Kristianstad - den danska kungens ögonsten

Kristianstad grundades av den danska kungen Kristian IV som även passade på att använda sitt namn för att namnge staden. För att skydda sig mot svenskarna fick Kristianstad ordentliga vallar, vallgravar och bastioner vilket har gett staden en unik prägel. Vid freden i Roskilde blev Kristianstad åter svenskt. Skåne län var tidigare uppdelat i Malmöhus län och Kristianstad län vilket innebär att Kristianstad var en viktig residensstad. Innan hovrätten flyttades till Malmö på 1900-talet var Kristianstad en mycket framstående och förnäm stad dit adeln flyttade under vintrarna för att undkomma sina kyliga gods på landsbygden. 

Livsmedelsindustrin spelar en viktig roll i Kristianstad och anställer många människor, Swedish Meats har ett stort slakteri här och även Skånemejerier, Sydöstbagerierna, Campbell och Culinar verkar i staden. Dessutom exporter Kristianstad curry till Indien, vilket är en bedrift i sig. De allra flesta har säkert stött på Bullens pilsnerkorv, drycken Mer eller Mor Annas gurkor. Alla med sitt ursprung i Kristianstad. 

Om du inte arbetar med mat är chansen stor att du är anställd inom den offentliga sektorn. Bland annat verkar Totalförsvarets rekryteringsmyndighet här.

Hyra bostad i Kristianstad

På grund av de många boulevarderna i Kristianstad har staden ibland kallats Lilla Paris. Den pittoreska stadskärnan rymmer bland annat Heliga Trefaldighets kyrka, caféer, restauranger och butiker. De många stenbyggnaderna som Stora Kronohuset, Frimurarehuset och Söderportskolan bidrar också till den charmiga stämningen. Du kan med fördel hyra bostad i de centrala delarna och njuta av närheten till förströelse och ett myllrande gatuliv. 

Om du vill bo nära både högskolan och shoppingmöjligheter samtidigt som du kan njuta av lugn och grönområden kan området Gamlegården vara något för dig. Österäng profilerar sig som bilfritt och har bra bussförbindelser in till centrum.

Hyra studentbostad i Kristianstad

I Kristianstad finns det studentlägenheter som både är möjliga att få tillgång till utan att betala orimliga priser. De flesta lägenheter finner du i närheten av högskolan. Ett tips är att ställa dig i kö så fort du får antagningsbeskedet i din hand.