Studentbostäder Umeå - välkommen till en härlig studenttid

Om du har kommit in på drömutbildningen och vill bo i Umeå en längre tid är det dags att börja leta bland Umeås studentbostäder. Umeå är verkligen en studentvänlig stad och förutom att det händer mycket på campus och nationerna är Umeå en dynamisk småstad med närhet till naturen. 

En fördel med att läsa på Umeå universitet är att det finns mycket att göra som student. Den första tiden brukar vara hektisk när du ska börja gå på föreläsningar och bekanta dig med alla kurskamrater. Det går också åt tid till att orientera sig och leta upp kurslitteratur som ofta går att få tag på något billigare om det säljs begagnat. Det ingår också en hel del fester och sittningar och en inspark för nya studenter så att de ska lära känna nya vänner och kickstarta sin studietid. Detta är så klart helt frivilligt att delta i.

Om du behöver hjälp och rådgivning kring dina studier kan du vända dig till en av kårerna, det finns sammanlagt tre stycken. Ett annat sätt att lära känna nya människor är att engagera sig i studentföreningar eller jobba extra på nation. Om du gillar kultur och kreativitet är Umeå verkligen staden för dig eftersom det finns många olika museer, musikfestivaler och ett operahus här. Det är verkligen grädden på moset om du satsar på ett bo i en av alla studentbostäder i Umeå.

Vad finns det för studentbostäder vid Umeå universitet?

Om du väljer att leta efter en studentbostad i Umeå kan det vara bra att veta att det finns två typer av boende. Den ena typen av boende för studenter är att bo på korridor vilket är praktiskt då du får chansen att lära känna andra studenter. Det kommer att bredda ditt nätverk så att du inte bara lär känna folk på din kurs utan också studenter som läser andra kurser än du själv. Några av dem kan till och med bli träningskompisar eller pluggkompisar.

Ett annat tips, som ockå kommer att spara pengar, är att bilda ett matlag där ni kan turas om att laga mat till varandra. Dessa tillagade rätter kan även tas med som en matlåda dagen efter. Ett storkok är helt enkelt mycket billigare än att handla färdigrätter i tid och otid och spontanthandla dyra varor när du är vrålhungrig.

Förutom att bo på korridor kan du också hyra en vanlig studentlägenhet i Umeå som fungerar i stort sett som en vanlig lägenhet, förutom att de är något billigare och oftast inte lika exklusiva. De flesta studentlägenheter är ettor med ett mindre pentry samt dusch och toalett. Ibland ligger flera studentlägenheter i samma byggnad vilket gör att du omges med likasinnade. Vi får hoppas att det inte blir några vilda fester när du tentapluggar.

Om du ska lyckas hitta ett bra boende är det viktigt att vara flexibel och inte låsa sig för mycket vid endast en lösning. En del studenter hittar inte att boende under de första veckorna och får då bo på vandrarhem eller sova på någons soffa. Det positiva med denna tillfälliga lösning är att det är enklare att leta boende på plats. Akutrumsförmedlingen i Umeå är till för de som inte lyckats hittat ett boende innan terminsstart och nu akut behöver någonstans att bo.

Bostad Umeå student

När du får tag på en studentbostad i Umeå är det dags att börja inreda boendet så att du får ett trevligt litet krypin att trivas i. Först och främst behöver du en riktigt bra pluggplats. En bra laptop är aldrig fel eftersom du kan ta med den till föreläsningen eller sitta på ett kafé när du vill plugga ostört. Däremot vill vi gärna tipsa om att ha en större skärm hemma på skrivbordet som du kan koppla till laptopen. Det är bättre för ögonen att ha en rejäl skärm och även för hållningen eftersom det inte är bra för nacken att titta nedåt på skärmen hela tiden.

Om du vill köpa billiga möbler är IKEA eller Rusta i Umeå ett bra val. Här kan du köpa allt från ramar och plädar till krukor och hyllor. Det är smart att satsa på bra förvaring så att du alltid vet var du har dina saker. Ett annat bra budgettips är att handla på Myrorna eller Red Cross i Umeå. Begagnade möbler får ett nytt hem och du kan inreda utan att det behöver kosta skjortan. Dessutom bidrar du till den cirkulära ekonomin. Ibland hyrs dessutom rummet ut möblerat och då kan du till exempel satsa på en mysig matta och några sittpuffar som dina gäster kan sitta på. Sängen kan också förvandlas till en sittmöbel med ett överkast och några kuddar.