Ämne: BostadsZonens Blogg

Tips och råd: Så städar du din lägenhet innan flytt

Du vill helt klart ha tillbaka så mycket som möjligt av din deposition. Inga konstigheter. Det vore tråkigt om den sista städningen skulle påverka depositionen, eftersom du har tagit väl hand om lägenheten i alla år. Läs vidare för att ta reda på hur du når målet på bästa sätt.
Skrivet av vår interna copywriter . Senast uppdaterad: 22. februari 2024
Skicka artikeln till en vän

Det är ansträngande att städa en lägenhet grundligt. Det positiva är att den förhoppningsvis är tömd på möbler vilket gör arbetet lite enklare. 

Det finns nästan lika många människor som det finns sätt att städa på. Därför är inte målet att skriva exakt hur städningen ska göras utan bara bidra med ett par tips som det står dig helt fritt att följa.

Städa badrummet

Det mest besvärliga med att städa i badrummet är kalkrester. Det finns flera sätt att bli av med dem. Förutom kalkrengöring, som många menar är skadligt för miljön, finns det till exempel ättika. Det kanske låter banalt men hemma hos mig har detta ersatt kalkmedlet. 

En annan möjlighet som nästan är för bra för att vara sann – och som helt klart tar bort kalk från toaletten, kaklet och duschdraperiet, är ett litet, populärt trick som finns att läsa överallt online för alla som söker på rengöring. Du blandar medlet själv och receptet är följande:

  • 2 delar diskmedel med citrusdoft
  • 1 del ättiksyra
  • 1 sprayflaska

Börja med att skölja av kaklet ordentligt med vatten och spruta sedan medlet på ytan, gnugga därefter ordentligt med en svamp. Därefter låter du medlet verka i ungefär en halvtimme och sköljer sedan av med vatten. Tada – nu är badrummet kalkfritt!

När du har avklarat toaletten, kaklet, duschväggen i glas och speglarna är det dags för duschmunstycket och slangen. I stället för att skruva av allt kan du i stället fylla medlet i en påse och därefter trä på påsen på duschmunstycket och fästa med ett gummiband så att den sluter om ordentligt. Därefter låter du medlet verka i upp till en timme. Torka sedan bort kalket med en vatten eller en trasa.

Rengör köket

Köket är nog det rum i bostaden som tar längst tid att rengöra. Det finns nämligen många saker som antagligen är riktigt smutsiga. Härunder förklarar jag hur du kan rengöra ugn, spiskåpa, kylskåp och frys steg för steg.

Ugn

Nya ugnar har ju ett sådant smaaart självrengörande program och det är ju verkligen härligt för de som har en modern ugn. För oss andra dödliga som inte har detta kräver det en större ansträngning - men det finns ingen anledning till oro, så jobbigt är det inte.

Det du behöver är såpa eller VIM. Du tar bort alla plattor, galler och ugnsattiraljer och applicerar såpa i hela ugnen. Om även plattorna och gallren är smutsiga kan du ge dem samma behandling, men packa gärna in dem i plastfolie.

Spisfläkt

Om du inte har rengjort din spisfläkt regelbundet är den antagligen ganska ofräsch....så är det bara - och nu är det rengöring som gäller. Ta bort filtret och lägg det i en balja med hett vatten och diskmedel. Blötlägg filtret i mellan en halvtimme till en timme och skrubba sedan det ordentligt med en svamp. När filtret torkat kan du sätta tillbaka det igen. Medan filtret ligger i baljan kan du rengöra spisfläkten med diskmedel.

Kylskåp och frys

Först behöver du stänga av kylskåpet och frysen. Det finns oftast en stickkontakt men det är också viktigt att slå av huvudströmbrytaren. Ta ut alla varor från kylskåpet och frysen. Tvätta av alla hyllplan med vatten och diskmedel och torka torrt. Det är inte speciellt svårt och det är inte heller rengöringen av kylskåp och frys heller. Du tvättar även kylskåpet med såpa eller diskmedel men innan du gör samma sak med frysen ska den frostas av. Eftersom isen smälter är det viktigt att lägga handdukar längst ner vid frysen dit allt vatten kan rinna.

Tänk på att låta dörrarna till kyl och frys stå öppna efter att du rengjort dem, annars kommer de börja lukta.

Vattenkranen

Här gör du precis som vi gjorde med kranen på badrummet. 

När det gäller golvet kan du kolla närmre på våra punkter “Rengör rum, vardagsrum och sovrum” nedan.

Rengör rum, vardagsrum och sovrum

Dessa rum står nu tomma och är därför mycket enklare att komma åt eftersom det inte längre står soffor, bord och sängar här. Det finns fortfarande ett par saker som folk ofta glömmer när de flyttar och det kan kosta en del av depositionen.

Väggar, lister och karmar

Det kan nog komma som en överraskning hur smutsig väggen är där soffan har stått. Därför är det viktigt att väggar, lister och karmar rengörs med vanligt rengöringsmedel och varmt vatten.

Golv

Det är viktigt att inte rengöra alla golv på samma sätt eftersom det finns många olika golv, som kräver olika sorters rengöring. Vi guidar dig kring de vanligaste golven. Först och främst behöver du dammsuga eftersom du annars kan repa golvet medan du svabbar det.

  • Laminatgolv

Den här typen av golv är enkelt avklarat eftersom de bara ska rengöras med vanligt rengöringsmedel och varmt vatten.

  • Linoleumgolv

Linoleum är också enkla golv att tvätta. De tål inte rengöringsmedel med ett PH-värde på över 9, så du måste komma ihåg att kolla på flaskans innehållsförteckning. Om PH-värdet är högre kan du tvätta golvet med vanlig såpa.

  • Oljebehandlade trägolv

Dessa ska rengöras med specialsåpa. Typen av golv är också avgörande, så gör gärna en snabb sökning på nätet. Trip Trap Woodcare är mitt bästa tips.

  • Obehandlade trägolv

Precis som med de oljebehandlade trägolven så kräver obehandlade trägolv specialsåpa. Jag har själv dessa golv i min bostad och där använder jag Trip Trap Woodcare. Den finns i olika nyanser, så skaffa därför den produkt som passar just ditt golv.

TIPS: Om ditt trägolv har fått en repa eller ett jack kan du prova att ta en liten bit våt bomull och föra in den i springan eller hacket. Låt vattnet torka och då ska träet ha sugit åt sig vätskan och därmed ha svällt.

Fönster

Glöm inte att putsa dem utvändigt och invändigt, samt mellan glasen, om det behövs. Använd vanlig fönsterputs eller diskmedel, en bra skrapa och flera rena trasor.

Vindsförråd/källarförråd

Dessa behöver inte städas men ta gärna bort spindelväv och döda spindlar.


Det var allt för denna gång! Jag hoppas att du får en skinande ren bostad så att du får tillbaka hela depositionen.