Lägenheter i Karlskoga - Alfred Nobels hemvist

Karlskogas historia präglas av två historiska storheter, Karl den IX och självaste Alfred Nobel. Järnet lade grunden till det som skulle bli den svenska försvarsindustrins högborg och ett av traktens järnbruk, det i Bofors, utvecklades tack vare Alfred Nobel till ett storföretag som dominerade bygden och den blivande staden totalt fram till 1980-talet. Om du letar bland lediga lägenheter i Karlskoga kan du i de nuvarande stadsdelarna Bofors och Björkborn öster om centrum fortfarande känna en fläkt av den gamla brukshistorien.

Lediga lägenheter i Karlskoga eller Möckelns bodar

Karlskoga ligger norr om sjön Möckeln i den den historiska regionen Bergslagen. Karlskogas historia är direkt förknippad med bergshantering och ortens grundare kung Karl IX såg redan på 1500-talet förutsättningarna för tillverkning av järn mycket tack vare sjösystemet som idag heter Bergslagskanalen. Det sägs att han skänkte virke till att bygga det som idag är Karlskoga kyrkas sakristia samt gav Karlskoga sitt namn med orden ”har detta hittills hetat Möckelns bodar ska det numera heta Karls skogar”. I mitten av 1600-talet tog bergsbruket fart och ett tiotal smältugnar uppfördes i trakten.

Kanon med bostadsrätt i Karlskoga 

Efterfrågan på järn övergick under 1800-talet i en krisperiod där nästan bara de stora bruken överlevde. Till dem hörde Valåsen och Bofors. Valåsen satsade på skogsbruk och idag finns här ett av vårt lands modernaste och kapacitetsmässigt största sågverk. Bofors, grundat 1646, klarade krisen och blev så småningom Sveriges största bruk i fråga om produktion av valsat stångjärn. 1893 köpte Alfred Nobel alla aktier i AB Bofors Gullspång. Han kom som en räddare med nya idéer och friskt kapital. Tillverkningen av kanoner som börjat på 1880-talet sköt nu bokstavligen fart. Omkring 1930 hade bolaget nått världsrykte som kanontillverkare och den berömda 40 mm automatiska luftvärnskanonen, bidrog till att göra Bofors till en storindustri.

Jobba och hyra lägenhet i Karlskoga

Bor du i någon av alla lägenheter i Karlskoga kanske du redan har anställning här. Karlskoga har ett mångsidigt näringsliv. Här finns elektronik, försvarsmateriel, tjänsteföretag, metallbearbetning, finmekanik, läkemedelsråvaror, kemiproduktion och trä- och sågverksindustri. Neddragningarna i försvarsindustrin har lett till att Karlskoga idag har ett mer diversifierat näringsliv och Bofors industriområde som tidigare var hemligt och stängt är idag en dynamisk företagspark med ett 50-tal företag i olika branscher. Karlskogas spetsområde är avancerad högteknologisk utveckling med faciliteter för prov- och utvärdering och många företag är exportföretag med världen som sin marknad.

Plugga i Karlskoga eller pendla

Campus Alfred Nobel har yrkeshögskoleutbildningar inom områdena mediedesign, teknik och akutsjukvård och det finns även ett nytt forskningscentrum i modellering och simulering, Forskningscentrum MoS, på plats i Karlskoga. Det är också vanligt att man väljer bland bostäder som uthyres i Karlskoga och pluggar vid till exempel Örebro universitet eller Karlstads universitet.

Kommunikationer till och från Karlskoga

Inom 30 mils radie finns Oslo, Stockholm och Göteborg. Karlskoga ligger precis mitt emellan och E18 går rakt igenom staden. Karlskoga har ett unikt läge och ligger både i Värmland och i Örebro Län. För dig som pendlar till jobbet finns busslinjer till de flesta orter omkring Karlskoga. Närmaste tågförbindelse finns i Kristinehamn och Degerfors, cirka 25-30 minuter med buss från Karlskoga busstation. Karlskoga har under en timmes restid till två flygplatser. Från Karlstad Airport går linjeflyg till Stockholm-Arlanda och Köpenhamn och från Örebro Airport går reguljärflyg till Malmö.

Att göra på fritiden i Karlskoga

Vill du bo nära Bofors Kanotklubb, Karlskoga seglarklubb eller Karlskoga yxkastarklubb ska du kika på lägenheter i Karlskoga nära rekreationsområdet Näset och vill du hyra lägenhet i Karlskoga och motorsport istället är din grej utövas det på Karlskoga Motorstadion. Det är landets äldsta racingbana. Ronnie Peterson och andra legendarer körde Formel 1 här i början av sextiotalet. Ishockey är den publikt största sporten i Karlskoga och på senare år har basebollaget Karlskoga Bats etablerat sig i absoluta Sverigetoppen. På Kanalplan spelar Karlskoga Wolves amerikansk fotoboll i division 1 och här finns även golfbana, badhus och det omåttligt populära äventyrshuset Boda Borg.

Karlskoga växer för fullt

Karlskoga är en växande stad både som handelscentrum och bostadsort. Lägenheter i Karlskoga finns att hyra i stans alla stadsdelar och det finns mycket att välja på. Arkitekterna slogs om att få komma till Karlskoga och bygga staden på 40- och 50-talet. Därför finns det många fina byggnader och lite av en storstadskänsla i staden. Karlskoga är en växande stad både som handelscentrum och bostadsort.

Var vill du bo i Karlskoga?

Det är nära till butiker, grönområden, fritidsaktiviteter, sjö och bad oavsett om du letar bland hus i Karlskoga eller lägenheter i Karlskoga. Du kan ha båten på ena sidan om huset och bilen på den andra. Här finns både lägenheter och hus med utsikt över sjön Möckeln. Staden satsar också stort på nya lägenheter i Karlskoga. Om du vill så hittar du arkitektritade tjänstemannabostäder från Boforstiden på Karls-Åby eller pittoreska arbetarbostäder i Rosendal. Ställ in sökradien på det boende som passar just dig.

Hyresbostäder i Karlskoga - staden i vackra Bergslagen

Staden Karlskoga älskades en gång i tiden av kung Karl IX, kungen som ansåg att området var hans hertigliga skogar, och namngav samhället därefter. Längre bak i tiden kallades Karlskoga för Bodaskogen vilket kunde härledas till Möckelns bodar som låg bredvid sjön Möckeln där fiske bedrevs. 

Eftersom det upprättades flera bruk Karlskoga med omnejd såg järnbruket Bofors dagens ljus i slutet på 1800-talet, vilket vi alla idag känner som ett stort industriföretag och vapentillverkare på export. Karlskoga är en del av anrika Bergslagen där just brytning och smältning av malmer pågått sedan medeltiden fram till mitten av förra seklet. Kommersen var så stor att man var tvungen att låta yrkesskickliga tyskar, danskar och skottar flytta dit för att hjälpa till. Bergslagen är numera ett uppskattat resmål för turister där de kan utforska naturreservat med imponerande höjdskillnader och frodiga dalgångar med ett spännande djurliv. Amboberget, Järleån och Kindla är några av exempel på trevliga utflyktsmål.

I samband med neddragningar på 1980-1990-talet minskade arbetstillfällena inom försvarsindustrin. Dock pågår fortfarande mycket aktivitet inom industrin vilket också lett till att Karlskoga är en av de städer som registrerar flest uppfinningar i Sverige per capita. 

Hyra bostad i Karlskoga

De centrala lägenheterna i Karlskoga ligger nära till både restauranger, biografer och shopping. Du tar dig smidigt till busstationen och på bara tio minuter når du badstränderna vid sjön Möckeln.

Baggängsområdet är omgiven av fin natur och möjligheter att motionera på motionsslingor, åka skidor i elljusspår och även besöka ridskola och tennishall. Ekeby kan vara ett bra alternativ för arbetspendlaren eftersom du har goda kommunikationer till Örebro och Karlstad. I höghusen har du en god utsikt över hela staden. 

Hyra studentbostad i Karlskoga

Örebro universitet har förlagt ett av sina campus här, där studenter kan läsa mediedesign och teknik. Du kan med fördel vända dig till Karlskogahem som har hyresrätter i hela Karlskoga när du söker boende.