Hyra bostad i Jönköping - en småländsk stad vid vackra Vättern 

Jönköping är en av de största städerna i vackra Småland där många av Astrid Lindgrens sagofigurer har sin hemvist. Det ligger fint beläget vid en av Sveriges största sjöar, sjön Vättern. Kanske hittar du en hyresrätt i Jönköping som passar just dig?

Jönköping växte fram som en betydande handelsplats genom att erbjuda en nod för transporter som gick på åarna Nissan och Lagan, vilka förbinder landskapen Östergötland och Västergötland. Eftersom staden grundades på Magnus Ladulås tid blev den också en viktig gräns mot Danmark och drabbades hårt av danskarnas krigföring.

Under 1800-talet etablerade sig många tändsticksfabriker i staden. En naturlig följd blev att den första säkerhetständstickan skapades här, något som har gjort Sverige världskänt. I Jönköping ligger Jordbruksverket, en betydande myndighet som ger många arbetstillfällen. Den närliggande staden Huskvarna är känd för sin tillverkning av hushållsapparater. Du finner också andra huvudkontor här, exempelvis Electrolux. 

Den stora mässan Elmia lockar besök varje år, bland annat för att den erbjuder en av världens största mässor för skogsindustrin, vid namn Elmia Wood. Om du är en hängiven gamer så kommer du kanske besöka Jönköping för att gå på det stora Lan-partyt DreamHack. 

Åk till och från Jönköping enkelt

Om du kör västerut från Jönköping hamnar du i Göteborg om du tar väg 40 förbi Borås. Om du i stället kör nordöst på E4:an åker du förbi Mjölby, Linköping, Norrköping och sedan i Stockholm efter ungefär tre timmar. Om du hellre kör till Linköping tar det ungefär två timmar och då är det väg 32 du behöver välja. Väg 47 och sedan 26 leder till Skövde. Öresundståget stannar i Nässjö och därför är det möjligt att ta tåget till Småland från Malmö. Sträckan går förbi Lund, Eslöv och Osby.

Hyresbostäder i Jönköping i trevliga miljöer

Om du finner boende i de centrala delarna har du närhet till restauranger och nöjesliv, men också tågkommunikationer som underlättar för arbetspendling.

Geografiskt delas staden av en tjusig kanal där det finns flera restauranger och barer där du kan sitta och äta och njuta av det trivsamma myllret. Det finns möjlighet att bada vid Vätterstranden och cykla eller promenera runt Munksjön. Det finns även grillmöjligheter. Stadsdelen Väster är präglat av Sofiakyrkan i gotisk stil, stadens rådhus och närheten till järnvägsstationen. Stadsdelen Öster huserar huvudgatan Östra Storgatan där du kan både shoppa och äta.

Hitta en hyresrätt i Jönköpings utkanter

Om du önskar att bo en bit längre ut från stadskärnan är ett tips att leta boende i stadsdelen Österängen. Du kan enkelt ta dig in till stan med en bussresa på cirka tio minuter. Det är ett naturskönt område, med charmiga lägenheter från 50- och 60-talet, där du kan blicka ut över Vättern. Du har också strövområdena Bandberget och Sandbankarna nära till hands. Som boende i Österängen får du tillgång till både ett affärscentrum, pizzeria, bibliotek och frisör. Det är alltid smidigt att ha tillgång till alla viktiga tjänster och matbutiker som gör vardagen enklare. 

Fördelen med att bo i en hyresrätt i Jönköping är att du vanligtvis inte behöver bekosta vitvaror som går sönder själv. Däremot måste du alltid be värden om tillåtelse om du tänker måla om eller göra någon annan förändring. Oftast behöver hyresgästen återställa ändringen efter att hen flyttar. Så visst kan det vara fint med blå väggar, men de kan behövas målas vita igen om det såg ut så från början. De flesta innergårdar har bra möjligheter för sopsortering, med olika kärl för plast, kartong och glas. Tänk på att det oftast finns fasta tömningsperioder och därför kan kärlen bli fulla strax innan. Gå gärna inte ner med stora förpackningar om de inte får plats i kärlen, då det annars blir stökigt om de ställs på marken bredvid.

Funderar du på att hyra bostad i Jönköping? Aktivitetstutbudet är stort!

Om du vill hyra bostad i Jönköping finns det gott om saker att göra på fritiden.

De som trivs med cykling som fritidsaktivitet kommer att få sitt lystmäte här. Det finns både höjder och långa cykelvägar som sträcker sig förbi vackra fält och ett varierande landskap. Hela tiden finns sjön Vättern närvarande i bakgrunden. Den glimrar på håll och erbjuder platser att äta din medhavda fika på vid en av rastplatserna. Det är ganska tufft att ta sig uppför Huskvarnaberget, men belöningen väntar när du väl kommer upp på toppen och kan se ut över Jönköping, Huskvarna och sandbankarna mot Vättern. Tabergs topp ligger ovanpå en gammal gruva och härifrån kan du se de mäktiga småländska skogarna breda ut sig. 

Ett annat sätt att uppleva naturen är naturligtvis till fots och det finns flera vandringsleder att prova på i Jönköpingstrakten. Dumme mosse är en de få vildmarkerna i södra Sverige som finns kvar. Tack vare de vidsträckta våtmarkerna finns här ett rikt djurliv. Leden har en spångad stig som gör det enkelt att vandra här. Den längsta delen är ungefär en mil och du kan stanna och grilla eller fika på vägen. 

Hitta bostad i Jönköping

Hitta en bostad i Jönköping enkelt och smidigt på BostadsZonen. När du letar efter en hyresbostad i Jönköping är det viktigt att du ställer in dina sökkriterier så att de matchar dina krav på en framtida bostad.

På BostadsZonen kan du filtrera din sökning enkelt efter läge, storlek, antal rum, pris osv. På så vis ser du till att din sökning visar de bostäder som uppfyller dina önskemål.

Det är också möjligt att ställa in sökningen efter typen av bostad som du letar efter: lägenhet Jönköping, rum Jönköping, radhus Jönköping, hus Jönköping eller studentbostad Jönköping.