Hyra lägenhet i Vallentuna med historien inpå knuten

Vallentuna är rik på kulturhistoria. Tusen år kan tyckas avlägset men på den här platsen kommer historien nära. Den här bygden är unik. Ingenstans i världen finns så många välbevarade runskrifter som i området kring Vallentuna. Det var på vikingatiden då marken kring Vallentunasjön beboddes av mäktiga släkter. En tid av långväga resor, storslagna maktanspråk och en tro i förändring. Sedan dess har Vallentuna vuxit fram längs Roslagsbanan som binder ihop bygden med närliggande Stockholm.

Jobba och hyra lägenhet i Vallentuna

Dagens Vallentuna är en snabbt växande kommun strategiskt belägen mitt emellan Stockholm, Uppsala och Arlanda - mitt i en av världens mest innovativa tillväxtregioner. Vallentuna har ett bra läge både för företag som vill etablera sig och för företag som vill växa. Trakten lockar både nytänkande och investeringar. Med en lägenhet i Vallentuna har du både Stockholmsregionen och Uppsala inom pendlingsavstånd. Knutpunkten Vallentuna station samlar både buss- och tågtrafiken på Roslagsbanan. Du kan ta Roslagsbanan in till Stockholm, eller buss till Upplands Väsby för vidare färd mot Uppsala och Arlanda. Föredrar du bil korsas kommunen från söder mot nordöst av E18. 

Bo i lägenhet i Vallentuna och upptäck bygden

I Uppland finns cirka 1300 runstenar och fornminnen som berättar om tiden för 1000 år sedan. Extra rikt på runstenar är Runriket som är ett område som sträcker sig runt Vallentunasjön. Området kring Vallentunasjön är världens runstenstätaste bygd med ett stort antal välbevarade runskrifter. Här kan du besöka nio platser runt sjön och se exempel på olika typer av runristninar från vikingatiden. Platserna är Jarlabankens bro, Täby kyrka, Broby bro, Fällbro, Risbyle, Gällsta, Gullbrun, Vallentuna kyrka och Arkils tingstad. Örstaristningen vid Angarnsjöängen är en av traktens största hällristningar och den ristades troligen någon gång under bronsåldern. Ristningen föreställer två skepp och två hingstar och ligger vackert på en svagt sluttande granithäll i ett välkomnande strövområde. 

Hyra bostad i trakterna kring Vallentuna

Strax utanför Vallentuna ligger Vasakullen och Lindholmens gård. Ruinen på Vasakullen är resterna av stenhuset Lindholmen som byggdes ungefär år 1450. Här bodde Sigrid Eskildotter, mormor till Gustav Eriksson Vasa i slutet av 1400-talet. Enligt tradition åkte man hem till sin egen mor när man skulle föda barn och man tror därför att Gustav Vasa är född på Lindholmens gård. En ny herrgårdsbyggnad uppfördes under 1700-talet där Lindholmens gård ligger idag. Denna vackra herrgård förbi fårhagar och lövträdsmarker är väl värt ett besök när du letar lediga lägenheter i Vallentuna och upptäcker omgivningarna.

Hyra lägenhet i Vallentuna och pendla 

Vallentunas läge är utmärkt för dig som värdesätter närheten till skog och sjö men samtidigt vill ha möjligheten att enkelt pendla till Stockholm utan byten. Ställer du in ditt sök på närheten till någon av Roslagsbanans stationer i Vallentuna så får du en bekväm och smidig resa till bland annat Stockholms Universitet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholm Östra station.

Hyra lägenhet i Vallentuna rikt på kultur

Det är lätt att hitta både lugnet och ha en aktiv fritid i Vallentuna. Vallentuna satsar stort på kultur med ett mycket fint och välbesökt kulturhus, en nyrenoverad teater och ett rikt föreningsliv. Här finns ett stort antal idrottsanläggningar för dig som vill idrotta. Friidrottsarena, motionsspår, padelhallar, fotbollsplaner, tennishall, simhall och ishall för att nämna några. Hyr du lägenhet i Vallentuna finns även välpreppade skidspår under säsong att staka fram i.

Inflyttning, fler lägenheter och bättre kollektivtrafik i Vallentuna

Stockholmsregionen växer kraftigt och behovet av bättre kollektivtrafik ökar. Roslagsbanan är stommen i Vallentunas kollektivtrafik och tågen trafikerar sträckan mellan Vallentuna och Stockholms östra station vilket tar ungefär 30 minuter. Just nu pågår utbyggnad av dubbelspår på Roslagsbanan för att tågen ska kunna gå med högre turtäthet. Med tanke på det strategiska läget som Vallentuna har jobbar kommunen hårt för att Roslagsbanan ska förlängas ända till Arlanda. En förlängning av Roslagsbanan till Arlanda skulle ge Vallentunaborna tillgång till ännu fler arbetsplatser än idag, både på hemmaplan och inom pendlingsavstånd till andra delar av Stockholmregionen och Uppsala. Kommunen jobbar även hårt för en förlängning av Roslagsbanan söderut till Odenplan och T-centralen.

Var vill du hyra bostad i Vallentuna?

De olika bostadsområdena i Vallentuna heter Byvägen, Byle, Brottby, Bällsta, Bällstaberg, Bällstalund, Dragonvreten, Ekeby, Gustavslund, Högs, Kragsta, Kragstalund, Kvarnhöjden, Lindöberg, Lingsberg, Lindholmen, Lovisedal, Molnby, Mörbygården, Norrgården, Norrort, Nyby, Olhamra, Ormsta, Ormstalund, Påtåker, Rickeby, Rosengården, Skålhamra, Snapptuna, Solgårdsgärde, Södra Haga, Södra Kragstalund, Sörgården, Tingvalla, Trädgårdsstad, Uthamra, Uthamra Strand, Vallbostrand, Vallentuna Centrum, Västanberga, Åbyholm, Åby park och Östergården. Inflyttningen till kommunen är en av de högsta i landet och efterfrågan är stor av alla typer av bostäder. Vare sig du vill hyra lägenhet i Vallentuna eller hyra en annan typ av bostad i Vallentuna så är det en god idé att först bekanta dig med de olika områdena så du kan ta ett snabbt beslut när rätt lägenhet i Vallentuna dyker upp.

Bostäder i Vallentuna - perfekt blandning av stad och land

Vallentuna är en av de tätbebyggda orterna som vuxit fram längs Roslagsbanan som förbinder Stockholm med landsbygden. Precis intill ligger välmående Täby kommun, avskild av Vallentunasjön. Vallentuna rankar högt upp på listan över kommuner att bo i, senast på 26:e plats.

I mitten på 1900-talet var staden tämligen anspråkslös men erbjöd samtidigt nödvändig samhällsservice för dess invånare. Här fanns exempelvis två tegelbruk, en liten lanthandel, en polisstation, samt en biograf. När andra världskriget bröt ut var det Vallentuna som utsågs till lämplig inackorderingsstad för Stockholms invånare. 

Kulturivrare kan be sig till Vallentuna kulturhus där du kan se gamla runristningar som vittnar om platsens betydelse för vikingar. Det går även att se fler runstenar i det så kallade Runriket, som består av flera olika platser i Vallentuna med omnejd. 

Den vackra, medeltida Vallentuna kyrka har en fasad av gråsten och uppfördes redan på 1100-talet. Ta gärna en extra titt på det pampiga altarkorset från 1760-talet. 

Hyra bostad i Vallentuna

Boende i Vallentuna centrum kan glädjas åt att ha tillgång till all möjlig samhällsservice, allt från Systembolaget till apotek. Gående och cyklister kan ta sig fram smidigt och bilburna finner gott om parkeringsplatser. Samtidigt som du har nära till stadens alla bekvämligheter har du även grönområden och badplats vid Vallentunasjön runt knuten.

Håll utkik efter nya och fräscha lägenheter då det är en hel del nyproduktionsprojekt på gång i Vallentuna, bland annat på Åby Ängar. Fördelarna med en helt ny lägenhet är att de ofta har både diskmaskin och tvättmaskin. Dessutom är de nya vitvarorna energisnåla.

Hyra rum i Vallentuna

Det finns gott om villor och radhus i Vallentuna. Det är ofta lättare att hitta ett rum med kort varsel och perfekt för dig som kanske inte tänker bo i staden permanent.