Ämne: BostadsZonens Blogg

Allt du behöver veta om montering av gipsvägg

Här finner du allt du behöver veta om uppsättning av gipsväggar.
Skrivet av vår interna copywriter. Senast uppdaterad: 12. april 2024
Skicka artikeln till en vän

Enkel guide för uppsättning av gipsvägg

Om du behöver skapa ett extra rum för uthyrning är det en bra idé att installera en gipsvägg. Det går både snabbt och är ganska billigt att sätta upp en gipsvägg.

Det är delvis på grund av att gips är ett billigt material och för att du inte behöver professionell hjälp för uppsättningen. Om du följer vår enkla guide kan du enkelt sätta upp din nya gipsvägg själv.

Om du inte är ägare till bostaden där väggen ska sättas upp bör du först undersöka och kontrollera om du får göra ändringar i hyreskontraktet.

Så här monterar du en gipsvägg

Innan du kör igång med själva monteringen av gipsväggen finns det några saker att tänka på. Beroende på skiljeväggens syfte måste du ta hänsyn till utseende, tjocklek och styrka.

Om du skulle vilja hyra ut lokalen kan det till exempel vara bra att tänka på mellanväggens tjocklek, eftersom du då kan minska potentiellt buller från en ny hyresgäst.

Uppsättning av gipsvägg steg för steg

Bygg skelettet

Efter en obligatorisk och inledande rengöring som säkerställer en jämn och ren yta ska du markera var på golvet mellanväggen ska monteras. Mot befintliga golv, väggar och tak ska man använda skumklädda stålprofiler som väggen kan monteras på.

Behöver stålprofilerna justeras i längd kan du enkelt klippa till dem med till exempel en plåtsax. När stålprofilerna eventuellt är justerade måste de fästas med skruv eller spik.

När själva stommen med stålprofiler är färdig ska man montera skelettet med gipsstolpar utan skum på baksidan av skivorna.

Isolering av gipsväggen

När du behöver isolera gipsväggen rekommenderas att använda mineralull. Det är nämligen det enklaste materialet att arbeta med när det kommer till just isolering. Tänk alltid på att använda handskar, mask och annat skydd för din hud, eftersom isoleringen mycket väl kan orsaka sveda och klåda vid kontakt.

När du ska installera själva isoleringen, kom ihåg att kapa den så att den passar mellanrummet i stolparna. Det är viktigt att isoleringen inte buktar ut och trycker på gipsen.

För kapningen bör du överväga att investera i en isoleringskniv. Det är en bra idé - för att en hobbykniv, som många annars har liggande, kommer att få svårt att göra snittet på ett snyggt sätt.

Montering av gipsskivor

Det är viktigt att ha koll på verktyg innan du börjar montera gipsskivan. En hobbykniv, penna, plugg, vattenpass och skruvmejsel är ett absolut måste.

Den första gipsskivan måste ha spackelkanten avskuren, vilket kan göras med en hobbykniv. Du kan sedan skruva in gipsskivorna i gipsstolparna, där är det viktigt att vara observerat gällande skruvavstånd. Du borde alltid att kunna hitta dem i monteringsanvisningen på gipsskivan i fråga.

Spackling av gipsvägg

Gipsskivor är ganska lätta att spackla, och därför bör denna punkt inte ge dig någon större panik eller oro. Som utgångspunkt ska gipsskivan spacklas över tre varv då själva spacklet sjunker när det stelnar.

Du kan alltid läsa monteringsanvisningen och steg-för-steg-guiden på plåten i fråga. 

Tänk på att alltid följa skruvhuvudena så att de inte sticker ut från brädan när du påbörjar fogningen.

När spacklet har torkat kan du slipa mellanväggen så att den blir slät och fast.

Sedan är väggen klar för filt och sedan målning.

Kom ihåg städningen

Att installera gipsväggar behöver nödvändigtvis inte vara en stökig process. Men om lokalen ska hyras ut till en ny hyresgäst är det givetvis viktigt att lokalen framstår som ren.