög. Det innebär att det är svårt att vräka någon utan anledning. Om tvister skulle uppstå finns det möjlighet att kontakta Hyresgästföreningen som bevakar medlemmarnas intressen i olika hyresrättsliga tvister.

Det positiva med att ha ett eget hyreskontrakt är att det senare blir enklare att byta lägenhet i Linköping. Det du har kanske är eftertraktat av någon annan och det innebär att du kan byta till dig en större eller mer central lägenhet.

Värt att tänka på om du önskar hyra lägenhet i Linköping

En ny lägenhet i Linköping är så klart en härlig nystart men det finns också många praktiska saker att tänka på. Det första du behöver göra när du flyttar är en adressändring då man inte få stå på en adress där man inte tillbringar sin huvudsakliga dygnsvila. Det kostar ingenting att adressändra, men om du vill kan du beställa eftersändning för en extra slant. Denna extratjänst är bra eftersom du inte riskerar att missa viktig myndighetspost eller dina veckoprenumerationer.

Passa också på att meddela vänner och bekanta med ett trevligt vykort eller ett utskick via mail eller sociala medier. Så vet du att du säkert får alla bröllopsinbjudningar och julkort. Du är troligen registrerad på många medlemssidor och det är inte säkert att de uppdaterar sina system. Därför kan du behöva gå in och ändra din adress manuellt. Se också till att kontakta ditt elbolag så att det är du som är registrerad på elmätaren. Det är inte kul att betala för någon annans el, eller tvärtom.

Det är verkligen roligt att inreda sin lägenhet i Linköping! Inom inredning finns det en filosofi som kallas feng shui. Om du någon gång har känt att du inte kan sova bra på en ny plats eller i en ny bostad kan det bero på att det inte är inrett enligt feng shui. Denna lära handlar om att skapa balans i rummet genom att placera möblerna på ett visst sätt och använda rätt inslag. Man ska inreda enligt de fyra elementen. Vatten, eld, luft och jord. Till exempel är det en god idé att blanda olika färger och ha med krispiga vita gardiner för att få mycket ljusinsläpp. I feng shui är det också viktigt att inte ställa sängen framför ett fönster eller ha vassa hörn och kanter. Speciellt i sovrummet är det viktigt att ha en vilsam och trevlig atmosfär och inga starka färger som kan distrahera.

Upptäck naturen runt Linköping

Stadens nöjen i all ära, men om du vill testa något annat än den vanliga krogrundan och shoppingturen rekommenderar vi att upptäcka naturen runt Linköping. De som gillar fågelskådning kan bege sig till en av Linköpings fågelsjöar för att se svanar, gäss eller änder anlända dit. Det går att ta sig hit via Östgötaleden.

Annars kan du som hyr lägenhet i Linköping testa på golf eftersom det finns ett flertal golfbanor i området. Om du tycker det är överkurs med greener och golfklubbor finns det i stället en minigolfbana som är något mer familjevänlig. 

Att ge sig ut på en vandringled är ett billigt sätt att vistas ute i naturen, det enda du behöver är ett gott humör och fotriktiga skor. Tänk på att vädret kan skifta snabbt och därför är det bra att klä sig lager på lager och även ha med en regnjacka eller poncho. Investera gärna i en bra termos eftersom du både kan ha soppa, kaffe och till och med kokkorv i den. Det är härligt med påfyllning längs vägen, inte minst med lite smågodis eller frukt för att hålla energin uppe. Ett exempel på en bra vandringsled är Stångåstråket. Tänk på Allemansrätten när du vistas i skog och mark. Till exempel får du inte skräpa ner och plocka fridlysta växter och bär.