Hyresbostäder i Tumba - nära till storstad och natur

Tumba är hem för cirka 40 00 invånare som alla har närhet till Stockholm. Samhället började växa när järnvägen uppfördes och med pendeltåg tar det endast 25 minuter in till huvudstaden.

I Tumba finns jobbmöjligheter på Tumba pappersbruk och Alfa Laval. Staden har även en kommunal sektor med flera anställda inom skola, vård och barnomsorg.

Om du är shoppingsugen finns det möjligheter att handla i ett 50-tal butiker i Tumba centrum. Både H&M, KappAhl och Lindex finns här. Det är lätt att ta sig dit med både pendeltåg och buss. Kulturintresserade kan med fördel bege sig till Tumba bruksmuseum där du kan lära dig mer om papprets historia och se på äldre historiska föremål från Tumba. 

I närheten ligger också Hågelby gård som är ett pampigt äldre byggnad i klassicistisk stil. Du kan strosa runt i den vackra, intilliggande parken och passa på att testa fågelholkssafari och se på sommarteater under sommarhalvåret.

Hyra bostad i Tumba

I Tumba finns ett rikt utbud av både hus, villor och äldre hus från 1900-talet blandat med nyproduktion. Boende på Eriksbergsåsen kan njuta av utsikten ända bort till Globen i Stockholm. Det finns gott om lekplatser och det är lätt att hitta parkering vilket gör boendet idealiskt för barnfamiljer. Du kan också snabbt ta dig ut med bil på E4:an eller åka tunnelbana in till Stockholm 

50-talsbostäderna i Segersjö ligger i lugna villakvarter och har vanligtvis tre våningar utan hiss. Den sportige har nära till tennisanläggning, badmöjligheter och idrottsplats. Bussen går regelbundet in till Tumba centrum och resan tar endast 5 minuter.

Hyra rum i Tumba

Om du är ute efter att hyra rum kan det vara bra att leta efter de som hyr ut ett extra rum i sin stora lägenhet, villa eller radhus. Villaområden i Tumba finner du bland annat i området Tullinge som från början utformades så att arbetarna vid Gjuteriet i Haninge skulle ha nära till grönområden. I Tullinge finns en trevlig hembygdsgård Trädgårdstorp. Du har också nära till allmänna kommunikationer.

Tumbas historia och lediga lägenheter

Strax sydväst om Stockholm till vänster om E20 när du kör söderut ligger Tumba. Tumba har strax över 40 tusen invånare och har områden fördelade på både Salems och Botkyrka kommun. Redan 1755 grundades Tumba pappersbruk och fabriksområdet utgjorde ett eget litet samhälle där namnet Tumba togs från den gamla kvarnen Tumbokvarn som tidigare låg här. Omgivningarna var annars mest jordbruksmark. Om du letar lediga lägenheter i Tumba kanske du tar tåget hit och då kan det vara intressant att veta att den första järnvägen förbi Tumba, den så kallade Västra Stambanan, byggdes redan på 1860-talet. Järnvägen drogs så att det blev en station en bit öster om pappersbruket och den stationen fick namnet Tumba. Samhället växte fram runt stationen med till exempel handelsbodar, apotek och läkare och kom att bli en viktig knutpunkt i området.

Bostäder i Tumba

De första villorna byggdes i Tumba redan 1904 och samhället växte i sakta mak fram till 1949 då trevåningshus med lägenheter byggdes och därmed påbörjade förtätningen av Tumba. Området kom att kallas Segersjön efter sjön i närheten. Om Segersjön är det äldsta området med lägenheter i Tumba så är Solhöjden Tumbas nyaste bostadsområde. Det är JM, Peab och Myresjöhus som tillsammans utvecklar och ser till att Solhöjden blir ett attraktivt bostadsområde så är du ute efter en nybyggd lägenhet så är det ett bra tips att leta bostäder i Tumba med filtrering på Solhöjden. 

Plugga, jobba och bo i Tumba

Med stor pendeltågs- och busstation så förstår man att man lätt kan välja att bo i Tumba och pendla till till exempel Stockholm eller Södertälje för jobb eller plugg. Det finns också möjlighet att både studera och bo i Tumba. I anslutning till Tumbas gymnasium ligger Xenter, ett före detta Grafiskt centrum, som bland annat har yrkeshögskoleutbildningar inom tryckteknik och finansiell ekonomi. Tumbas gymnasium är en populär och stor gymnasieskola och en av Storstockholms mest sökta. Skolan har legat i centrala Tumba sedan 1974 och huserar över 1000 elever

Alfa Laval och DeLaval är två stora arbetsgivare i Tumba liksom Crane AB som etablerade sig i Tumba sedan de 2001 köpte sedelpappersbruket här. 

I Tumbas köpcentrum som ligger på Huddingevägen nära buss- och pendeltågsstationen finns allt du kan tänkas behöva av butiker, caféer och restauranger fördelat på 31 tusen kvadratmeter. Du hittar alla de vanliga kedjorna sida vid sida med lokala butikskoncept, systembolag, apotek och bankkontor. Det finns gott om parkering om du kommer med bil och du parkerar gratis här. 

Gå på museum i Tumba

Det finns tre museer i Tumba värda att nämna. Det första är Xet-museet som ligger i anslutning till biblioteket i centrum. Det är ett museum tillägnat Sven Erixson mer känd som Xet som föddes i Tumba. Här kan hans verk inom svenskt modernt måleri avnjutas. På Bruksmuseet som ligger på det gamla bruksområdet kan du lära dig allt om bygdens historia och ekonomisk historia liksom allt om papperstillverkning. En liten resa söder om Tumba ligger World of Classics som är ett privat bilmuseum väl värt ett besök, särskilt om du gillar bilar. 

Kändisar från Tumba

Tågstinsen på Tumba station Klas Pontus Arnoldsson har fått en gata uppkallad efter sig i Tumba eftersom han efter att 1883 ha grundat den obundna fredsorganisationen Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, också kallad Svenska Freds, 1908 fick mottaga Nobels Fredspris.

Tumba-Tarzan vars riktiga namn var Rolf Johansson är brottslingen som var på rymmen i skogarna utanför Tumba på 50-talet.

Sven och Mona Tumba var länge Sveriges mest omskrivna kändispar. Kärlekshistorien mellan den stora idrottsstjärnan med stökig bakgrund som tagit sitt efternamn efter hemmaorten och överklassflickan från Stockholm har fascinerat svenska folket så till den grad att det finns en dokumentärserie på SVT som handlar om dessa två. I serien blandas sportframgångar på landslagsnivå i ishockey, fotboll och golf med parets privatliv i uppgång och nedgång. Sven Tumba var med och vann VM-guld i ishockey 3 gånger och provspelade som första svensk för NHL. Parallellt med sin sportkarriär var han en entusiastisk entreprenör och efter hockeykarriären tog han sig an golfen och spelade snart i svenska landslaget. Han drömde stort och med gränslösa idéer arrangerade han till exempel ett möte på sin golfbana i Moskva för världsledarna för Sovjet och USA.

Leta bostad i Tumba

Med närheten till Stockholm kan bostadspriserna i Tumba upplevas högre än i övriga delar av Sverige. Samtidigt är det prismässigt ändå mycket billigare att hyra bostad i Tumba än i Stockholm och att pendla mellan Tumba och Stockholm är enkelt så låt dig inte skrämmas av jobbig pendling. Är närhet till buss- och pendeltågsstationen viktig eller är det viktigt för dig att ha nära till till omkringliggande grönområden? Starta ditt bostadssökande i god tid och begränsa ditt sök till det som är viktigt för dig så kommer du så småningom att hitta det du söker.