Studentbostäder Västerås - ett måste om du vill plugga på plats

Är det dags att ta klivet in i studentillvaron? Om du vill ha en studentlägenhet i Västerås är det nu du ska börja leta. Det går rätt snabbt från det att du fått det positiva antagningsbeskedet fram till du ska vara på plats i Västerås. Men med lite tur och skicklighet ska du nog kunna hitta något bland alla studentbostäder i Västerås. Det finns oftast två typer av studentboenden. Antingen kan du bo i en egen lägenhet där det finns toalett och pentry, eller så finns det möjlighet att bo på korridor. Det innebär att du visserligen har ett rum att stänga och låsa om, men att du delar köket med andra studenter. För många innebär det här en utmärkt möjlighet att vara en del av gemenskapen och lära känna andra när man är ny i en stad. Det beror sig så klart på var du hamnar. En del gillar inte alls att behöva dela utrymmet med andra och känner att vissa kanske lånar lite väl friskt av ens matvaror.

Studentlivet kommer utan tvekan att bli spännande och utvecklande. I Västerås ligger Mälardalens universitet som har flera olika, spännande utbildningar. Alla vet hur svårt det kan vara att hitta boende om man är nyinflyttad student och det gör att många tycker det är en stor fördel att kommunen erbjuder bostadsgaranti för många nationella studenter. 

Västerås är en gemytlig och trevlig stad med anor, där katedralen och arkitekturen centralt påminner om historiens vingslag. Allra trevligast är det att strosa till Botaniska trädgården eller längs Svartån. Många tycker också om att blicka ut över Mälaren och ta färjan ut till en av alla små öar som erbjuder trevliga badplatser sommartid. Tips på aktiviteter på vattnet är att paddla kanot eller glida runt på en SUP. Detta är ett alternativ som ger dig en god utsikt över vattnet eftersom du står upprätt medan du paddlar.

Tips för de som bor i studentbostad i Västerås

Som boende i studentbostad i Västerås har man ofta ont om pengar och därför är det en stor fördel att du kan få studentrabatt på flera ställen runt om i Västerås om du kan uppvisa ett Mecenatkort. Några exempel på ställen som har rabatt är ICA, Wayne’s Coffee och Specsavers. Det är positivt med rabatter på just dessa ställen eftersom det är dyrt att handla mat, och dessutom går det åt mycket pengar till fika när du ska träffa kursare och plugga tillsammans. Glasögon är dessutom för många en stor men absolut nödvändig utgift.

Som student är det viktigt att hålla nere på utgifterna och det kan du bland annat göra genom att ta med en matlåda till campus. Perfekt matlådemat är exempelvis lasagne, en kikärtsgryta eller pytt-i-panna på gårdagens rester. Handla alltid kött och proteinkälla när det är extrapriser och komponera måltiden utefter dem. Du kan också köpa en termos och koka kaffet hemma för att ta med det till föreläsningen. Det är också smart att köpa begagnad kurslitteratur, och bland annat på nätet finns det flera andrahandsbokhandlar som säljer äldre böcker. Både fack- och skönlitteratur. Penna, block och annat material går oftast att köpa online till bra kampanjpriser och det samma gäller även för dator och mobil. Mobilen är inte nödvändig att köpa splitterny, det brukar finnas fina modeller även på andrahandsmarknaden.

I de flesta studentlägenheter ingår värme och vatten, men det kan ändå vara värt att spara på elen eftersom den går på en separat räkning. Därför gäller det till exempel att släcka lampan om du lämnar rummet eller inte låta datorer och annan elektronik stå på stand-by. I stället för att tända flera små lampor kanske du kan köpa fina värmeljushållare och placera ut för att skapa en mysig stämning.

Lägg tiden på jobb och aktiviteter

Om du vill börja leta efter nytt arbete i samband med examen eller ha extra fickpengar under studietiden kan Studentconsulting i Västerås hjälpa dig med att hitta ett jobb som passar. Det finns en del större arbetsplatser i Västerås som exempelvi Northvolt och dessutom har du Stockholm runt knuten där utbudet är enormt oavsett om du vill arbeta inom IT, finans eller media.

Om du bor i en av alla studentbostäder i Västerås och tycker om att träna och hålla igång kan du med fördel besöka en av alla gym som finns i Västerås. First Class, Nordic Wellness och Friskis & Svettis är några exempel på trevliga gym att testa. Ibland erbjuder dessa gym studentrabatt och dessutom kan du få betala en lägre medlemsavgift om du endast betalar för tillgång till träningsmaskinerna. Annars kan det definitivt vara värt att betala även för gruppträningen eftersom det brukar vara fart och fläkt på dessa. Det ger dig en möjlighet att testa vilken typ av träningsform som du gillar bäst. Kanske HIIT, dans eller box?