Nyköping - destination mot Europa

Praktiskt beläget vid den sörmländska kusten med pendlingsavstånd till Stockholm och Norrköping ligger Nyköping. Staden har historiska anor med två äldre vackra kyrkor från 1200-talet i centrum. Historiska spår finns även i form av krukskärvor som lämnats kvar av de gropkeramiker som bodde här för 5 000 år sedan.

På grund av att Nyköping låg beläget vid både Nyköpingsån, Kilaån och Svartån, blev staden en viktig nod för handel och export under medeltiden. Historieintresserade känner säkert till Nyköpings gästabud där dramat kring fängslandet av hertigarna Erik och Valdemar Magnusson utspelades. När Hertig Karl styrde under 1500-talet lät han flera industrier inom vapen, mässing och glas växa fram, samtidigt som han byggde ett skeppsvarv. Industrierna levde kvar och många arbetare under 1900-talet hittade bland annat sysselsättning på Skandinaviska Glödlampsfabriken.

Förutom vägnätet och Nyköpingsbanan finns det också en välfrekventerad flygplats i Nyköping. Skavsta Flygplats tillhör Stockholms stad på samma sätt som Arlanda och Bromma. Framförallt kan du flyga med Ryanair från Skavsta.

Hyra bostad i Nyköping

Om du vill bo centralt bör du satsa på boende i stadsdelen Väster. Du har nära till shoppingstråket Storgatan där det ligger både hotell, restauranger och barer. Du finner vackra sekelskifteshus i stadsdelen Öster, ett område som får sin charm av Nyköpingsån som rinner förbi det pampiga Sparbankshuset. Du kan också beskåda det arkitektritade Villa Sturegården i området. 

Stadsdelen Stenbro ligger förvisso en bit ut från centrum men är samtidigt nära till E4:an vilket är optimalt för arbetspendlaren som tar sig fram bilvägen. Ljungs Hage ligger i området och erbjuder gott om shoppingmöjligheter - allt från Jysk, CityGross till Rusta.

Hyra rum i Nyköping

I Isaksdal kan du med fördel leta rum då det finns både villor och hyresrätter. Likadant erbjuder också Stenkulla ett varierande utbud av olika boendeformer. Det ligger beläget två kilometer från centrum och är ett lite lugnare område.