Ämne: BostadsZonens Blogg

Använd ditt sunda förnuft och undvik bedrägerier

De flesta hyresvärdar och hyresannonser är trovärdiga och äkta, men tyvärr finns det också "hyresvärdar" som inte är det. Och det är här ditt sunda förnuft bör spela in. För även om du desperat vill ha en ny bostad – det kanske till och med är akut – måste du tänka efter en extra gång när du kliver ut på den stora fastighetsmarknaden för hyresrätter. Om du inte använder ditt sunda förnuft och dessutom låter dig pressas av en ivrig hyresvärd så kan du riskera att betala för en bostad du aldrig får nycklarna till.
Skrivet av vår interna copywriter. Senast uppdaterad: 15. april 2024
Skicka artikeln till en vän

För att hjälpa ditt sunda förnuft lite på vägen så har vi samlat några punkter till dig som kan användbara när du inleder en dialog med din blivande hyresvärd.

Ta reda på vem som äger huset

Om du hyr en bostad genom en privatperson måste du be om dokumentation och bevis på att personen faktiskt äger bostaden. Det kan vara i form av räkningar eller liknande som hyresvärden har kopplat till adressen.

Undersök om bostaden finns på marknaden

Om hyresvärden har ett annat namn än det du kan hitta på upplysning.se eller likvärdig hemsida rekommenderar vi att du tar kontakt med ägarna och undersöker om fastigheten är uthyrd.

Betala inte pengar för ett hem du inte har sett

Det är viktigt att du ser fastigheten personligen innan du betalar en eventuell förutbetald hyra, deposition eller hyra.

Betala inte kontant eller till en utländsk bank

Ofta vill en falsk hyresvärd att du överför pengar (förutbetald hyra, deposition eller hyra) till ett utländskt konto (t.ex. Western Union eller PayPal) eftersom du då inte har samma möjlighet att dokumentera att du har överfört.

Begär en visning

Kräv alltid en visning av hemmet. Samtidigt kan du kontrollera att hyresvärdens namn stämmer överens med namnet på brevlådan och porttelefon.

Se till att du har ett giltigt hyresavtal

Se till att du får ett undertecknat hyresavtal av hyresvärden, så kan du läsa igenom det ordentligt innan du själv signerar och skickar tillbaka det. Precis som att du inte ska föra över några pengar till hyresvärden innan du har sett fastigheten ska du heller inte skriva på ett hyreskontrakt innan du har sett fastigheten i fråga. En falsk hyresvärd kan försöka undvika ett hyresavtal, vilket är en väsentlig säkerhet för dig som hyresgäst.

Se till att få skriftliga avtal

Utöver hyreskontraktet kan ni komma överens om småsaker längs vägen. Så länge de är muntliga blir det svårt att bevisa, om det blir aktuellt vid senare tillfälle, vad som bestämts mellan parterna. Se därför alltid till att ditt avtal bekräftas skriftligen, till exempel i form av ett mejl.

Låt inte hyresvärden pressa dig

Om hyresvärden försöker pressa dig att skriva på hyresavtalet eller t.ex. överföra en insättning omedelbart, kan det vara ett tecken på att något är fel.

Undersök om ekonomin stämmer

Kontrollera att hyran överensstämmer med de regler som gäller och inte är helt ur proportion. Alla kommuner har en hyresnämnd som kan ge dig råd om detta, där jämförelser görs med liknande boenden. Om hyran är betydligt lägre än andra bostäder i området kan det tyda på att det är en falsk hyresvärd.

Vi har nu gått igenom ett antal punkter som kan vara bra för dig att ha i åtanke och som du förhoppningsvis tar med dig vidare i ditt bostadssökande.