Lediga lägenheter i Västerås 

Vill du hyra lägenhet i Västerås? Det är kanske dags att se sig om efter ett nytt boende efter att ha bott lite för litet ett tag, eller så kanske du känner att det är dags att byta stad. De som väljer att bosätta sig i Västerås drar fördelar av den mindre staden med tillgång till restauranger och butiker centralt, samtidigt som Stockholm ligger på bekvämt avstånd. Eftersom det finns arbetstillfällen här på Bombardier och CE Power Sweden, samt Northvolt, i kombination med alla arbetstillfällen i huvudstaden, är Västerås ett uppskattat samhälle bland många. På grund av läget är inte heller bostadspriserna lika höga som i Stockholm.

Centrala Västerås är en stad med anor och här ligger en vacker katedral och den gemytliga Svartån som rinner genom landskapet. Du har också närhet till sjön Mälaren som kantas av badplatser och även bjuder på många aktiviteter att testa på vattnet, exempelvis kanot eller SUP. Det ligger också flera trevliga öar utanför kusten som går att åka till med färja. En av dessa är Östra Holmen där många gillar att ta ett dopp, inte minst barnfamiljer.

Vill du ha en hyreslägenhet i Västerås?

Om du vill få tag på en av alla lediga lägenheter i Västerås gäller det att ligga på och systematiskt leta igenom utbudet på BostadsZonen. Det är inte säkert att du kan hitta exakt du letar efter, så därför är det bra att göra en lista på dina absoluta krav, och faktorer som går att kompromissa. Om du exempelvis vill bo centralt är det inte säkert att du får tag på en två och om du vill ha en lägre hyra kanske du får nöja dig med att bo i utkanten av Västerås. Det behöver inte heller vara något negativt, det är oftast lättare att ta sig ut till ringvägen och vidare till andra städer och dessutom slipper du biltrafik och besökare som annars kan störa i de centrala delarna av en stad.

Fördelen med att väl ha fått tag på ett hyreskontrakt är att du har ett annat förhandlingsläge. Det kan vara att någon vill byta lägenhet i Västerås, och om de i så fall vill bo i en mindre lägenhet kanske de byter sin fyra med din tvåa. Det kan också bli precis tvärtom. Livet förändras och i takt med det får vi också nya krav på boendet.

Var finns det då trevliga lägenheter i Västerås att hyra? Mitt i city ligger många fina lägenheter i sekelskiftesstil som är charmiga och välkomnande. Ett av dessa områden heter Kyrkbacken. I närheten av Stadsbiblioteket och Rudbeckianska skolan ligger Botaniska trädgården som är en utmärkt plats att strosa runt i. 

Värt att veta när du hyr lägenhet i Västerås

När du väl sett en annons med lägenhet uthyres Västerås är det A&O att du ber om att få komma på visning innan du slutligen skriver på kontraktet och betalar deposition. Det har nämligen hänt att folk har betalat till hyresvärden och sedan har det visat sig att lägenheten var fejk som en del av ett mer omfattande bedrägeri. Själva depositionen är annars ett skydd för hyresvärden så att hen inte ska behöva betala för skador och slitage som hyresgästen har orsakat under sin tid i lägenheten. Se till att läsa igenom kontraktet noga innan du skriver på så att det inte sker några missförstånd. 

Det är vanligt att man hyr ut en viss begränsad tid eller tillsvidare, med ett par månader uppsägningstid. Kontraktet skrivs för att skydda båda parterna. En del väljer till exempel att provbo med sin sambo eller flytta utomlands under en period. Då är det praktiskt att kunna hyra sitt boende i andrahand. I kontraktet specificeras också om lägenheten hyrs ut med möblemang eller inte. Detta sker nästan bara när det handlar om en andrahandslägenhet. I ett tillsvidarekontrakt ingår bara de fasta inventarierna som platsbyggda garderober och vitvaror.

I Sverige är besittningsrätten mycket hög när man väl fått tag på ett förstahandskontrakt vilket innebär att det ska mycket till om du ska kunna vräkas. Då ska du ha fått flera varningar och varit sen med hyran upprepade gånger. Om det uppstår tvister finns Hyresgästföreningen till hands för att hjälpa sina medlemmar. Men det gäller att följa olika regler och föreskrifter som hyresgäst. Det kan till exempel handla om att du inte får röka på balkongen eller inte ha stökiga fester efter 22. Reglerna är så klart olika beroende på var i Västerås du hyr lägenhet.