Lediga lägenheter i Karlskrona i Sveriges sydligaste skärgård

Funderar du på att hyra lägenhet och kasta ankar i Karlskrona så är det precis vad Karl XI beslöt sig för när han 1680 anlade landets nya marinbas just här. Karlskrona låg strategiskt och fördelaktigt till med förbindelser mot fastlandet och en inramande arkipelag på havssidan. Att Sverige ville förlägga sin örlogsflotta just här berodde således på det geografiska läget nära Danmark och den europeiska kontinenten något som du kan använda dig av än idag när hyr lägenhet i Karlskrona. Eller vad sägs om att kunna hoppa på en färja och vakna i Polen?

Hyra lägenhet i världsarvsstaden Karlskrona

Mer än 340 år senare ligger marinbasen fortfarande kvar och märks främst i Karlskronas centrala delar. Stadsbilden följer dåtidens ideal för hur Europas stormaktsstäder skulle se ut med en stor öppen piazza där kyrka, rådhus och statsförvaltning är belägna i torgets ytterkanter. Att hyra lägenhet i Karlskrona innebär att du var du än går än idag får njuta av ståtliga kyrkor, pampiga torg, paradgator och försvarsverk. Den väl bevarade arkitekturen och stadsplanen imponerade även på Unesco som gav staden världsarvsstatus 1998.

Lägenhet i Karlskrona med förbindelse till kontinenten

Hyr du lägenhet i Karlskrona är det förutom färjeförbindelsen Karlskrona-Gdynia i Polen smidigt att resa långväga då du från centralstationen enkelt når Köpenhamn, Malmö och Ronneby Flygplats. Färdas du med bil går E22 tvärsigenom Skåne och Blekinge och med tåg trafikeras Blekinge kustbana av Öresundståg som tar dig till bland annat Kristianstad, Hässleholm, Malmö och Helsingborg.

Jobba eller plugga med hyresrätt i Karlskrona

Karlskrona erbjuder många typer av utbildningar. Här kan du studera på högskola, gå en Yrkeshögskoleutbildning, yrkesutbildning eller folkhögskoleutbildning. På Campus Karlskrona hittar du utbildningar inom teknik, IT, fysisk planering, industriell ekonomi, strategisk hållbar utveckling samt hälsa och vård. Pluggar du här kan du till och med ta ett dopp mellan föreläsningarna då badbryggan bara ligger 50 meter bort. Karlskronas rika näringsliv frodas i de unika och historiska miljöerna och bland arbetsgivarna i staden hittar du bland annat Försvarsmakten, NKT HV Cables AB, Saab Kockums AB och Flextronics International Sweden AB.

Hyra lägenhet i Karlskrona i staden byggd på 33 öar

Det var 1680 i spåren av Sveriges erövring av Skåne, Blekinge och Halland som kung Karl XI flyttade svenska flottans huvud­station och huvud­varv från Stockholm till Trossö i östra Blekinge. Krigs­fartygen behövde en mer central placering i det svenska stor­makts­väldet och rörelse­frihet året runt, något Stockholm inte erbjöd då skär­gårds­fjärdarna frös om vintrarna. Den nya örlogs­staden fick namnet Carls Crona och är än idag beläget på ett antal öar. Dess unika läge gör att du med en hyresrätt i Karlskrona har havet och skärgårdskänslan ständigt närvarande och bor du bland bostäder i centrala Karlskrona bor du på en ö, 6 km från fastlandet.

Havsnära bostäder i Karlskrona 

Från stadskärnan har du bara några minuters promenad till bryggkanten och var du än hyr lägenhet i Karlskrona finns det gott motionsslingor som slingrar sig genom vackra skogspartier ut till havet och utmed stranden. Här kan du ta en tur ut i skärgården på en av skärgårdsbåtarna, testa kajak, långfärdsskridskor, isjaktsegling, vandring eller varför inte dykning. 

Att göra på fritiden i Karlskrona

Bäst upplever du öarnas alla smultronställen på cykel eller till fots. Ta med cykeln på skärgårdsbåten eller cykla ut till de stora öarna Hasslö, Tjurkö, Sturkö och Senoren som samtliga har broförbindelse med fastlandet. På sommaren kan du åka på upptäcktsfärd med Hop-on Hop-off båtarna som erbjuder 14 möjliga bryggstop bland öarna runt Trossö, vandra i något av de 25 naturreservaten eller besöka någon av alla gårdsbutiker i omgivningarna och njuta av lokala delikatesser.

Torghandel med långa traditioner

Letar du lediga lägenheter i Karlskrona så kommer inget att saknas dig i shoppingväg. Här finns gallerior, designbutiker, delikatessbutiker, konstgallerier och torghandel. Många butiker finns samlade längs och omkring de båda gågatorna Ronnebygatan och Borgmästargatan. I Karlskrona finns det över 200 butiker med allt från kända varumärken och kedjor till unika, lokala butiker med handplockat utbud. Har du bostad i Karlskrona så missa inte torghandeln som blomstrar på Stortorget mitt i centrum främst på onsdagar, fredagar och lördagar. Torghandeln har långa traditioner i Karlskrona och är här ett populärt och uppskattat sätt att inhandla bland annat närproducerade blommor, bär, ägg, frukt och grönsaker.

Tips för att hitta lediga lägenheter i ett eftertraktat Karlskrona 

Priserna i Karlskrona speglar stadens attraktionsvärde då här finns ett brett utbud av jobb, utbildningsmöjligheter och kommunikationer. Det har byggts många nya bostäder i Karlskrona där merparten av bostäderna varit lägenheter men det matchar ändå inte efterfrågan så du kan räkna med att det kan ta lite tid att hitta en lägenhet att hyra i Karlskrona. Ett tips är att vidga ditt sök i både område och bostadsstorlek så är sannolikheten större att du hittar ett boende som passar dig.

Hyresbostäder i Sol, vind och vatten i Karlskrona

De salta vindarna blåser i Karlskrona, hamnstaden som kan stoltsera med en vacker skärgård. Bege dig till Blekinge för att upptäckt örlogsstaden vid vattnet. Stadens äldre arkitektur har även gett den en plats på UNESCO:s världsarvslista.

Flottan etablerades här för att skydda Sverige mot danskarnas invasion. Eftersom hamnen inte fryser under vinterhalvåret ansågs detta också vara en stor fördel. Stadens arkitektur främjades med tanken på Karlskrona skulle vara ett viktigt stormaktscentra. När militären lämnade staden i samband med att Sveriges inflytande minskade ledde detta till att Karlskrona stagnerade. Arbetstillfällen skapades senare tack vare Karlskronavarvet som tillverkade och exporterade båtar. Det producerades också öl, tobak, lampor och hattar vid denna tid.

Du kan enkelt ta dig ut ur Karlskrona med skärgårdsbåtar. Färjelinjen Stena Line erbjuder båtresor till Polen. Om du anländer med bil är det med stor sannolikhet via E22:an. 

Hyra bostad i Karlskrona

Centralt boende finner du i Trossö och på holmarna runt omkring som till exempel Dragsö, Saltö och Björkholmen. Stortorget ligger mitt i centrum och inte långt därifrån Sveriges största träkyrka Amiralitetskyrkan. Möjligheterna att hyra i förstahand, andrahand eller endast ett rum är många i Backabo. Här är nämligen bebyggelsen varierande i form av både villor, radhus och lägenheter.

Den välbevarade stadsdelen Björkholmen var hemvist för varsvarbetarna en gång i tiden. Husen är välbevarade eftersom de konstruerats av ektimmer. Om du väljer att bosätta dig i bostadsområdet Annebo har du länssjukhuset nära inpå. 

Hyra studentbostad i Karlskrona

Blekinge tekniska högskola är det största dragplåstret för studenter och har gjort att IT- och telekomsektorn har ökat. Som student kan du bo sjönära i bostäder som erbjuds av Karlshamnsbostäder. Därifrån har du 3 kilometer in till högskolan. Något kösystem finns inte hos Karlskronahem, så det gäller att vara snabb på bollen. Högskolan räknar med att de flesta studenter hittar ett tillfälligt boende under sin första termin och ett mer permanent på sikt.