Lediga lägenheter i Skövde med Nordens största guldskatt

På historiska muséet i Stockholm kan du se Timboholmsskatten. Det är en riktig guldskatt med två guldtackor och 16 ringar i 24 karat guld som sammanlagt väger 7kg. Timboholmsskatten hittades strax utanför Skövde 1904 och är Nordens största bevarade skatt. Man tror att den är från ca 400-500-talet. Om du har bostad i Skövde så gör ett besök på Skövde Stadsmuseum där du kan beskåda en kopia av skatten. 

Skövdes uppgång och fall

Skövde upplevde sin storhetstid på Medeltiden framförallt som ett resmål för pilgrimer som kom för att besöka helgonet S:t Elins källa och grav. Handeln kring pilgrimerna frodades och Skövde kom att utvecklas till en välmående plats som någongång på 1500-talet av dåvarande kung Gustav Vasa fick rättigheterna att kalla sig för en stad. Sedan gick det utför. Först 1520 då danske kungen brände ner många städer på Västgötaslätten och däribland Skövde. 1759 brandhärjades staden igen och endast ett kvarter med trähus från den tiden finns bevarade. De byggnaderna står tillsammans med en trädgård från den tiden i Kulturreservatet Helénsparken som är väl värt ett besök när du letar lediga lägenheter bland Skövde bostäder. Helénsparken är en liten oas mitt i Skövde centrum och ska du hyra lägenhet i Skövde kanske närheten till parken med lekplats, hantverksbodar och kafé i de äldre röda stugorna kan locka. 

Moderna Skövde bostäder

Efter den stora branden 1759 återuppbyggdes staden och småstadslivet gick sin gilla gång. Det var tryggt och socialt att ha bostad i Skövde och den trenden håller i sig. Ska du hyra lägenhet i Skövde så kommer livet te sig precis så här om än i en modernare tappning med ett blomstrande krogliv och med en sprickfärdig stolthet kring att vara ett centrum för dataspelsbranschen i Sverige. Om dataspelsutveckling är din profession och du vill hyra lägenhet i Skövde så är du på rätt plats i en kommun som är lagom stor för att du snabbt ska lära dig att hitta guldkornen i stan. 

Arbeta i stan och ha hyresrätt i Skövde

Om du inte är intresserad av att plugga eller jobba inom dataspelssektorn så är både Volvo Powertrain och Volvo Cars stora arbetsgivare i stan med nästan 5 tusen anställda. Andra populära arbetsplatser är Grahns konfektyr och Totte-Gott, JAK Medlemsbank, Paroc, Furhoffs Rostfria, TEMA och CEJN. Försvarsmakten med sitt Skövde Garnison, en av de största garnisonerna i Sverige, är en annan stor arbetsplats liksom Västra Götalandsregionen, Högskolan och Västtrafik. Många letar hyresrätt i Skövde och den uppsjö av arbetsgivare som finns i stan gör att många får söka sin bostad i Skövde i omkringliggande orter och pendla en bit. 

Hyra lägenhet i Skövde eller pendla hit

Om du kommer med bil från Jönköping kommer du på riksväg 26 in till Skövde och fortsätter du på samma väg norröver kommer snart till Mariestad. Riksväg 46 går mot Falköping och Ulricehamn och andra hållet mot Skara. Om du åker tåg så går Västra stambanan genom Skövde som är en mellanstation för tågen mellan Göteborg och Stockholm. Har du bostad i Skövde och letar lediga lägenheter här så är det Västtrafik som driver Skövdes stadstrafik. Du tar dig enkelt omkring i stan och dess omgivningar med deras effektiva bussnät. 

Spelutvecklare letar lediga lägenheter i Skövde

Science Park Skövde inhyser en tiotal företag som utvecklar och producerar dataspel och Skövde är vida känt för att samla de bästa inom branschen. Högskolan i Skövde är en bidragande faktor till att Skövde är ett spelarnas mecka då de sedan 1980-talet storsatsat på utbildningar som kan förse dataspelsbranschen med experter på alla spelområden. Studenter och blivande spelutvecklare letar efter lediga lägenheter i Skövde särskilt runt terminsstarterna så är du ute efter en bostad i Skövde så tänk på att det kan vara lättare och gå snabbare att hitta en hyresrätt i Skövde i mitten av terminerna då den generella efterfrågan möjligtvis kan vara lite mindre. 

På fritiden om du har bostad i Skövde

Bor du i en av Skövdes bostäder och funderar på vad du ska hitta på om du får besök så rekommenderas vid fint väder en tur till Boulognerskogen som är ett härligt grönområde att promenera i. Här kan du strosa runt, bada i den konstgjorda sjön och slå dig ner på en av alla de bänkar som kantar promenadvägarna. Är det shoppingväder och du just hittat en hyresrätt i Skövde så finns det några underbara inredningsbutiker som är väl värda ett besök. Andra tips är en utflykt till Hornborgasjön - känd inte bara i Sverige för sitt fågelliv, Arena Skövde upplevelsebad med massa badskoj och Billingen med sin karakteristiska platta topp erbjuder cykling, vandring, höghöjdsbana, skidåkning och massa härligt friluftsliv. Boka in den sista helgen i Augusti för då går alla med bostad i Skövde och omkringliggande samhällen man ur huse för att gå på matfestival i Skövde. Besökarna njuter av restaurangernas alla rätter som under festivalhelgen serveras i smakportioner och i slutet av helgen har årets bästa rätt utsetts. Om mat inte är din grej men sport är det så är handboll stort i Skövde och det finns alla möjligheter att gå på en bra handbollsmatch. 

Hyra bostad i Skövde

Precis som i de flesta av Sveriges städer så sker viss inflyttning till stan vilket gör att det är stor efterfrågan på hyresrätt i Skövde. Under pandemiåren blev bostaden i mångas ögon en viktig och trygg punkt och många lade manken till för att hitta sitt drömboende. Detta i kombination med att det nu är oroliga tider igen gör att flyttrörligheten märkbart har stannat av. Så även i Skövde. Se till att börja i god tid innan dina studier eller din anställning börjar och vidga ditt sök i både område och storlek så är sannolikheten större att du hittar rätt bland lediga lägenheter i Skövde. Lycka till!

Hyresbostäder i Skövde - storstad med avslappnad småstadskänsla

I Västergötland finner du staden Skövde som en gång i tiden var en blomstrande medeltida stad. Detta gjordes möjligt mycket tack vare närvaron av kristendomen och uppförandet av stadskyrkan, Elinkapellet och Heliga Birgittas kapell. Pilgrimer från hela världen vallfärdade hit för att besöka skyddshelgonet Elins grav. Det var Gustav Vasa som gav Skövde stadsrättigheter. Det hindrade dock inte den danska kung Kristian från att bränna ner staden på 1500-talet. Tack vare järnvägens intåg på 1800-talet tilläts Skövde återigen att blomstra.

Kanske har du någon gång har varit i Skövde med omnejd i samband med ett besök på Skara sommarland. Där kan du åka karuseller, hälsa på söta djur och testa olika äventyrsanläggningar

Många pendlar in från närliggande orter för att arbeta hos offentliga arbetsgivare som Skövde kommun, högskolan, Skaraborgs tingsrätt och Västtrafik. Även Volvo är en stor arbetsgivare-  

På grund av spelutbildningar i Skövde har staden kommit att bli betydande för spelutveckling, så även internationellt. Skövde har perfekt avstånd till både Stockholm och Göteborg och du tar dig enkelt vidare ut i övriga landet med tåg.

Hyra bostad i Skövde

Om du är ute efter att hyra en bostad så centralt som möjligt rekommenderas du att ta en titt på området Gamla skolan. Det går inte att bo närmare centrum än så här! 

Området Frostaliden ligger på bra läge med utsikt mot Billingen och andra vackra omgivningar. Du har också Lillegårdens idrottsplats runt knuten. Nybyggnation passar dig som vill ha lägenhet i toppskick med de senaste vitvarorna och moderna materialval. I Hästhoven finner du lägenheter i markplan. Du slipper trafikens brus men kan samtidigt med lätthet ta dig in till centrum.

Hyra studentbostad i Skövde 

Fler av studentbostäderna ligger på campus i Skövde. Härifrån har du nära till kollektivtrafik, bibliotek, undervisningslokaler och kårhus. Vad sägs till exempel området Bataljonen där du kan grilla på gården och låsa in cykeln i ett praktiskt cykelförråd?