Ämne: BostadsZonens Blogg

Så skriver du en perfekt bostadsansökan

Varför är det viktigt att skriva en bra bostadsansökan? De flesta hyresvärdar skulle säga att det är mycket viktigt – ja, faktiskt avgörande. Det spelar ingen roll om hyresvärden får 100 eller 4 intresseanmälningar. Det viktigaste är nämligen att hitta en perfekt hyresgäst. Därför är det A&O att du som bostadssökande inte bara skriver en bra ansökan, utan en perfekt! Den bör vara kort, koncis och svara på varför du ska bli nästa hyresgäst.
Skrivet av vår interna copywriter . Senast uppdaterad: 1. mars 2024
Skicka artikeln till en vän

I den här artikeln kommer vi guida dig steg för steg hur du som bostadssökande kan gå tillväga när du ska skicka in din ansökan. Det kommer underlätta både för dig och uthyraren. Hyresvärden uppskattar framförallt att kunna spara tid. Det är också viktigt att du lycka förmedla den viktigaste informationen om dig och varför du och lägenheten är en perfekt matchning.

Om du skriver till en hyresvärd via Hyrebostads.se meddelandesystem har hyresvärden möjlighet att besöka din profil. Det gör personen sannolikt för att något med din ansökan har väckt hens intresse. På profilen kan du alltså med fördel berätta mer om dig själv och på så sätt ge uthyraren en ännu bättre uppfattning om vem deras potentiella hyresgäst är.

Hyresvärdar letar efter är en hyresgäst som ger så lite besvär som möjligt. Det kan säkert låta lite hårt, men för en hyresvärd är det viktigt att veta att hen inte står inför situationen att behöva hitta en ny hyresgäst om ett halvår eller ett år. Hyresvärden vill också försäkra sig om att den potentiella hyresgästen inte kommer få klagomål från grannarna eller inte kan betala sin hyra i tid. Därför är det en god idé att skriva i din ansökan att du letar efter ett hem för de kommande åren, respekterar dina grannar, har en ordnad ekonomi och betalar hyran i tid.

Medan du letar bostad kommer du säkert stöta på flera olika hyresvärdar, både privatpersoner och vanliga hyresvärdar, och det är av relevans hur innehållet riktas till dessa. Om du kontaktar en vanlig hyresvärd är det viktigt att din ansökan är kort och koncis eftersom de inte har så mycket tid att läsa igenom alla intresseanmälningar. Ansökan till en privatperson bör helst vara lite längre. Det beror ofta på att den som hyr ut sin egen lägenhet eller rum är något mer fokuserad på vem de faktiskt kommer få in i lägenheten.

Här nedan beskriver vi några viktiga steg som gör att du har mer kött på benen för att skriva den perfekta bostadsansökningen.

Steg 1: Behandla din bostadsansökan som en jobbansökan

Precis som när du söker jobb så räcker det inte med att skriva två meningar och förvänta dig att du blir en given jobbkandidat. Formuleringar som “jag är intresserad av lägenheten” eller “när kan jag se lägenheten” håller inte i rätten och gör att hyresvärden inte tar dig seriöst. Du behöver i stället skriva en motiverad ansökan. Berätta om dig själv eller om du är mer än en. Nämn saker som är relevanta för uthyraren och ger ett intryck av att du är en bra och seriös hyresgäst. Det kan till exempel röra jobb, civil status, husdjur eller rökning. Tänk på att hyresvärden vill få ett intryck av dig eftersom personen aldrig har mött dig. Det är svårt att få en bild via en text, och därför bör du försöka lite extra.

Steg 2: Intyga din betalningsförmåga och ge eventuella referenser

Vi har tidigare nämnt att de viktigaste faktorerna för hyresvärden är att du kan betala hyran i tid. Försök att vara proaktiv och skicka med intyg som visar på din betalningsförmåga. Det skapar en trygghet för hyresvärden eftersom hen kan se att du kan betala för dig men också att du har koll på läget.

Om du har varit hyresgäst tidigare och antingen har fått eller kan skaffa ett intyg är detta ett stort plus i hyresgästens bok. Personen kan därmed vara säker på att du tidigare varit en bra hyresgäst och säkerligen kommer fortsätta vara detta.

Steg 3: Undvik klyschor

“Om du väljer mig kommer du få en lugn, ansvarsfull och mogen person” - du hör ju hur det låter. Sådana formuleringar kan snabbt ge ett opersonligt intryck och dessutom något alla kan skriva. Skriv i stället om situationer när du faktiskt visat på dessa egenskaper. Det kan till exempel vara att du faktiskt stannade i din lägenhet i en längre tid än du hade tänkt för att du ville hjälpa hyresvärden så att den inte skulle stå utan hyresgäst. Skriv något som gör att hyresvärden kommer ihåg dig efter att läst 47 andra bostadsansökningar.

Steg 5: Slösa inte tid på bostäder som inte uppfyller dina kriterier

Innan du startar med att skriva din bostadsansökan är det viktigt att läsa igenom uthyrarens annons ordentligt. Du slösar nämligen din egen och hyresvärdens tid om du skriver att du har världens roligaste pungråtta när det står i annonsen att husdjur är förbjudna. Om detta är fallet och du gärna vill ha med dig ditt husdjur är det ingen god idé att kontakta hyresvärden. Om du har gjort en budget i förväg och gränsen går vid 6750,- är det ingen mening med att skriva till en hyresvärd som hyr ut en bostad för 7500,-. Hyresvärden ändrar antagligen inte sin åsikt när det gäller husdjur eller hyreskostnad. Därför är det viktigt att hyresvärdens kriterier stämmer överens med dina innan du skriver till hen – annars kommer du utan tvekan att bli bortselekterad.

Steg 6: Ansök alltid i eget namn

Vi ser ofta att föräldrar skickar ansökningar på uppdrag av sina barn. Gör inte det! Det verkar inte speciellt seriöst och ger intrycket av att den som ska hyra bostaden inte är särskilt ansvarsfull. Av erfarenhet vet vi att dessa ansökningar blir bortsorterade mycket snabbt av hyresvärdarna.