Ämne: BostadsZonens Blogg

Tips och råd: flyttsläp, flyttbil eller flyttfirma?

Samt hur man bäst packar bilen eller släpet.

Den nya hyresbostaden är hittad, äntligen! Datum för inflyttning är satt och du ser förmodligen fram emot det väldigt mycket. Det finns många sätt att flytta från en adress till en annan och det finns lika många parametrar att ta hänsyn till. Vilken kvadratyta kommer du ifrån? Hur långt bort ska du flytta? Det är här frågorna kring valet av transport kommer in i bilden – och vi ska försöka hjälpa dig att besvara dem i den här artikeln. Vi hoppas att det kan hjälpa och komma till användning!
Skrivet av vår interna copywriter. . Senast uppdaterad: 12. april 2024
Skicka artikeln till en vän

Att flytta kan snabbt bli kostsamt om du inte gör din due diligence och hittar rätt lösning för just din flytt. Det enklaste kan vara att ringa någon av de stora flyttfirmorna och låta någon bära alla dina saker till flyttbilen, köra till den nya adressen och flytta in alla dina saker i ditt nya hem. Men det är också den absolut dyraste lösningen – och onödigt om det finns en bättre lösning för din flytt. Om du varken vill eller har råd att anlita en flyttfirma kan det vara lite av en djungel att hitta rätt bland alla alternativ. Men som tur är så finns det många alternativ och valmöjligheter!

Flyttsläp

Om du ska flytta direkt från mamma och pappa till ett rum eller en mindre lägenhet behöver du inte ha en stor flyttbil. Ett flyttsläp/släpvagn kan göra jobbet enkelt och smidigt för dig.

Det finns många olika typer av släp, men vi rekommenderar att du hyr ett stängt släp, som på bilden ovan. I de stängda släpvagnarna är det bättre plats för säng och staplade flyttlådor. Så var hittar du en stängd trailer för din flytt? Är du ute i god tid kan du boka dem gratis på flera ställen, om inte annat går dem att hyra från olika bensinstationer till rimliga priser.

Flyttbil

Ska du flytta in i en lägenhet eller ett mindre hus, någonstans du måste ta med sängar, soffor och andra större möbler, rekommenderar vi att du hyr en flyttbil. Och då ser du bilden nedan och tänker ”får jag köra en sådan?". Svaret är ja. Med vanligt körkort kan du köra bilar upp till 19 m3 och 3 500 kg. Det får plats en hel del grejer i en sådan bil och det finns därför ingen anledning att anlita en flyttfirma. En flyttbil kan hyras på flera ställen, vilket är ganska mycket billigare än på vanliga biluthyrningsställen.

Flyttfirma

Om du ska flytta till ett större hus och har mycket trädgårdsmöbler, cyklar, barnvagnar och mycket annat så kan den smartaste lösningen vara att anlita en flyttfirma. Om du dessutom inte ska flytta särskilt långt bort kan du också hyra en flyttbil och köra flera gånger för att spara lite pengar. Men ska du flytta långt är det förmodligen en flyttfirma som du ska förlita dig på.

En av fördelarna med att åka samtidigt som flyttfirman är att de dyker upp i stort antal och kan hjälpa till att bära de tunga sakerna. Det finns många flyttfirmor och en stor rekommendation är att ta in offerter. Det kan vara lite tidskrävande, men det är tid väl spenderat om du lyckas få till ett så billigt pris som möjligt. En annan viktig sak är att kolla upp flyttfirman på till exempel Trustpilot och se om de har bra recensioner och därmed kan ta väl hand om dina flyttsaker.

Vi har nu gått igenom de olika alternativen som finns för att transportera dina saker när du ska flytta. Det spelar ingen roll om du åker med flyttsläp, flyttbil eller flyttfirma, det kan vara avgörande att du bokar så långt i förväg som möjligt. Ha i åtanke att det kan finnas särskilda säsonger för att flytta i Sverige. Allra flest flyttningar sker i augusti månad.

Oavsett om du flyttar med hjälp av flyttsläp eller flyttbil ska det packas ordentligt. Om du flyttar med en flyttfirma har de vanligtvis väldigt bra koll på hur flyttsakerna ska packas, förvaras och transporteras.

En korrekt utförd flyttpackning skyddar dig mot trasiga föremål och mycket frustration. Det finns några verktyg som du med fördel kan hitta, låna eller köpa.

Till exempel kan en säckvagn/transportkärra rädda dig från ryggont och spara dig mycket tid. Skyddsmaterial som t.ex bubbelplast, tyg eller massiv papp skyddar dina möbler och tillhörigheter och förhindrar märken och repor. Därefter kan det vara en bra idé att köpa en flyttfilt för att täcka golvet på flyttvagnen eller flyttbilen som många gånger kan vara smutsigt.

Tips 1: Packa de tyngsta sakerna först

De tunga föremålen bör ställas in först och alltså bak i bilen eller släpet. Det gäller till exempel kyl, diskmaskin, ugn och tvättmaskin. De ska stå upprätt och placeras längs bakväggen.

Tips 2: Packa de stora möblerna

Därefter kommer alla större möbler, som soffor, sängar, bord och stolar. En säng kan med fördel placeras mot väggarna.

Tips 3: Packa möbler med lådor och dörrar åt rätt håll

Större möbler med lådor eller luckor, som en garderob eller byrå, ska också placeras upp mot väggarna med lådorna och luckorna mot väggen så att de inte öppnas under körning.

Tips 4: Packa flyttkartonger

Nu är det dags för alla flyttkartonger. Se till att de tyngsta är placerade längst ner och de lätta längst upp. Det är en fördel när man ska stapla flyttkartonger. Om de inte är det, se till att de största är längst ner för att säkerställa stabilitet.

Tips 5: Packa det sista

Äntligen kommer alla återstående grejer. Se till att packa släpet eller bilen så tätt och strukturerat som möjligt.