Hyresbostäder Jönköping - Småländsk stad vid vackra Vättern

Jönköping är en av de största städerna i vackra Småland där många av Astrid Lindgrens sagofigurer har sin hemvist. Det ligger fint beläget vid en av Sveriges största sjöar, sjön Vättern. 

Staden växte fram som en betydande handelsplats genom att erbjuda en nod för transporter som gick på åarna Nissan och Lagan, vilka förbinder landskapen Östergötland och Västergötland. Eftersom staden grundades på Magnus Ladulås tid blev den också en viktig gräns mot Danmark och drabbades hårt av danskarnas krigföring.

Under 1800-talet etablerade sig många tändsticksfabriker här. En naturlig följd blev att den första säkerhetständstickan skapades här, något som har gjort Sverige världskänt. I Jönköping ligger Jordbruksverket, en betydande myndighet som ger många arbetstillfällen. Den närliggande staden Huskvarna är känd för sin tillverkning av hushållsapparater. Du finner också andra huvudkontor här, exempelvis Electrolux. 

Den stora mässan Elmia lockar besök varje år, bland annat för att den erbjuder en av världens största mässor för skogsindustrin, vid namn Elmia Wood Om du är en hängiven gamer så kommer du kanske besöka Jönköping för att gå på det stora Lan-partyt DreamHack. 

Åk till och från Jönköping enkelt

Om du kör västerut från Jönköping hamnar du i Göteborg om du tar väg 40 förbi Borås. Om du i stället kör nordöst på E4:an åker du förbi Mjölby, Linköping, Norrköping och sedan i Stockholm efter ungefär tre timmar. Om du hellre kör till Linköping tar det ungefär två timmar och då är det väg 32 du behöver välja. Väg 47 och sedan 26 leder till Skövde. Öresundståget stannar i Nässjö och därför är det möjligt att ta tåget till Småland från Malmö. Sträckan går förbi Lund, Eslöv och Osby.

Hyra bostad i Jönköping

Om du finner boende i de centrala delarna har du närhet till restauranger och nöjesliv, men också tågkommunikationer som underlättar för arbetspendling.

Geografiskt delas staden av en tjusig kanal där det finns flera restauranger och barer där du kan sitta och äta och njuta av det trivsamma myllret. Du kan bada vid Vätterstranden och cykla eller promenera runt Munksjön. Det finns även grillmöjligheter. Stadsdelen Väster är präglat av Sofiakyrkan i gotisk stil, stadens rådhus och närheten till järnvägsstationen. Stadsdelen Öster huserar huvudgatan Östra Storgatan där du kan både shoppa och äta.

Om du önskar att bo en bit längre ut från stadskärnan är ett tips att leta boende i stadsdelen Österängen. Du kan enkelt ta dig in till stan med en bussresa på cirka tio minuter. Det är ett naturskönt område,med charmiga lägenheter från 50- och 60-talet, där du kan titta ut över Vättern. Du har också strövområdena Bandberget och Sandbankarna nära till hands. Som boende i Österängen får du tillgång till både ett affärscentrum, pizzeria, bibliotek och frisör. 

Hyra rum i Jönköping

Ett populärt bostadsområde är Söder, allmänt kallat Torpa, som som en gång varit hem för arbetarklassen men nu gentrifierats. Här vimlar det av bostadsrätter och hyresrätter där du exempelvis skulle kunna hyra ett rum eller i andrahand. Området får sin charm av kvartersbutikerna där du kan strosa runt i lugn och ro. I utkanten av området ligger också en del villor.

Hyra studentbostad i Jönköping

Du har möjlighet att hyra studentboende i området Dalvik, från vilket du har utsikt över staden. Det finns också studentbostäder som ligger centralt samt boende i Ekhagen där du kan bo i ett kollektiv tillsammans med andra. Det är en bra chans att lära känna andra när du är ny i en stad. Alla studenter som ska bo i Jönköping rekommenderas att ställa sig i kö på studbo.se.