Borde jag skaffa brandvarnare? Svaret är ja, det borde du!
Varje år åker brandförsvaret ut till över 6 000 bostadsbränder. Brandvarnare skickar ut en hög och jublande ton om den upptäcker rök i bostaden och det är den varningen man får så att man kan rädda sig själv och andra ut ur hemmet. Brandvarnare är relativt billiga, så det kan och bör inte vara en ursäkt för att inte skaffa en. Här kommer en lista över bra brandvarnare.
I Sverige finns det, sedan 1999, krav på att brandvarnare ska installeras i alla nybyggda bostäder.
För äldre bostäder gäller ett allmänt råd från Myndigheten om samhällsskydd och beredskap om att brandvarnare ska installeras där du sover.
Skillnaden mellan brand- och brandvarnare
Det är skillnad på brand- och brandvarnare. Brandvarnaren upptäcker rök och kommer att varna dig innan du blir rökförgiftad. Brandlarm reagerar å andra sidan på värme, vilket innebär att det måste brinna innan larmet går.
Om du ska ut och köpa brandvarnare kan kort läsa här nedan om de olika typer av brandvarnare som finns på marknaden.
- Joniska brandvarnare: Med hjälp av det som kallas jonisering upptäcker brandvarnaren rökpartiklar i luften som du inte kan se med blotta ögat.
- Optiska brandvarnare: Den plockar upp de synliga rökpartiklarna, som du också kommer att kunna se själv, om du inte ligger och sover.
- Serieanslutna brandvarnare: De kopplas ihop trådlöst, vilket innebär att om en brandvarnare går igång kommer de alla att börja yla.
- Batteridrivna brandvarnare: Det är mest normalt att brandvarnare går på batterier. Det enda du ska komma ihåg är att kolla om de fungerar om du inte varit hemma en längre tid. När en brandvarnare börjar ta slut på batteri piper den med jämna mellanrum, men har du inte varit hemma kan du ha missat den och den kan ha tagit slut på batteri helt.
- 230V brandvarnare: De går på el, men har reservbatteri om strömmen är borta eller är.
Brandvarnare med Wifi: De är anslutna till internet och du får en varning om du nu t.ex. inte hemma.